Kan stokları kritik seviyenin altına düştü

Van'da yer alan Güneydoğu Bölge Kan Merkezi, bünyesinde yer alan 6 il ve bu illere yan ilçelerindeki 29 hastanenin kan ihtiyacını sağlıyor.

Kan stokları kritik seviyenin altına düştü

Van'da yer alan Güneydoğu Bölge Kan Merkezi, bünyesinde yer alan 6 il ve bu illere yan ilçelerindeki 29 hastanenin kan ihtiyacını sağlıyor. Küresel bir sorun haline gelen korona virüsle bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çaba devam ediyor. Türkiye'de de korona virüsü sebebiyle alınan doğaüstü tedbirler çerçevesinde fazla eksik sayıda vatandaş sokağa çıkabiliyor. Korona virüs ve Ramazan ayının da etkisiyle sokağa meydana çıkan vatandaşların sayısının azalmasından kaynaklı Kızılay'a yapılan kan bağış sayısında da önemli bir düşüş yaşandı. Bu kapsamdan aylık 5 bin civarında ünite kan alan merkez, şu an binin aşağı bağış alabiliyor. Böylece bağışın azalmasıyla stok kullanımına başlayan merkezde kan stokları kritik seviyenin atına düşmüş oldu.

“Bağışlarda ciddi azalmalar meydana geldi”

İHA muhabirine konuşan Kızılay Güneydoğu Yöresel Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, kan merkezinin Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Hakkari illeriyle ve bu illere ast ilçelerindeki 29 hastanenin kan ihtiyacını karşıladığını belirtti. İlk korona virüs vak'asının tespitiyle kan bağışının azaldığını açıklayan Dr. Çelik, “Hastanelerimizin yüzde 99'un üzerinde kan ihtiyacını karşılıyorduk. Türkiye'de birincil Covid-19 vak'asının tespitiyle birlikte bağışlarda önemli azalmalar meydana geldi. Van olarak sürece 3 binin üstünde bir stokla girdik. Stoklarımız iyi durumdaydı. Hiç stok almasak bile bir ay hastanelerimizin ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasitemiz mevcuttu. Geldiğimiz noktada salgının devam etmesi ve Ramazan ayı münasebetiyle kan bağışındaki ciddi azalış devam ederken, ülke genelinde son bir haftadır bir duyarlık olmasıyla bir canlanma yaşanıyor” dedi.

“Stoklarımız kritik seviyenin altına düşmüş oldu”

Merkezin aylık 5 bin ünite civarında kan alımı gerçekleştirdiğini anımsatan Çelik, “Takvim 50 binin üstünde bir kan bağışı hedefimiz var. Aylık 5 bin ünite olan kan bağışı Nisan ayı itibariyle binin altına değin düştü. Böylece biz stokları kullandık. Stoklarımız kritik seviyenin altına düşmüş oldu. Stokların belirlenmiş bir seviyenin üzerine çıkarılması lazım. Çünkü ülkemiz doğal afetler yönünden aralıksız tehlike altındadır. Covid-19 haricinde ne gelişeceğini ve ne olacağını bilmiyoruz. Bu yüzden bunun planlanmasını da yapıyoruz. Her türlü acil olaylar için de hazırlanmış olma niyetini taşıyoruz” diye konuştu.

“İmmün plazma alımına başladık”

Korona virüs tedavisi görüp iyileşen hastalardan immün plazma alımına da başladıklarını dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Covid-19 hastalığında kesin bir çare mevcut yok. Antiviral ve destekleyici tedaviler var. Bu anlamda bir umut ışığı olan ve faydasının görüldüğü, zorunlu hasta kullanımında faydası görülen immün plazma tedavisi var. Hastalığı geçirmiş, iyileşmiş ve üzerinden süre geçmiş belli kriterleri karşılayan kişilerden immün plazma alıyoruz. Van'da iyileşen hastaların artmasıyla birlikte İl Sağlık Müdürlüğümüzün önderliğinde gönüllü kanbağışında bulunmak isteyenler bize yönlendiriliyor. Bizde iki hastamızdan immün plazma alımına başladık.”

Yılmaz Sönmez
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER