Çocuklar Yeni Olağan’i nasıl yaşamalı?

Yeni Normal'de de günlük hayatımızda 3 kayda değer kurala yani sosyal mesafeye ve el hijyenine uyarı edip, maske takmaya devam ediyoruz… Peki bu süreç çocuklara nasıl anlatılmalı? Onlar için ne gibi önlemler alınmalı? Nelere uyarı edilmeli? İşte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla.

Çocuklar Yeni Olağan’i nasıl yaşamalı?

Yeni Normal'de de günlük hayatımızda 3 kayda değer kurala yani sosyal mesafeye ve el hijyenine uyarı edip, maske takmaya devam ediyoruz… Peki bu süreç çocuklara nasıl anlatılmalı? Onlar için ne gibi önlemler alınmalı? Nelere uyarı edilmeli? İşte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ebru Gözer'in yanıtları…

Ebru Gözer

PARKA GÖTÜRÜN AMA…

Pandemi sürecinde alınan tedbirler ve uygulanan kısıtlamalar kademeli olarak azaltılırken, çocuklara hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı anlatılmalı… Çocukların özgür oldukları zamanlarda, mevsim olarak da uygun olduğu için açık alanlarda yürüyüş, bisiklet, scooter, top oynama ve piknik gibi aktiviteler seçilebilir.

Sosyal mesafenin korunması fazla manâlı. Fakat asgari 2 metre mesafeyi korumak koşulu ile sosyal temas kurulabilir. Bu durumda maske kullanılması uygun olur. Kaydırak veya salıncak gibi ortak kullanılan oyuncakları sırayla ve belirlenmiş mesafeyi gözeterek kullanmaları, yakın temastan kaçınmaları ve el temizliğinin sık sık yapılması uygun olur. Bu konuda mutlaka öncesinde, basit ve anlaşılır şekilde niçin dikkat etmeleri gerektiği de çocukları korkutmadan anlatılmalı.

AVM'DEN UZAKTA TUTUN

Açık alanlarda vakit geçirilirken açıkta satılan gıda ve içecek tüketilmemeli. Çocuklarınızla birlikte parklarda veya açık alanlarda süre geçirirken mümkünse yiyeceklerinizi evden getirin, kapalı ve hijyenik olarak yanınızda bulundurun.

Yeme ve içme öncesi tekrar el temizliğini sağlayın. Lokanta, kafe, AVM gibi alanlarda çocukları denetlemek zorlama olacağı için bu alanlardan da uzakta durun.

MASKE NASIL OLMALI?

Çocuklar için ağız ve burnu içine alacak, yüz ile düzenli büyüklükte, lastikli maskeler seçim edilmeli. Maskenin lastiklerden tutup çıkarılması ve tesadüfen ortalığa atılmaması gerektiği çocuğa öğretilmeli. Anne-baba ve eşlik eden büyükler de maske kullanımına özen göstererek onlara misal olmalı.

Özellikle minik çocuklarda özendirmek için sevdiği çizgi film karakterlerinin resimleri ile hazır maskeler kullanılabilir. Anne ve babalar bu konuda yaratıcılıklarını kullanarak bez maskeler dikebilirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER