Salgın döneminde Türkiye’nin akciğer taraması yapıldı

Kovid-19 salgının Türkiye'de etkisini göstermesinden sonra, tanı aşamasında en fazla kullanılan sağlık durumu ekipmanlarının başında ‘Bilgisayarlı Tomografi' (BT) geldi.

Salgın döneminde Türkiye’nin akciğer taraması yapıldı

Kovid-19 salgının Türkiye'de etkisini göstermesinden sonra, tanı aşamasında en fazla kullanılan sağlık durumu ekipmanlarının başında ‘Bilgisayarlı Tomografi' (BT) geldi. Beyin, yürek-damar, adale-iskelet, akciğerler gibi organların ve organ sistemlerinin görüntülenmesinde çoğunlukla BT sistemleri bir tanı aracı olarak kullanılıyor. Yapılan bilgilendirmede; Siemens Healthineers kadar da üretilen yeni cins BT sistemleri, kovid-19 salgınında hastalığın akciğer bulgularının tespitinde, takibinde ve tedavinin planlanmasında yoğun olarak kullanılıyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Radyolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Savaş, BT'lerin etkili olarak kullanıldığını şu rakamlarla açıklama etti: "Salgın döneminde çekilen akciğer BT tetkik adedi net olarak bilinmemekle beraber bu sayının 600-700 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Kovid-19 salgınında çekilen yüksek sayıda akciğer tomografileri bir anlamda 'akciğer taraması' olarak da görülebilir."

Radyasyon riski
Kovid-19 teşhisi ile asgari bir BT çekimi ve arkasından yürütülen tedavinin takibinde bir hastaya yaklaşık 3 ile 6 kere BT çekimi yapılabiliyor. Bu çekimler de hastalara verilen radyasyon dozunda muhakkak soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Mehmet Ertürk, yeni cins teknolojilerde radyasyon miktarının en az düzeyde olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda çalışmalar bulunuyor ve manâlı mesafeler de kat edildi. Mesela, maruz kalınan dozu önemli derecede azaltan kalay filtre sistemi bulunuyor. Bu sistem bir uçtan bir uca kovid-19 pnömonisi ya da akciğer kanseri şüphesi ile akciğer tomografisine gereksinim duyulan hastalarda radyasyon dozunun neredeyse bir akciğer röntgeni seviyesine dek indirilebildi. Hem, raporların etkin okunmasını karşılayan suni akıl uygulamaları da hastaya verilecek ilacın en üye indirilmesini sağlayarak bu anlamda riski azaltmaya yarıyor." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER