Turkcell birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

Turkcell Grubu, 2020 yılı birinci çeyrek (ocak, şubat mart) parasal sonuçlarını açıkladı.

Turkcell birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

Turkcell Grubu, 2020 yılı birinci çeyrek (ocak, şubat mart) parasal sonuçlarını açıkladı. Buna kadar şirket, 2020 yılının birincil üç ayında geçen yılın benzer dönemine kıyasla yüzde 17,3 artışla 6,7 milyar TL gelir elde etti. Grup bazında FAVÖK 2,8 milyar TL'ye ulaşırken, şirketin FAVÖK marjı yüzde 42,2 olarak gerçekleşti. 2020 yılının ilk çeyreğinde 679 bin net faturalı müşteri şampiyon şirket, birinci çeyrekler karşılaştırıldığında son 20 yılın en yüksek tip kazanımını gerçekleştirirken, her sene 1 milyon yeni abone hedefinin yüzde 60'ını da birincil 3 ayda gerçekleştirmiş oldu.

Keza; mobil şebeke üzerinden fiber hızında internet hizmeti sunan Superbox'a müşterilerin talebi hızlı konut interneti ihtiyacıyla beraber arttığı bildirildi. 2020 yılının birincil çeyreğinde 76 bin yeni alıcı kazanan Superbox'ın toplam abone sayısı 400 bin olarak gerçekleşti. 2020 mart ayında Turkcell'in 4.5G abonelerinin mobil data kullanımı 13 GB'a ulaşırken, 2020 ilk çeyrek ortalama mobil internet kullanımı ise yüzde 66 artışla 9,8 GB olarak gerçekleşti.

Turkcell'in dijital servisleri, bu çeyrekte elde edilen tekil gelir bazında yıldan yıla yüzde 29 büyüdü. BiP üzerinden yapılan görüntülü röportaj süresi yüzde 51 yükselişle mart ayında 6,5 milyon dakikaya ulaşırken, grup görüntülü görüşme süresi ise 10 katına çıkarak 3,6 milyon dakika ile rekor kırdı. Mart ayında suni zeka destekli sesli makale özelliğiyle deneyimi zenginleştirilen Dergilik uygulamasında okunan makale sayısı 4,7 milyon oldu. TV+ platformunda izlenme süreleri günlük 10 saatin üstüne çıkarken, mart ayında kullanıcıların aktiflik oranı ise yüzde 50 arttı.

öte yandan, Paycell'de mart ayında gerçekleşen operasyon hacmindeki çoğalma, yıldan yıla yüzde 146 ile bütün zamanların en yüksek artışı oldu. Paycell platformu üzerinden sunulan kurumsal fatura ödeme operasyon adedi yüzde 151, fatura ödeme hacmindeki artma ise yüzde 217 arttı.

"Şirket olarak odağımızda müşterilerimiz var"
Telekom sektörünün hayati önemini bir defa daha yaşayarak deneyimlendiği bu dönemde şirket olarak 2020'nin birincil çeyreğinde güçlü bir performans ortaya koyduklarını gösteren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Konsolide bazda gelirimiz, geçen yılın birincil çeyreğine kadar yüzde 17,3 artarak 6,7 milyar TL'ye ulaşırken FAVÖK'ümüz 2,8 milyar TL oldu. FAVÖK marjımız yüzde 42,2 olarak gerçekleşti. 873 milyon TL'ye ulaşan net kârımız ise geçen yılın benzer çeyreğinde oluşan Fintur satmak kârını hariç tutarak değerlendirdiğimizde yüzde 93 arttı. Tekrar mobil ARPU büyümemiz yıldan yıla yüzde 21,5 artarak 46,3 TL'ye ulaştı. Şirket olarak odağımızda müşterilerimiz var. 2020'nin birincil çeyreğinde son 20 yılın en iyi ilk çeyrek performansını göstererek 679 bin yeni faturalı müşteri daha kazandık. Yeniden yılın ilk üç ayında, 2020 için toplam 1 milyon yeni tip hedefimizin yüzde 60'ından fazlasını da gerçekleştirmiş olduk. Vatandaşlarımızın Turkcell'i seçim etmesi, Turkcell'e gösterdikleri teveccüh bizim en büyük mutluluğumuz, en önemli motivasyon kaynağımız." dedi.

"Superbox abone sayısı 76 bin artarak 400 bine ulaştı"
Evden alıştırma ve uzaktan eğitimin başlaması ile birlikte fiber hızında internete olan talebin tez arttığını gösteren Erkan, dünyanın en kuvvetli mobil ve fiber şebekelerinden birisine sahip olduklarını belirterek, "Biz bu zinde şebekeyi bugünler için kurduk. Son dönemde şebekemizdeki trafik yüzde 35 arttı. 4.5G'de kişi başı sıradan veri kullanımının bir takım günler rekor kırarak, mart ayı ortalamasında 13 GB'a yükseldiğini görüyoruz. Vatandaşlarımız fiber hızında internete gereksinim duyuyor. Bu ihtiyacın en büyük göstergesi Superbox abone sayımızdaki yükselme. Bugün Türkiye'nin her köşesinden 400 bin kişi ve küçük şirket yüksek seri internet kullanmak için Superbox'ı seçim ediyor. Superbox kullanımındaki bu hızlı çoğalma, vatandaşlarımızın fibere olan ihtiyacını göstermesi açısından da önemli. Bu vesile ile vakit kaybetmeden fiberde iki taraflı altyapı çalışmalarına başlamamız gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim." ifadelerini kullandı.

"Temassız ödeme platformu Paycell'de rekor operasyon hacmi"
Türkiye'nin ödeme alışkanlıklarının dijitalleştiğine muhabere eden Erkan, "Ödeme işlemlerine yenilikçi gösterme açımız tamamen, techfin deneyimini baştan tanımlayan ödeme platformumuz Paycell'de mart ayında gerçekleşen işlem hacmindeki artma, yıldan yıla yüzde 146 ile bütün zamanların en yükseğine ulaştı. Şirket olarak nakitsiz topluma geçiş namına yaptığımız yatırımlar doğru bugün Türkiye ödemelerini tamamen temassız ve güvenli bir şekilde yapıyor. Mart ayında Paycell platformu üzerinden sunduğumuz kurumsal fatura ödeme operasyon adedi geçen yılın benzer zamanına kadar yüzde 151, fatura ödeme hacmindeki büyüme ise yüzde 217 olarak artma gösterdi. Temassız işlemlerin daha fazla tercih edilmesiyle, Paycell'de yakın gelecekte yüksek potansiyel görüyoruz." dedi.

"Bin 600 kurum Turkcell ile verilerini uzakta yönetiyor
Kurumlara uçtan uca dijital değişim hizmeti sunan Dijital İş Servisleri'nin gelirleri 2020'nin birincil çeyreğinde yıldan yıla yüzde 42 arttığı da kaydedildi. IT çözüm sağlayıcısı olarak pazarda ilk üçte yer alan dijital iş servisleri bu dönem içerisinde 700'e yakın yeni proje aldı.

Turkcell'in enerjik altyapısı ve geniş IT çözüm hizmetleri yelpazesi baştan sona sürekli hizmet vermeye devam ettiğini bildiren Murat Erkan, "Dijital dönüşümün önemini en fiziki haliyle gördüğümüz bu dönemde şirketlerimizin kesintisiz hizmet alması en büyük önceliğimiz oldu. Güçlü altyapımız, geniş yardım ekibimiz ve buluttan siber güvenlik hizmetlerine uzanan hizmet yelpazemiz sayesinde şirketlerimizin yanında olarak işlerin uzaktan yürütülmesine katkı sağlıyoruz. Yaklaşık bin 600 kurum şimdi data merkezi hizmetlerimizden yararlanıyor. Uzaktan egzersiz ve eğitimin arttığı bu yeni dönemde bu alandaki çözümlerimize talebin artacağına inanıyoruz. Kent hastanelerinin altyapılarına destek olmaya devam ediyoruz. Nisan ayında açılışı gerçekleşen İkitelli Kent Hastanesi, Turkcell Hastane Veri Yönetimi Sistemi'ni kullanarak vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı." dedi.

"Dijital servisler tekil kazanç bazında büyümeye devam ediyor
Turkcell'in yenilikçi çözümleriyle öne çıkan dijital servisleri, 2019'da açıkladığı üç yıllık hedefleri ile paralel olarak tekil bazda büyümeye devam ediyor. Kullanıcıların evlerinde kalmayı seçim ettikleri bu dönemde, Turkcell'in dijital servisleri, bu çeyrekte elde edilen tekil gelir bazında yıldan yıla yüzde 29 büyüdü. Türkiye'nin iletişim ve hayat platformu BiP üzerinden yapılan görüntülü röportaj süresi yüzde 51 artışla mart ayında 6,5 milyon dakikaya ulaşırken, grup görüntülü mülâkat süresi ise 10 katına çıkarak 3,6 milyon dakika ile rekor kırdı. Mart ayında suni zeka destekli sesli makale özelliğiyle deneyimi zenginleştirilen Dergilik uygulamasında okunan makale sayısı 4,7 milyon oldu. TV+ platformunda izlenme süreleri jurnal 10 saatin üzerine çıkarken, mart ayında kullanıcıların aktiflik oranı ise yüzde 50 arttı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER