Corona virüsünü yenen Prof. Dr. Tutluoğlu’ndan maske uyarısı

Corona virüsü önlemleri sebebiyle İstanbul’da maske takmak açık alanlarda da gerekli.

Corona virüsünü yenen Prof. Dr. Tutluoğlu’ndan maske uyarısı

Corona virüsü önlemleri sebebiyle İstanbul’da maske takmak açık alanlarda da gerekli. Fakat çoğu vatandaş bu kurala uymuyor. Çoğunluğun maskeyi doğru  taktığı görülüyor ama hala maskesiz gezenler, maskesini çenesine indirenler, cebine koyunlar var. Maskeli halde merdiven çıkanlar, yürüyenler sıcağın da etkisiyle soluk soluğa kalıyor.

“KİMİN HASTA OLDUĞUNU BİLMEDİĞİMİZ İÇİN MASKE TAKMAK VE BU ŞEKİLDE KORUNMAK GEREKİYOR”

Maske yararlanma şekli ve maskenin yarattığı nefes darlığıyla ilgili açıklamalarda yer alan Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, “Maskeyi niye takıyoruz? Maskeyi aslında eğer bizde bir enfeksiyon varsa, her şeyden önce karşımızdaki insana bulaştırmamak için takıyoruz. En manâlı takma nedenimiz bu.

Kimde enfeksiyon olduğu da şu dönemde emin değil. Hiçbir semptom vermeyen fakat şayet de akciğerlerinde zatürresi olan, bu şekilde de aramızda dolaşan binlerce birey var. Kimin hasta olduğunu bilmediğimiz için maske takılmak ve bu şekilde korunmak gerekiyor.

İkinci işlevi de kendimizi korumak. Birisiyle yüz yüze konuşurken onun çıkardığı tükürükle bize bulaşması söz konusu. Bu sahiden koruyucu olarak en kayda değer vasıta” dedi.

TEK BAŞIMIZAYKEN MASKEYİ İNDİREBİLİRİZ

“Maske takmak aslında zorunlu lakin bir yandan da fazla şikayet alıyoruz.” diyen  Prof. Dr. Tutluoğlu, şöyle konuştu:

“Maske takanlar alerjik şikayetler, kişinin gözlerinde sulanma, kaşıntı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, nefes darlığı gibi şikayetler oluyor. Çünkü maskenin fiilen sıkı olması lazım ve sıkı olduğu vakit da karbondioksit birikimine yol açıyor. ara sıra bunu kimsenin olmadığı bir ortamda olur ya birkaç dakika havalanacak şekilde açmamız ve maskesiz nefes almamız lazım ama kendimizi rahatlatalım.

Burada en büyük bezginlik; bilhassa sağlık çalışanları veya sürekli halkla teması olan grup. Bütün gün maske takması gerekiyor ve aslında zorlanıyorlar. Bu grupta fakat birkaç dakika insanlarla teması kesip şayet birkaç saatte bir pak hava alacağı şekilde bir alan yaratması gerekli; maskeyi iyice çıkarabilir ya da indirebilir. Lakin indirirken veya çıkarırken uyarı etmemiz gereken daima iplerinden veya lastiklerinden tutmak. Çünkü dıştan gelen partiküller dış kısımda birikiyor elimizi sürüp, kirletip ondan sonra solunum yollarımıza sürersek yine bulaştırmış oluyoruz.”

“YÜZDE 80 BURUNDAN BULAŞIYOR, BURUNU İYİ KAPATMAMIZ LAZIM”

Prof. Dr. Tutluoğlu, “Manâlı olan maskenin burnu sıkıca sarması, çeneyi alttan kapsaması ve yanlardan tembellik bırakmaması. Şu Anda pamuklu yüzeylerde virüsün daha az yaşadığı konusunda birtakım yayınlar oldu. Ola Ki pamuklu maskeler o açıdan seçim edilebilir. Ama maddesinden ziyade yüzü kapatması manâlı.

Özellikle buruna fazla dikkat etmemiz gerekli çünkü burun en manâlı bulaşma noktası. Göz ve ağızdan daha eksik bulaşıyor, yüzde 80 burundan bulaşıyor, burunu iyi kapatmamız gerekli. Nefes alma açısından burunu serbestleştirmek çok rahatlatıyor ama maalesef hatalı tutum. Burunu mutlaka kapatmamız, özellikle insanlarla yakın temastayken buna dikkat etmemiz lüzumlu. Ortamda yalnızsanız ayrıntılarıyla indirebilirsiniz maskeyi” biçiminde konuştu.

“ÇOK KUYTU NEFES ALAMIYORUZ LAKIN TAKMAK ZORUNDAYIZ”

Yürüyenler, merdiven çıkanlar maskeden nedeniyle nefes nefese kalıyor, nefes almakta zorlanıyor. Birçok kişinin maskesini dürüst taktığı görülüyor ama, maskesiz gezenler, aşağıya indirenler de var. Vatandaşlardan İrem Akyol, “Maske zorluyor sıcakta, buhar yapıyor içeride. Çok gizli nefes alamıyoruz ama takmak zorundayız. Tek başıma kalınca çıkarıyorum. arada bir havalandırınca hiçbir problem olmuyor” dedi.

Güçlükle nefes bölge Meliha Sönmez, maskenin yorduğunu belirterek, “İşten geliyorum, ter içindeyim, konut işinden geliyorum çok yoruldum. Zaten kan basıncı var” dedi. Sönmez, maskesini indirip uzaklaşarak nefes aldı.

Hüseyin Hilaloğlu da “Hiç sicacik nefes alamıyoruz maalesef. Nefes alamadığımızdan dolayı maske iniyor, güneşte vuruyor, sıcaklığın etkisi. Bence burnu kapatmak içten bir şey. Biz biraz halk olarak dikkate almıyoruz” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERBilim Kurulu Üyesi Tezer: Maske takma konusunda gevşedikBilim Kurulu Üyesi Tezer: Maske takma konusunda gevşedik
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER