Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Akçakaya: Corona kahramanlarına ‘alkışla yetinin’ dediler!

“Bir yana bol miktarda konuşulan, hekimlere ve sıhhat çalışanlarına ‘tavandan performans ödemesi’, öteki yana bunun hakiki olmaması! Malum 3 aylık zaman 31 Mayıs’ta bitti ama verilen sözlerin gerçek olmadığı anlaşıldı! Birçok doktor ve hemşire ek bir ödeme alamadı.

Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Akçakaya: Corona kahramanlarına ‘alkışla yetinin’ dediler!

“Bir yana bol miktarda konuşulan, hekimlere ve sıhhat çalışanlarına ‘tavandan performans ödemesi’, öteki yana bunun hakiki olmaması! Malum 3 aylık zaman 31 Mayıs’ta bitti ama verilen sözlerin gerçek olmadığı anlaşıldı! Birçok doktor ve hemşire ek bir ödeme alamadı. Hayatlarını ortaya koyarak Covid-19 salgınıyla uğraş eden afiyet çalışanları yeni bir genelgeyle şoka uğradı. Genelge gereğince ödemelerin “başhekim insiyatifiyle”, başhekimin “belirlediği” kişilere verilmesi şeklinde düzenlenmesine doktorlar fazla coşmuş!” şeklinde konuşan Hekim Hakları Derneği Başkanı Adem Akçakaya, pandemi sürecinde sıhhat çalışanlarının performans mağduru olduklarını vurguladı.

‘MAALESEF HEKİMLER KANDIRILDI’

Akçakaya; “Pandeminin yüksek olduğu 3 aylık zaman içinde hekimlerimiz büyük risk altında çalıştı, çoğu hekimimiz hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanan sağlık durumu çalışanı sayısı 7 binlere yükseldi. Bu aşındırıcı koşullar aşağı tayin yapmalarına rağmen bahşedilen vaatler gerçekleşmedi, doktorlar beklentiye sokuldu ve maalesef kandırıldılar” dedi.

Uygulamadaki adaletsizliklere değinen Prof. Akçakaya; “Sıhhat çalışanlarına tavandan performans ödemesi sözü verildi,    bilhassa ‘üniversite hastanelerinde performans ödemelerini 3 ay tavandan yapacağız’ denildi, corona virüsü ile mücadele eden afiyet çalışanları motive edildi. Fakat ilave ödeme vakti geldiğinde şok yaşattılar” açıklamasını yaptı.

PERFORMANS MAĞDURU OLDULAR!

Hastanelerin yönetimi kadar sağlıkçıların “Covid-19 hastası bakanlar ve bakmayanlar olarak” ikiye bölündüğüne dikkat çeken Akçakaya, doktorların dışarıda sayıları 400 binlere varan sağlık durumu personelinin de  “performans mağduru” olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü;
“Biz meslektaşlarımız ile büyük bir aileyiz, corona virüsü sürecinde aile hekimi, halk ve özel hastane çalışanı, iş yeri hekimleri gerekse sağlık yöneticilerimizle bir bütün olarak pandemi sürecinde mücadele ettik. Ne var ama desteğin kapsamı maalesef yetkisiz kaldı.”

Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Adem Akçakaya bu uygulamanın adaletsiz bir dilekçe olduğunu ve sağlık durumu personeli arasındaki iç huzuru bozduğunu belirtti. “Covid-19 hastalarının geldiği dönemde ek ödemeler adaletsiz bir şekilde dağıtılmıştır. ‘Performans mağduru’ olan sağlıkçıların kendi aralarındaki rahat bozulmuştur” şeklinde konuştu.

DAĞITIMDA ADALETSİZLİK YAŞANDI

Doktor Hakları Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Nedim Uzun ise “Corona virüsü hastalarının acil serviste tanı ve çare süreçlerinde aktif olarak ödev aldım. Normal vatandaşın hastanenin sınırlarına bile uğramaya korktuğu zamanlar hastanede görevli bütün sağlık çalışanları, aile hekimleri, meslek yeri hekimleri, özel hastanelerde çalışan meslektaşlarımız, afiyet yöneticileri dâhil herkes riski göze alıp görevlerini hakkıyla yaptılar. Bu süreçte bize bahşedilen desteği önemsiyorum ama kapsamı maalesef rahat kalmıştır” dedi.

Özellikle İstanbul'daki hastanelerde tavandan döner verilen hekimlerin belirlenmesi konusunda da adaletsizlikler yaşandığını anlatan Dr. Uzun, 2 farklı hastaneden misal vererek, “Tayin yaptığım hastanede corona virüs hastalarının radyoloji raporlarını yazar meslektaşımıza tavandan ödeme yapılırken öteki bir hastanede ise bu ödeme yapılmamıştır!” dedi. Dr. Uzun, keza kamu hastanelerinin  pandemi sürecinde gelirleri düştüğü için önümüzdeki aylarda çoğu hekimin hiç bir şekilde ilave ödeme alamayacağını da anımsattı.

HEKİMLERİN DÜŞ KIRIKLIĞI

Prof. Dr. Akçakaya, önce “bütün sağlık durumu çalışanlarına tavandan ek ödeme yapacağız” deyip, sonradan azınlık bir kısım hekimlere tavandan ödeme yapılmasını güçlü olarak eleştirdi. Diğer hekimlerin mağdur edilmesinin hiçbir açıklamasının olamayacağını gösteren Akçakaya, “Tüm doktorlar pandemi servisinde çalışmıyor” şeklindeki ayrımcı yaklaşıma meslektaşlarının fazla şahlanmış olduğunu, hayal kırıklığı yaşadıklarını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:
“Hastaneye gelen ve çalışan bütün personelle birlikte aile hekimleri, İş yeri hekimleri ve afiyet yöneticilerine tavandan ilave ödeme yapılmalıdır! Pandemi sonrası süreçte de meslektaşlarımız desteklenmelidir. Bakanlık ve idareciler meslektaşlarımızı bir tamamiyle değerlendirip, afiyet personelinin hakkı olan tavandan ilave ödemelerini geriye dönük olarak vermelidir.

Her iki Bakanımızın da bu konuyu çözmesini bekliyoruz. Bu süreçte özellikle aile hekimlerimiz, özel afiyet kurumlarında çalışan meslektaşlarımız mağdur olmuştur. Bu mağduriyetlerin giderilmesi hususunda sorumluları göreve misafir etme ediyorum. Biz her türlü katkıyı vermeye hazırız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER