'Kötü ağız kokusunu hafife almayın'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Periodontoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Deniz Arslan, periodontal yani diş eti hastalıklarının hemen her yaşta görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardan olduğuna dikkati çekti.

'Kötü ağız kokusunu hafife almayın'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Periodontoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Deniz Arslan, periodontal yani diş eti hastalıklarının hemen her yaşta görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardan olduğuna dikkati çekti. Dr. Deniz Arslan diş eti hastalıkları kakında bilgi verirken, belirtiler konusunda kanama ve ağı kokusuna aksan yaptı.

Dr. Arslan, diş eti hastalıklarının genellikle ağrısız olarak ilerlediği için geç fark edildiğini belirterek, ''Diş eti hastalıklarının çoğu çeşidi var. Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar 'gingivitis' olarak isimlendirilir. Gingivitisin belirtileri; kırmızı, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve basit kanayan diş etidir. Kanama en önemli belirtidir. Dişeti iltihabının kemiğe ilerlemesi ile meydana gelen duruma ise 'periodontitis' denir. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değişiklik, aralanma, uzama, sallanma, çıban oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur'' dedi.

''Bazı hastalıkların ağız içi belirtisi olabilir''

Toplumda daha az görülen oysa daha şiddetli seyreden saldırgan periodontitis'e ilişkin ise Dr. Arslan, şu bilgileri verdi: ''Genç bireyleri etkileyen bu periodontitis tipi kalıtsal da olabilir. Bireyler sistemik olarak sağlıklıdır. Yerel ve yaygın almak üzere 2 tipi vardır. Lokal tipinde diş eti ile ilişkili klinik belirtiler az fakat cep derinliği ve kemik yıkımı ileri boyuttadır. Yaygın tipinde ise hem klinik belirtiler de fark edilebilir düzeydedir keza de kemik kaybı daha fazla sayıda dişi etkilemiştir. Tedavisi kronik periodontitise kadar daha zorlama ve karmaşıktır. Bazı durumlarda periodontitis; kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağız içi belirtisi olarak da görülebilir. Bu durumda hastanın doktoru ile konsülde edilerek çare yürütülür''.

''Stres şiddetli ağrıları tetikleyebilir''

Doku ölümü oluşturan periodontal hastalıklar hakkında bilgi veren Dr. Arslan, ''Dişler arasını dolduran üçgen şeklindeki diş etinin tepesinden başlayarak diş etinin değil olmasına (nekroz) ve tedavi edilmediğinde ilerleyerek kemik erimesine yol açan periodontal hastalıklardır. Sigara içenlerde, psikolojik gerginlik aşağı olanlarda, ağız hijyeni fazla fena olanlarda, AIDS hastalarında daha çoğunlukla görülür. Hastalar şiddetli ağrıdan şikayet ederler. öte taraftan diş etine batan tanıdık olmayan maddeler diş etinde apse meydana getirir. İlgili bölgede kırmızı renk, şişlik ve hassasiyet vardır. İleri kemik erimesi olan ve tedavi edilmemiş vakalarda ise periodontal cep içindeki bakteri sayısının artması ile derin dokuları etkileyen periodontal apseler meydana kazanç. Ağrı, şişkinlik, kırmızı - morumsu renk, kanama, iltihap akışı gibi belirtiler gösterir'' biçiminde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER