Diyabet hastalarına uyarı: 'Diyetinize dikkat edin'

Diyetisyen Mehtap Yakut, perhiz yapmak isteyen şeker hastalığı (şeker) hastaları için uyarı edilmesi gerekenleri ve besinleri paylaştı. Basit şekere uyarı Sağlıklı bireylerde kanda şeker ve insülin düzeylerinin birbirine paralel olduğunu dile getiren Yakut, pankreasta insülin ü.

Diyabet hastalarına uyarı: 'Diyetinize dikkat edin'

Diyetisyen Mehtap Yakut, perhiz yapmak isteyen şeker hastalığı (şeker) hastaları için uyarı edilmesi gerekenleri ve besinleri paylaştı.

Basit şekere uyarı
Sağlıklı bireylerde kanda şeker ve insülin düzeylerinin birbirine paralel olduğunu dile getiren Yakut, pankreasta insülin üretiminin azalması ve/ya bunun doku ve organlar seviyesinde yeterli etki gösterememesi durumunda diyabetin geliştiğini belirtti.

Dyt. Mehtap Yakut, "Şeker Hastalığı rahatsızlığı çoğalan bireylerin birçok besinden uzak durması, tüketirken de dikkatli olması gerekir. Şeker ve şekerli ürünler de bu besinlerden sadece biridir. Beynin sürekli olarak enerji harcaması ve bu durumdan kaynaklanan gereksinimin şeker ile giderilebiliyor olması nedeniyle vücudumuz şekere gereklilik duyar. Oysa şeker hastalığı hastaları için şekeri karmaşık karbonhidratlardan karşılamak çok daha yardımsever ve sağlıklıdır. Çünkü karmaşık şeker, basit karbonhidratlar gibi kan şekerini bir anda yükseltmez. Bu yüzden de glisemik indeksi düşük meyve ve sebzeler seçim edilmelidir. bununla birlikte diyabetin tedavisi uyumlu çalışma ile sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçer. Şeker Hastalığı hastaları için oluşturulan dinç beslenme programı da kişiye özel olarak hazırlanır." dedi.

Bu öğünlerde şeker içeren besinlere ölçülü miktarda yer verilebileceğini belirten Dyt. Yakut, bunun nedenini ise "'Sevgili vücudum, kan şekerimi bir anda yükseltmemen için bu tür yiyeceklerden uzaktan duruyorum.' sinyali gönderebilmektir." biçiminde açıkladı.

"Diyabet hastaları için öğün sayısı ve ara öğünler fazla önemli"
Diyabet hastalarının beslenme piramidi oluşturulurken öğün sayısının ve saatinin büyük öneme sahip olduğunu bildiren Dyt. Mehtap Yakut, diyabet hastaları için öğün sayısının kan şekerini devamlı dengede tutan, bir anda yükselmesini ve düşmesini dengeleyen en manâlı etken olduğuna uyarı çekti.
Dyt. Yakut, "Biz bu yüzden toplamda 3 asıl ve 3 ara öğün edinmek üzere toplamda 6 öğün öneriyoruz. Son ara öğünün ise yatmadan 2,5 saat önce tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Şeker Hastalığı hastalarının ara öğünleri yapmaması kan şekerinde düzensizliğe niçin olabilir. Bu sebepten ötürü tok hissedilse zeka ara öğünler asla es geçilmemeli, saati gelen ara öğün yapılmalıdır. Bu öğünlerde bir kompleks karbonhidrat ve bir protein beraber alınmalıdır." dedi.

Perhiz listesinin püf noktaları
"Şeker Hastalığı hastaları için perhiz süreci belli bir dönemi yok, sürdürülebilir bir hayat tarzını açıklama eder" biçiminde sözlerini sürdüren Dyt. Ay Işığı Yakut, bu sebeple diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerin dinç beslenmeyi bir alışılmışlık haline getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlıklı beslenmenin en esas koşullarından birisinin dengeli beslenmenin yanı sıra bol değişken tüketimi olduğunu vurgulayan Dyt. Yakut, dolayısıyla diyabet rahatsızlığı bulunanların günde sıradan minimum 1,5 litre ila 2 litre aralarında su tüketmeleri gerektiğini belirtti


Bitki çaylarının ise tatsız almak şartıyla tüketilebileceğinden bahseden Dyt. Ay Işığı Yakut, süt ve süt ürünlerinin ise az yağlı veya yağsız olarak tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uzakta durulması gerekenler listesinin başında ise şüphesiz sofra şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvi, helva gibi basit karbonhidrat taşıyan yiyeceklerin yer aldığını anlatan Dyt. Mehtap Yakut, bunların yanında cips, beyaz ekmek, şekerli içecekler ve alkolden kaçınmanın da oldukça kayda değer olduğuna değinerek, "Abur cubur ve paketli gıdalardan uzaktan durarak, atıştırmalık niyetine badem, fındık ve ceviz gibi dinç kuruyemişler tüketilebilir. Protein bazlı yiyeceklerin de diyabet hastalarının perhiz ve beslenme listelerinde manâlı bir yer miktar" şeklinde konuştu.

Dyt. Ay Işığı Yakut, "Özellikle bakliyat, yumurta ve balık tüketimi protein ihtiyacı bağlamında isabetli tercihlerdir. Bunların yanına ıspanak ve lahana gibi lifli yeşillikler ile brokoli de şeker hastalığı hastalarının sağlıklı yaşam biçimleri noktasında oldukça kıymetlidir; günde sıradan 3 porsiyon dek tüketilmesi önerilir. Meyveler ise şeker hastalığı rahatsızlığı yer alan kişilere bir bilirkişi tarafından tavsiye edilen miktarda tüketilmesi gereklidir. Daha fazla yeşil elma, erik, kivi gibi glisemik indeksi düşük meyvelerin seçim edilmesi tercih edilmelidir." ifadelerini kullandı.

Dyt Yakut, "Özet Çıkarmak icabında, diyabet rahatsızlığı bulunan kişiler için dinç gıda bir yaşam tarzı haline gelmeli; bu noktada bir uzmandan yardım alınmalıdır. Dengelenmiş beslenildiği, tatmin edici miktarda su tüketildiği ve düzenli egzersiz yapıldığı takdirde bahse konu hastalığa sahip bireylerin kan şekeri ve insülin seviyesi düzelebilmekte, hatta bir takım hastalarda kullanılan hap dozajları da düşürülebilmektedir." diyerek sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER