Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Virüs 27 güne kadar vücutta kalabilir

Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Virüs 27 güne kadar vücutta kalabilir

Prof. Dr. İlhami Çelik, corona virüsü tedbirleri dahilinde vatandaşların evde kalmalarının önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çelik, corona virüsünü yenen hastaların yeniden hastalanma riskine ilişkin, “Corona virüsünü yenen insanların tekrar hastalanması çok şiddet bir ihtimal gözüküyor. Antikor oluşup oluşmadığını ölçmek için hemen şimdi teknik bir imkan bulunmuyor. Antikorun koruyucu durumu tam kesin değildir.

Herkeste oluşuyor mu, onu da bilmiyoruz. Mesela belirtisi geçenlerde antikor oluşmadığı kanısındayız. Yaptığımız çalışmalara göre bu ne kadar korur, immün plazma ile bunu daha net ortaya koyabileceğiz. İmmün plazma verilen hastalar var; ama az önce net sonuçlar ortaya çıkmış değil. İstanbul’dan bildirilen bir olgu vardı. Bizim de hastanede yaptığımız çalışmalar var. Hastanın birinin iyi olmaya gittiğini görüyoruz, ama bunun için süre gerekiyor. Bunu konuşmak için çok erken” dedi.

’27 GÜNE DEK TEMKİNLİ OLMAKTA ÜSTÜNLÜK VAR’

Corona virüsünü yenenlerin bağışıklık sistemiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Çelik, “Corona virüsü tedavisi olduktan daha sonra bağışıklık sistemi zayıflamaz. Bu hastalığı atlattıysa zaten bağışıklık sistemi sıradan düzeydedir, bu hastalığı yenmiştir, herhangi bir can sıkıntısı olamaz. Demin böyle gösterilmiş bir kanıt da yok. İşte, ‘bu hastalandı, bunun bağışıklık sistemi fena seyreder, ileride başka hastalıklara fazla daha kolay maruz kalır’ gibi bir şey şu aşamada bildirmek muhtemel yok.

Virüsün 14 gün yaşadığını biliyoruz; fakat iyileşme süresi 3 ile 6 hafta sürüyor. Bununla ilgili incelemeler var. 27 güne dek söz edilen bir alıştırma var. Net bir şey söyleyememekle beraber, virüsün 14 gün ile 27 gün kalabildiğini söyleyebiliriz. Bizim çalışmalarımızda 14 günü aşan uzun zaman kalan hastalarımız oldu. Bunların tek hasta değil de çoğu hastayla gösterilmesi lüzumlu. 27 güne dek ihtiyatlı olmakta fayda var diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘HAVALARIN ISINMASI İLE VİRÜSÜN AZALACAĞI KANAATİNDEYİM’

Havaların ısınmasının virüse etkisine değinen Prof. Dr. Çelik, “Havaların ısınması ile virüsün azalacağı yönünde bir kanaatim var. Afrika’da dışarıdan gelen vakalar var. Orada bu dönemde salgın yapabilir. Bulaşması olası. Sıcak havada bunun o kadar muhtemel olacağı kanaatinde değilim. Işıktan kolay etkilenirler ve ölürler. Sıcaklığın da influencer virüsüne benzer seyrettiğini varsayarsak, natürel fakat bu fazla dürüst bir teşebbüs olmamakla beraber sıcak mevsimlerde bunun olmayacağı kanısındayız” dedi.

‘TEDBİRLİ VE SAKİN OLMAMIZ LAZIM’

Prof. Dr. Çelik, maskenin hava almayacak şekilde takılması gerektiğini anlatarak, “Kenarlardan ve alttan da hava almaması gerekiyor. Benim gördüğüm şeylerden birisi burnu açıkta bırakarak takan arkadaşlarımız var. Bunların olmaması gerekiyor. Maskenin koruyuculuk düzeyi bellidir. Dağda, sokakta ve üstte dolaşan insanın yanına kimse yokken maske kullanmasına lüzum yok. İnsanların bu dek kendini sıkmasına lüzum yok.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik

Bu bir kimyasal gaz yok. Kimyasal gaz gibi havada olup bizi zehirleyecek bir şey gibi düşünmememiz lazım. Bu bizde takıntı hastalığına yol açar. Bu salgın bittiğinde maruz kalacağımız en önemli şey, saplantı hastalığıdır. Ondan korunmak istiyorsak özenli ve sakin olmamız lazım.” DHA

İLGİLİ HABERMaske kaosunda önemli uyarı... 'Uygun değil'Maske kaosunda manâlı dikkat... 'Uygun değil'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER