Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı… İşte belirtileri ve korunma yolları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Durumu Bakan Yardımcısı Prof.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı… İşte belirtileri ve korunma yolları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Durumu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yüksek Dağ Meşe başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, hastalığın ülkemizdeki mevcut durumu ve kontrolüne karşın alınan tedbirler değerlendirildi. Keza hayvan hareketliliğinin ayrıca de insan ile hayvan temasının arttığı Kurban Bayramı öncesinde alınacak tedbirler ve stratejiler belirlendi.

Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA, ülkemizde İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşıyor. Öteki ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hayatını kaybediyor. Bazı ülkelerde bu oran yüzde 80'lere değin çıkıyor. Türkiye'de ise uygulanan tedbirler, sürveyans sistemi ve etkin çare yaklaşımıyla ölüm oranı yüzde 4'lerde seyrediyor.

15 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla kadar artma göstererek 480'e ulaştı, 15 birey ise hayatını kaybetti. KKKA Bilim Kurulunda, bu veriler ışığında alınacak tedbirler ve yürütülecek incelemeler masaya yatırıldı.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER NELER?

Bilhassa yaz ve güz aylarında görülen KKKA hastalığı kene tutunması ya da keneyle bağlantı sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı. Rahatsızlık, virüs içeren hayvanların ve hasta kişilerin kan ve cisim sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın gövde ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük yük taşıyor.

İLGİLİ HABERProf. Dr. Yıldız'dan kene uyarısı: En riskli kısım...Prof. Dr. Yıldız'dan kene uyarısı: En riskli kısım...

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN KORUNMAK İÇİN

•​ Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden tehlikeli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve keza kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler seçim edilmelidir.
•​ Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde birey kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını denetleme etmeli, kene tutunmuş ise hiç zaman kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak yerinde bir araç gereç ile (bez, naylon poşet, eldiven vb.) çıkarmalıdır.
•​ Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
•​ Hayvanların kanlarına, beden sıvılarına veya dokularına çıplak el ile bağlantı edilmemelidir.

KKKA hastalığına yönelik hazırlanan poster, kitapçık, TV spot filmi, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eğitim materyaline Millet Sağlığı Genel Müdürlüğü web sayfasından, https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/zoonotikvektorel-kkka adresinden ulaşılabilir.

İLGİLİ HABERKırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi korunmak için neler yapılabilir?Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi korunmak için neler yapılabilir? İLGİLİ HABERKKKA alarmı... Erken başladı, artış yaşandı ve yayılıyorKKKA alarmı... Erken başladı, büyüme yaşandı ve yayılıyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER