'Koronavirüs ile mücadelede en güçlü silah: Fizyoterapi'

21'inci yüzyılda insanlığın verdiği en büyük sınav, şüphesiz ki koronavirüs (Covid-19).

'Koronavirüs ile mücadelede en güçlü silah: Fizyoterapi'

21'inci yüzyılda insanlığın verdiği en büyük sınav, şüphesiz ki koronavirüs (Covid-19). Kıtalararası tez yayılan bu virüs, 6 milyonun üzerinde olgu ve 370 bini aşkın küresel kayıpla, dünyayı bir kasırga gibi oradan oraya savurmasından dolayı 'pandemi' tanısını aldı. Aşı ve hap çalışmalarının vites yükselterek devam ettiği koronavirüs sürecinde, virüse karşısında kullanılan koruyucu ekipmanlar da hayati devir üstlendi. Koronavirüs ile etkili mücadelenin en doğal yollarından biri olan fizyoterapi ise, hastalıkla mücadele noktasında en etkili silahlardan bir her birine. Uzman Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

1800'lü yıllardan bu yandan yaralanma, ihtiyarlık, ağrı ve fonksiyon bozuklukları gibi durumlarda kullanılan ve hastayı 'yenileme' amacı güden fizyoterapi'nin, koronavirüse aleyhinde bağışıklık ve güç depolama anlamına geldiğini söyleyen Bilirkişi Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, bilirkişi ellerin dokunuşlarından istifade ederek özellikle fizyoterapist tarafından oluşturulacak alıştırma ve solunum egzersizleri ile hastalığın yenilebileceğini ifade etti. Fizyoterapi'nin rehabilitasyondan manuel terapiye, doğru beslenmeden egzersize, vitamin mineral desteklerinden sağlıklı yaşama dek birçok çeşidi olduğunu aktaran Sezgin, "Bilhassa ihtiyar, hastalığa meyilli ve immune (bağışıklık) sistemi cılız olan bireyler için zorlama, hareket ve zindelik aşılayan fizyoterapi (fizik çare) öneriyoruz" diye konuştu.

''Doğal virüs savaşçısı: 'Egzersiz ve Dürüst Beslenme ''

Fizik tedavi olarak aşina fizyoterapinin takriben on çeşidi olduğunu belirterek, bu holistik (totaliter) yöntemin en fazla aşina türünün egzersiz olduğunu açıklayan Sezgin, ''Egzersiz; enfeksiyon, bakteri ve en önemlisi de virüslerin önünü kesen önemli bir aktivitedir. İyi havalandırılmış, hijyenik ve sıcak-soğuk dengesi sağlanmış ortamlarda yapılan egzersiz hastalıkları vücuttan uzaklaştırır. Bu Nedenle kas ve iskelet sistemi güçlenir, hareket kayıpları giderilir ve duruş bozuklukları düzeltilir'' dedi.

Gelişen kas gücünün de fonksiyonel ve totaliter fizyoterapi zarfında mutlaka içten gıda programı ile desteklenmesi gerektiğini varsa eksik vitamin-mineral takviyelerinin eklenebileceğini bildiren Sezgin, fizyoterapi'nin alıştırma ile birlikte koronovirüs ile mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmek adına başarılı bir silah olacağını söyledi.

''Egzersiz vücutta antikor oranını arttırır''

Anatomiyi ve fizyolojiyi güçlendiren egzersizin yanı sıra fizyoterapi sınırları içerisinde uygulanabilecek psiko nöro immünolojik terapi metotlarının fizyoterapi çeşitlerinden olduğunu bildiren Sezgin, ''Fizyoterapi, egzersizler ve dürüst beslenme protokolü vücuttaki antikor oranını da artırır" dedi.

''Kronik rahatsızlıklara enerjik kalkan''
Fizyoterapinin KOAH'tan kalbe, tansiyondan akciğer rahatsızlığına, kanserden diyabete dek çoğu kronik rahatsızlığa da iyi geldiğine parantez açan Sezgin, "Fizyoterapi, Dünya'da yapılan akademik çalışmalarda göstermektedir oysa, koronavirüs ile mücadelede en savunmasız gruplardan olan kronik hastalara da dayanıklılık kazandırmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Akciğerleri güçlendirecek solunum fizyoterapistleri kadar uygulanacak egzersiz ve terapilerin, vücuda sızan görünmez düşman koronavirüse aleyhinde kalkan oluşturduğunu vurgulayan Sezgin, en içten fizyoterapi yöntemleri ve bedenin en fazla gereksinim duyduğu noktaların tespiti nedeniyle tanı ve teşhis noktasında mutlaka bir hekime, terapi ve destek konusunda da belirli bir bilirkişi fizyoterapiste danışılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle korona virüs karşı akciğerlerin güçlenmesini sağlayacak sağlık profesyonellerinin de solunum üstüne özelleşmiş ve uzmanlaşmış solunum fizyoterapistleri olacağını hem belirtti.

Sezgin, konu hakkında ahmetburaksezgin.com web adresinde bilgilerin olduğunu dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER