Burun ucu problemlerine uyarı

Sapphire Hair Clinic Merkezinden Dr.

Burun ucu problemlerine uyarı

Sapphire Hair Clinic Merkezinden Dr. Ergün Dinç, burun ucu estetiği operasyonları ile ilgili bilgi verdi. Yüz, ilk bakışta insanın en fazla işaret bölgesi olmakla birlikte bu bölgede bulunan şekil bozukluklarının düzeltilmesi estetik ve psikolojik açıdan oldukça kayda değer olduğunu gösteren Dr. Dinç, "Tıp alanında uygulanan tekniklerin gelişmesi ve yenilikçi yöntemlerin uygulanması doğruca burun estetiğine ilişkin burun ameliyatı günümüz koşullarında geçmişe oranla fazla daha kolay operasyonlar biçiminde gerçekleştirilebilir. Rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği uygulamaları, hem estetik beklentilerle ayrıca de sıhhat açısından önemli bir gereklilik olabilir. Bölgedeki bozukluğun estetik işlem ile ortadan kaldırılması sonucunda kişi keza daha dinç bir şekilde benzi atmış alıp verebilir hem de istediği görünümdeki buruna sahip olabilir." dedi.

"Burun dokusunun operasyona uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir"
Nazoplasti, rinoplasti gibi isimlerle de adlandırılan burun estetiğinin estetik operasyonlar içerisinde en sık uygulananlardan bir parça başına olduğunu kaydeden Dr. Ergün Sağlıklı, "Burunda doğumsal olarak var olan, sonra oluşan veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkmış olan şekil bozukluklarının giderilmesi nedeniyle yapılır. şekil bozukluğu, bazı durumlarda yalnızca görsel açıdan rahatsızlık vermesi sebebiyle düzeltilirken birçok kişide solunum bozukluğu gibi problemlere yol açması sebebiyle de düzeltilmelidir. Hangi nedenden nedeniyle estetik operasyon uygulanacak olursa olsun, burun estetiğinde öncelikli hedef, burundaki solunum yolunun operasyon sonunda en iyi şekilde çalışabilir ülkü getirilmesidir. Işlem sırasında burnun her tarafta şekillendirilmesi, şekil bozukluklarının giderilmesi veya bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi işlemlerinden biri veya birkaçı uygulanır.

Rinoplasti uygulaması düşünen kişilerde burun dokularının estetik operasyona yerinde olup olmadığı mutlaka cerrah kadar yapılacak olan tetkik sırasında denetleme edilmelidir. En minik bir müdahalenin oldukça bariz sonuçlar doğurması sebebiyle burun estetiğine ilişkin ameliyatlar mutlaka alanında bilirkişi bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Erkeklerde de kadınlarda da uygulanabilen burun estetiği, komplike bir operasyondur. Beklenen sonucun iyice elde edilmesi 6 ila 12 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu işlem burundaki operasyonun büyüklüğüne, burundaki dokuların yapısına ya da sorunun ciddiyetine tarafından değişkenlik gösterir. Ameliyat ardından hastaların bir kısmında bütünüyle istenilen şeklin elde edilebilmesi için küçük ayarlama uygulamaları gerekebilir." ifadelerini kullandı.

Burun ucu estetiği nedir?
Dr. Ergün Dinç, burnun görünümünü en fazla etkileyen kısımlardan bir adam başına de burun ucunun şekli olduğunu belirterek ,burnun direk kısmında yaygın şekilde görülen şekil bozukluklarını şöyle sıraladı:

"Burun ucunun olması gerekenden geniş olması
Sıkıştırılmış gibi görünen burun ucu
Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olmaması
Burun ucunda düşüklük
Burun ucu kalkıklığı
Sivri yapılı burun ucu"

Belirtilmiş sorunların bulunduğu hastalarda burun estetiğinin bir alt dalı olan burun ucu estetiği operasyonlarından yararlanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Ergün Dinç, "Bu operasyonlarda burnun kemik kısmına dokunulmaz, sadece burun ucunda bulunan yumuşak doku ve kıkırdak kısımda işlem yapılır. bu nedenle rinoplastiye tarafından daha kolay ameliyatlardır. Ameliyat öncesi ve ardından yapılan uygulamalar diğer burun estetiği ameliyatları ile neredeyse aynıdır. Ameliyat süresi daha kısa olup bütün işlemler 30-60 dakika aralığında bir süreçte tamamlanır. Hastalar çoğunlukla aynı gün içerisinde taburcu edilir. İyileşme süresi de rinoplasti ameliyatlarına oranla daha kısadır." dedi.

Burun estetiği niçin yapılır?
Burun estetiğinin yapılma nedenlerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan gelişmiş bir biçimsizlik nedeniyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin görülmesi olarak açıklayan Dr. Ergün Dinç, "Solunum sorunlarına niçin olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi, burnun iç kısmında bulunan ve dışarıdan ayrım edilemeyecek bir bozukluk da olabilir. İkinci neden ise kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması ve daha farklı görünen bir buruna sahip edinmek istemesidir. Burnun kemik kısmında bir çarpıklık veya çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları, burnun fazla büyük olması, burun yapısında asimetriklik olması gibi durumlar, burun estetiği ameliyatını gerektiren nedenler aralarında yer alır. Estetik amaçlarla yapılan operasyonlarda tamamen bireysel tercihler rol oynar. Bir Takım kişiler koskocoman veya çıkıntılı bir burnu olmasına karşılık burnunun görünümünden gayet memnun iken, bazı kişiler olağan görünümde bir burun yapısına sahip olmalarına karşılık öbür bir burun görüntüsünü seçim edebilir. neticede rinoplasti operasyonları, sıhhat sorunları ya da kişisel tercihler sebebiyle yapılabilen ve oldukça yaygın şekilde uygulanan ameliyatlardır." biçiminde konuştu.

Burun estetiği nasıl yapılır?
Dr. Dinç, yapılan burun estetiği ameliyatı yapılış yöntemlerini şöyle açıkladı: "Başlıca genel uyuşma altında yapılan bir operasyon türüdür. Sadece küçük dokunuşlar gerektiren kolay rinoplasti operasyonlarında ise cerrahın tercihine göre yerel hissizlik de uygulanabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat sürerken ameliyat öncesi hazırlıklar ve ameliyat sonrasında yapılan uygulamalar ve müşahede süreleri ile birlikte bir rinoplasti operasyonu çoğunlukla 1 gününüzü alır. Yaygın olarak seçim edilen 2 öbür burun estetiği tekniği vardır. Bunlardan ilki olan açık rinoplastide burun delikleri arasından küçük bir kesi açılır ve bu kesi baştan sona cerrahın görüş açısı genişletilir. Genelde burundaki biçimsizlik ileri düzeyde olan veya daha önceden bambaşka bir burun estetiği operasyonu geçirmiş olan kişilerde açık rinoplasti tekniği seçim edilir. Açık tekniğin en büyük avantajı gösterme açısının daha geniş olmasıdır. Ama iyileşme süreci daha uzundur ve operasyon ardından oluşan ödem, morluk gibi sorunlar daha büyük boyutludur. Bir öteki teknik olan kapalı rinoplastide ise yapılan kesi burun delikleri içerisinde kalacak şekilde ayarlanır. Cerrahın görüş açısı daha azdır, fakat iyileşme süresi daha kısadır ve işlem sonrasında burunda dikiş izi kalmaz. Kapalı rinoplasti tekniği genellikle daha ufak boyuttaki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilir."

Ameliyatsız burun estetiği
Burundaki şekil bozukluğunun çok önemli boyutta olmadığı durumlarda seçim edilen uygulamalarından bir parça başına de ameliyatsız burun estetiği olduğunu belirten Dr. Ergün Sağlıklı, "Burun dolgusu olarak da adlandırılan bu yöntemde burun köprüsüne dermal dolgu uygulaması yapılır. Burun ucu düşüklüğü, burunda kontür problemi, buruşuk burun görünümü ve burun basıklığı gibi hafif problemlerin tedavisinde oldukça güvenilir bir seçenek olan ameliyatsız burun estetiği uygulamaları, oldukça basit operasyonlar olmakla birlikte dolgu için seçim edilen ürünler iyice güvenilir yapıya sahiptir. Bu yöntemle yapılan estetik uygulamalarda buruna yeni bir görünüm kazandırmanın yanı sıra doğuştan düşük olan veya yaşla birlikte düşen burun uçlarında istenen manzara elde edilebilir." dedi.

Burun estetiği sonrası yapılması gerekenler
Dr. Sağlıklı, burun estetiği sonrası yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: "Ameliyat sonrasında genellikle ağrı oluşur ve böylece anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden hastaya ağrı kesici uygulamaları yapılır. Daha ardından doktorunuzun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Ameliyat ardından genellikle 4-6 saatlik bir vakit boyunca ayağa kalkmak önerilmez. Ayağa ilk kalkışınızda baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar gözlenmesi normaldir. bu nedenle bir yakınınızdan yardım almanız önerilir. Ayrıca ameliyat sırasında keza de sonrasında genizden kan sızıntısı gerçekleşmesi normaldir. Bu kanama farkında olmadan yutularak bulantı ve kusmaya neden olabilir. böylece kanlı kusma ya da ertesi gün kandan kaynaklı olarak siyah renkli dışkı gözlenebilir. Ameliyattan 6 saat sonradan eğer mide bulantısı yok ise su içilebilir, çorba ve ayran gibi sulu gıdalar kademeli olarak tüketilmeye başlanabilir. İlk birkaç gün genelde sıvı gıdalarla besin önerilir. Göz altlarında, burun civarda ve yüzün belirli kısımlarında şişlik ve morluklar oluşması normaldir ve gün geçtikçe hafifleyerek yok olacaktır. Kanamanın önlenmesi için yastık yüksek tutulmalıdır ve birincil 15 gün burna su çekilmemeli, sümkürülmemelidir. Bu süreçte burnun tıkalı kalması normaldir. Hedeflenen şeklin tam olarak elde edilebilmesi için birkaç ay (bazı durumlarda 6 ay) gözlük takılması önerilmez."

Burun estetiğinin iyileşme süresi
Burun estetiği uygulamasının yapılan hastalarda iyileşme süresi operasyonun boyutuna kadar değişmekle birlikte hastalar genel olarak 4-6 saat içerisinde ayağa kalkarak dolaşmaya, 6 saat daha sonra bulantı ve kusma yok ise yemek yemek yemeye başlayabileceğini kaydeden Dr. Ergün Sağlıklı, "Hastalar bir takım durumlarda aynı gün taburcu edilirken bazen de 1 gece müşahede altında tutulduktan daha sonra ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat bitiminde genel olarak buruna tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar 1-2 gün sonradan, burun sırtına yerleştirilen kalıp ise ameliyattan az daha 1 hafta sonra çıkartılır. Ameliyat sonrasında hastalar herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmemesi durumunda çoğunlukla 1 hafta ile 10 gün arası bir zaman içerisinde meslek yaşantısına geri dönebilir. Operasyon sonrası şişkinlik ve morlukların oluşması normaldir ve zamanla hafifleyerek 1 hafta-10 gün içerisinde makyajla kapatılacak düzeye kadar azalır. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra oluşan ödemin yüzde 75-80'lik kısmı yok olur. Hedeflenen şekil ve tam iyileşmeye ise ameliyattan bir yıl sonradan ulaşılır. Bu işlem içerisinde burun bölgesinde sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi normaldir." şeklinde sözlerini sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER