Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Sonbaharda ufak pikler olabilir

Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Sonbaharda ufak pikler olabilir

Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, corona virüsü salgınıyla ilgili son gelişmeleri anlattı.

Düğünlerin yapılması konusunda öneride bulunan Prof. Dr. Çelik, “Açık bölge düğünleri daha çok seçim edilmesi gereken bir yöntemdir. Lakin kapalı bir ortamsa buranın iyi havalandırılması gerekiyor. Kapalı çok mekan olmaması lüzumlu. Klima sisteminin size üfleyecek tarzda olmaması gerekiyor. Sosyal uzaklık kurallarına uymanız gerekiyor. Eğer kapalı ortamda iseniz mutlaka maskenizi takmanız ve ellerinizi yüzünüze dokunmamanız  manâlı.

Bizim en güzel önereceğimiz şey düğünlerin dışında yapılması. Mümkünse çok acele etmemek lazım. Ama, insanların işleri tabii oysa gecikebiliyor. Diğer türlü planları var. Nikah de onların içerisinde yer alan bir merasim. Biran önce işlerini halledip normal hayatlarına devam etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

‘PİK DÖNEMİNİ ZAMANA YAYMAK ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Çelik, corona virüsünün bundan sonraki seyrine ilişkin, “Sonbahara dürüst havaların soğuması ve insanların kapalı alana girmesi ile birlikte risk görüyoruz. Büyük piki yaşadık ve bundan sonradan ufak pikler şeklinde devam edecek diye düşünüyoruz. Sonbaharda tabii pik olabilir.

Yaz ayında bunun azalacağını ve en daha aşağı seviyede düzeyde seyredeceğini söylemiştik. Aynı fikrimiz devam ediyor. Ama dediğim gibi iyice bizim sosyal davranışımız neyi emrediyorsa onu yapmamız gerekli. Kurallara uymamız lüzumlu ancak bu piki asgari zararla atlatalım. Bizim bu pik dönemini zamana yaymak manâlı. Yani olmamasını diliyoruz; ama olursa da bu piki zamana dağitmak sağlık iş gücünü eksilmek ve daha baş edilebilir bir ülkü getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AKCİĞERDE KALICI HASAR OLAN VATANDAŞLARIMIZ VAR’

İyileşen bazı hastaların vücudunda hasarlar gördüklerini kaydeden Prof. Dr. Çelik, “Maalesef akciğerde daimi hasar olan vatandaşlarımız var. ‘Hipofiz’ dediğimiz kemikleşmeye dürüst giden akciğer dokusunu kemikleşmiş biçiminde gösteren bir tablo ile karşı karşıya kalan vakalarımız var. Sayısı fazla değil. Biz bunları gördük ve onları çare etmeye çalışıyoruz. Bunun için zaman gerekiyor, oysa sıkıntı yaşadığımız vakalarımız oldu” dedi.

‘AŞIRI VİTAMİN ALMANIZIN FAYDASI DEĞIL’

Bilinçsiz bir şekilde vitamin alınmaması gerektiğini kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Çelik, “Hayatın en kayda değer noktası dengede olmasıdır. Fazla vitamin almanızın bir faydası değil. Bazen fazla A vitamini alanları görüyorsunuz. Örnek olarak sapsarı bir vücutla gelirsiniz. İdrarı sapsarı çıkar. Aşırı vitamin alımının bir faydası değil. Sizlere zararı olacak. Vücutta biriken ve birikmeyen vitaminler var. O yüzden lütfen, bizim insanlardan tavsiyemiz dengede olması ve bunu abartmamak gerekiyor” biçiminde konuştu.DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER