Bilim Kurulu Üyesi Ünal’dan uyarı çeken açıklama: Sıfırlamak basit değil

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Ünal’dan uyarı çeken açıklama: Sıfırlamak basit değil

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yeni normalde kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu:

* Normalleşmeye geçerken bu yasakları kaldıracağız; lakin bu bir armoni içerisinde ve yeni olgu sayısı gözlenerek yapılacak. Yeni vaka sayısının bir düşüş eğiliminde olması birinci fazdan ikinci faza geçmemiz için gereken dört kuraldan biriydi.

* Düşüş eğiliminde bir problem olursa her lahza geri kurallara dönüş olabilir, bunu aklımızdan çıkarmayacağız. Bundan Böyle bugünlerde koskocoman bir ambargo kalmadı.

* Salgından önceki yasaksız döneme geri geldiğimizde nasıl davranmamız gerektiğini bitmiş gözden geçirmiş oluyoruz. Burada maske, mesafe, el hijyeni ve gittiğimizin yerin kurallarına uymamız gerekiyor.

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal

SIFIRLAMAK BASIT DEĞİL

Havaların ısınması, yasakların kalkmasının tehdidin geçtiği algısına niçin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklamalarına kadar dünyada en yüksek vakaların olduğu günlere gelindiğini ve tehdidin az önce geçmediğine dikkat çekti.

Günde 106 bin vakadan bahsedilirken derhal günde 130 bin vakadan bahsedildiğini söyleyen Prof. Dr. Ünal, şunları söyledi:

* Bu, bizim ait olduğumuz kuzey yarım kürede artık yavaşlama trendinde. Avrupa tarafına baktığımızda zaten daha minik nüfuslu ülkelerde koskocoman problem yoktu.

* Bizim gibi daha büyük nüfuslu ülkelerde bir problem var. Havaların değişimiyle beraber vakaların sayısı güney yarım küreye geçti. Brezilya, Peru, Şili, Güney Afrika gibi ülkeler çabuk yüksek rakamlara ulaşıyor; ama kuzey yarım kürede de daha piki tamamlamamış ülkeler var.

* Dünyada böyle bu arada bizde sıfırlamak basit yok; ama bizde düşüş trendi devam ediyor. 900’lü rakamlarda maalesef bir takılma oldu; fakat yoğun bakımda, entübe olan hastada ve taburcu olan hasta sayısında fena rakamlarda değiliz. Kaybedilen vaka sayısı gitgide artarak düşüyor. Bu mükemmel bir şey.

“ELİMİZDE ‘FAZLA DİKKATLİ OLUN”

Prof. Dr. Ünal, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin karşılıklı çalışması olan modellemenin tahminlerinin bu hafta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) dergisinde yayımlandığını kaydetti.

Bu modellemede salgının yükseliş hızının, düşüş hızının yalnızca rakamlarla yok bütün faktörleri dikkate bölge geniş bir hesaplama yöntemiyle yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Ünal, sözlerine söyle devam etti:

* Avrupa’da bizim gibi yüksek nüfuslu ülkelerin rakamlarını da içine alan, toptan değerlendiren bir göstergeye baktığımızda düşüş hızımız devam ediyor.

* Fakat bu düşüş hızı tedbirler kısımlarıyla değerlendirildiğinde, bizim ‘asgari olması gereken-en fazla olması gereken’ rakamlarda azıcık yüksek tarafta ve elimizde ‘çok tedbirli olun’ mesajı veren bir gösterge var.

* Son zamanlarda 900’ler civarında sabitlenmesi bunun bilimsel olarak da titiz olunması gereken bir dönem olduğunu ortaya koyuyor. Birinci fazında zorlama günler geçirdik. Herkes bir şeylerden çekti.

* Bu çekmelerin sonucu bir kazanımımız oldu ve yavaşlattık. Bu kazanımları devam ettirmek zorundayız. Bizden jurnal vaka sayısı çok daha yüksek olan ülkeler bile her yerde günlük bayağı hayata doğru gelmeye başladı.

* Bunun karakteri böyle gidecek zaten; ama tüm bu çektiklerimizden elde ettiğimiz kazanımları korumak yine bizim elimizde, o da kurallara uyarak sağlanacak.

‘BU SALGINI ÖNLEMEK BİZİM ELİMİZDE’

Prof. Dr. Ünal, 3 aylık kısıtlama sürecindeki sıkıntılardan gelmiş olmanın verdiği birincil reaksiyonla deniz kenarında ast yanlamasına yürüyenler, sosyal mesafeyi korumayanlar, ‘askere uğurlama’ diye bir araya gelmeler olduğunu, buralarda maskesiz bulunulmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ünal, “Aklıselim bir döneme girdik. Bence salgının kritik dönemlerinden biri hepimiz karşılıklı bir karar içerisinde olmamız gerekli. Bu salgını önlemek bizim elimizde. Bunun için defalarca beraber kurallara uyacağız. Birlik içerisinde bu dönemi atlatmak zorundayız. Yahut bu rakamlar daha fazla düşmezse, biraz daha gevşemeye dürüst gidersek, rakamlar artarsa her yerde şiddet günlere doğru dönmek zorunda kalırız ve bunun bedelini toplum olarak hepimiz öderiz” dedi. (DHA)

İLGİLİ HABERProf. Dr. Ceyhan ‘Salgının mevsimi olmaz' dedi ve uyardıProf. Dr. Ceyhan ‘Salgının mevsimi olmaz' dedi ve uyardı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER