Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Kısa Ve Öz’den çarpıcı hidroksiklorokin açıklaması!

Bilim Kurulu Üyesi Özlü, corona virüsü tedavisinde kullanılan ve kavga yaratan ‘hidroksiklorokin’ ilacıyla ilgili sosyal ağ hesabından yorumlama yaptı.Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Kısa Ve Öz’den çarpıcı hidroksiklorokin açıklaması!

Bilim Kurulu Üyesi Özlü, corona virüsü tedavisinde kullanılan ve kavga yaratan ‘hidroksiklorokin’ ilacıyla ilgili sosyal ağ hesabından yorumlama yaptı.

Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı:

* Hidroksiklorakinle ilgili farklı ve birbiriyle uyumsuz bulgular veren bilimsel araştırmalar, kafa karışıklığına niçin oluyor. Oysa, buna şaşırmamak gerekli. Bilimsel veriler, değişmeyen gerçekler değildir. Bilimsel data, yanlışlanabilir bilgidir.

* Bilim şöyle çalışır: siz cevabı bilinmez bir soru sorarsınız. Bu soruya cevap olacak bir hipotez kurarsınız. Bu hipotezi gösterilmek üzere bir yöntem geliştirirsiniz. Bu yöntemle araştırma, ölçümler yapar ve elde ettiğiniz bulguları yayınlarsınız. Bu bilimsel veridir.

* başka biri benzer soru için öbür bir varsayım veya yöntemle araştırma yapar ve sizin bulgularınızı yanlışlayan sonuçlara ulaşabilir. Aksi kanıtlanıncaya dek, araştırma yönteminin gücüyle orantılı olarak her bilimsel veriye asalet edilir.

* Bilimsel data yanlışlanabilir bilgidir. Bilimsel verilerin değişmeyen gerçekler olduğuna inanırsanız, bilimselliği yitirirsiniz. Çünkü bilimle reel bir arada olmaz. Bilim, gerçeğin olmadığı yerde vardır.

* Çünkü bilim gerçeği arama, bulma çabasıdır. Eğer siz elinizdekinin gerçek olduğuna inanıyorsanız bilim yapmaya lüzum duymazsınız. Fakat, elinizdeki bilgiye kuşkuyla yanaşıyor ve soru soruyorsanız bilim yapmaya başlarsınız.

* Bilim kuşkuya dayanır. Bilim yerine getirmek soru sorup, yanıtlarını aramakla başlar. Pandemi sürecinde medyada yayınlanan bilimsel araştırmaların sonuçları, az kalsın değişmeyen gerçekler gibi algılanıyor. Huysuz yöndeki bulgular ya görmezden gelinebiliyor veya kafa karışıklığına neden oluyor.

* Oysa, bilimsel gelenekten gelenler için bu durum hayret verici değil. Bilimsel veriler yarıömrü olan bilgilerdir. Örneğin bugün elimizdeki bilimsel verilerin, olur ya de yarısı yanlıştır. Lakin hangi yarısı? İşte sorun burada.

* En bitmiş beri söylediğimiz gibi Covid 19'la ilgili olarak resmin tamamını görmekten uzağız. Söylenenler, bugün için geçerli bilgilerden kaynaklanmakta olup, ilerleyen dönemde elde edilecek yeni bilgilerle bir kısmı yanlışlanacak ya da yetersiz kısımları tamamlanacaktır.

İLGİLİ HABERBilim Kurulu üyesinden 'hidroksiklorokin' açıklaması: 'Bugün, yarın yayımlanacak'Bilim Kurulu üyesinden 'hidroksiklorokin' açıklaması: 'Bugün, yarın yayımlanacak'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER