Hastanede, 20 bin dolar olan sedyeyi bin 550 TL’ye ürettiler

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi teknik personeli, salgın sürecinde binlerce dolara satılan tıbbı cihaz ve malzemeleri kendi imkanları ile üretti.

Hastanede, 20 bin dolar olan sedyeyi bin 550 TL’ye ürettiler

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi teknik personeli, salgın sürecinde binlerce dolara satılan tıbbı cihaz ve malzemeleri kendi imkanları ile üretti. Corona virüsü tanısı konulan hastaların taşınmasında kayda değer bir yeri olan negatif basınçlı hasta nakliye sedyesi, hastaların entübesinde kullanılan video laparoskopi cihazı ve numune alma kabini, hastanede üretildi.

İthal fiyatı ortalama 20 bin dolar olan negatif basınçlı hasta taşıma sedyesi sadece bin 550 TL'ye mal edildi. Yoğun bakımdaki hastalarda kullanılan ve fiyatı 4 bin dolar ile 15 bin dolar aralarında değişen video laparoskopi cihazı ise sadece 260 TL'ye mülk edildi. Hastane ayrıca Covid-19 şüphesiyle gelen hastalardan numune edinmek için kabin yaptı.

Negatif basınçlı hasta taşıma sedyesinde hastanın dışarıyla teması kesilerek, hastalığın bulaşma riski sıfıra indiriliyor. Kamera kablo ile fazla yerinde fiyata yapılan video laparoskopi cihazı ise yoğun bakımdaki hastaları için kullanılıyor.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan, salgın süreciyle birlikte hastane olarak önemli bir alıştırma yürüttüklerini belirterek, “Covid-19'lu hastalara vereceğimiz hizmet ve afiyet çalışanlarımızı korumayla ilgili hem koruyucu teçhizat açısından ayrıca de servisleri ayarlama açısından ciddi bir alıştırma yürüttük. Bu süreçte gelen hastaların hastanede bulaşıcı olmaması için, sağlık çalışanlarımızı enfekte etmemek için kendi imkanlarımızla olumsuz basınçlı hasta nakliye sedyesi yaptık.

TRANSFERDE KULLANIYORUZ

Sedyeyi yaptığımız çizimlerle, teknik elemanlarla beraber çalışarak her iki tarafında da hepa filtreler, oksijen tüpü ve motorlar takarak sızdırmaz ışık halkası getirdik. Özellikle acele serviste ya da polikliniklerde Covid-19 hastası olarak düşündüğümüz hastanın transferinde olumsuz basınçlı hasta taşıma sedyesini kullanıyoruz.

Ayrıca hastanede yeniden Covid-19'lu hastalardan numune alma kabinleri yaptık. Yeniden yoğun bakımda bu hastalara vereceğimiz tedavilerde, bilhassa entüvasyon dediğimiz, vintülatöre bağlanma aşamasında kullandığımız video laparoskopi yaptık. Bu şekilde keza kendi personelimizi koruyarak keza de hastalara daha iyi hizmet verebilmek için bunları yaptık. Bu süreçte medikal malzemelerin tüketimi önemli bir şekilde sürüyor. Dünyada bir pandemi söz konusu, medikal firmalardan bazı malzemeleri ihtiyacı karşılamak daima basit olmuyor. Biz yapabileceğimizi düşündüğümüz için kendimiz oluşturduk” ifadelerini kullandı. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER