Uzaya gitmek isteyen birincil Türk robot “Miniada”

Yazılım markası olan Akınsoft tarafından kurulan ve dünyanın ilk insansı robot fabrikası olma özelliğini taşıyan Akınrobotics, Türkiye'de bilim ve insanlık için robot üretmeye devam ediyor.

Uzaya gitmek isteyen birincil Türk robot “Miniada”

Yazılım markası olan Akınsoft tarafından kurulan ve dünyanın ilk insansı robot fabrikası olma özelliğini taşıyan Akınrobotics, Türkiye'de bilim ve insanlık için robot üretmeye devam ediyor. Şirket son olarak 4 ayaklı robot projesi olan “ARAT”ı tanıttı. Akınrobotics tarafından üretilen ve 30 kilogram yük, 70x60x40 santimetre vücut ölçülerine sahip olan ARAT, 12 adet 27 nanometre torkunda ve 150 rpm (dakikadaki tahsis sayısı) hızında bütünüyle şirket tasarlanıp üretilen motorlardan oluşan eklem yapısı bulunuyor. Ayrıca esnek hareketlere olasılık sağlayan geniş alıştırma açısı, eyro sensörü ile ortama tarafından çalışan adaptif denge algoritması, darbelere karşı denge koruma algoritması gibi çoğu özelliğe sahip olan ARAT, Wi-Fi joystick ile uzaktan denetim olanağı, 1 megabit hızında çalışan canbus master slave haberleşme mimarisi gibi çoğu özelliğiyle dikkatleri üstüne çekiyor. Üstünde lityum iyon pil ve 63 algılayıcı bulunan ARAT, yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye devam ediyor.

“Erişilmesi şiddet yerlerde kullanılacak”

ARAT'ın özelliklerinden bahseden Akınrobotics Üretim Koordinatörü Süleyman Demir, “ARAT, 30 kilogram ağırlığında, 70 santimetre boyunda, 12 ekleme sahip, 63 sensörü bulunan bir robot. Bu robotumuz arazi şartlarında, arama kurtarma işlemlerinde, madenlerde insanların erişmesi kuvvet olan yerlerde veya pandemiden dolayı insanların erişmesi güvenli olmayan olan yerlerde göstermek için tasarladığımız bir robottur” ifadelerini kullandı.

“ARAT her koşulda kullanılabilecek”

ARAT'ın çalışma alanları hakkında bilgiler veren Demir, “Dünyadaki incelemeler, tekerlekli robotlar ve iki ayaklı (Bpet) robotlar üstüne yapıldı. Ama bu robotlar arazi şartlarında denge ve ilerleme konusunda açıklanmış sıkıntılar yaşıyor oysa 4 ayaklı robotlar bu konuda denge problemini daha sıcacık çözebilmekteler. Bu konuda biz AR-GE çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmaları engebeli arazilerde daha sıcacık kullanabiliyor olacağız. Bunlar; bahsettiğimiz madenlere inebilme olabilir, yüksek arazi şartları olabilir, insanların erişmesi bezginlik olabilecek hastane ve sanki noktalar olabilir. Bu noktalarda üstüne entegre edilen kameralar ve ses sistemiyle uzak bağlantı yapılabilir ve manzara alınabilir. Bu şekilde birçok noktaya erişilerek görevler yerine getirilecek” aktarımında bulundu.

“Sayamayacağım çoğu robot projesi yürütüyoruz”

Akınrobotics kadar yürütülen projelerden bahseden Demir, “Burada garson serimiz, ada robotlarımız var. Mini adamız var; Havalimanlarında, otellerde, restoranlarda kullanılması için tasarladığımız. Akıncı robotlarımız var Bpet iki ayaklı, bunun dışında robot kol projelerimiz var, temizlik robotu projelerimiz ve sayamayacağım çoğu çalışmayı yürütmekteyiz” biçiminde konuştu.

“Türkiye'yi bugüne dek robotlarla buluşturduk ve en iyilerini yapmaya devam edeceğiz”

Akınrobotics olarak Türkiye'yi robotlarla buluşturduklarını kaydeden Demir, “Biz Akınrobotics olarak Türkiye'yi bugüne kadar robotlarla buluşturduk ve en iyilerini yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“En büyük hayalim uzaya giden ilk Türk robot olmak”

En büyük hayalinin uzaya giden ilk Türk robot edinmek istediğini söyleyen Miniada, “Türkiye'nin insansız sistemlere karşın ilgisi artıyor. Başta ben Miniada öncülüğünde tüm ülkede robotlar yaygınlaşacak” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER