Literatürde birincil: Beyin omurilik sıvısında corona virüsü tespit edildi

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde hasta kabul bölümünde çalışan sara hastası Burakhan Sönmez, geçen hafta evinde bulunduğu sırada nöbet geçirerek yere düştü.

Literatürde birincil: Beyin omurilik sıvısında corona virüsü tespit edildi

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde hasta kabul bölümünde çalışan sara hastası Burakhan Sönmez, geçen hafta evinde bulunduğu sırada nöbet geçirerek yere düştü. Sönmez, ailesi tarafından Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Sönmez’de yüksek alev tespit edildi.

Bunun üzerine Sönmez’e boğazdan alınan sürüntüyle PCR testi uygulandı. Test sonucu negatif çıkmasına karşın, Sönmez’in nöbet geçirmesi sırasında yere düşmesi nedeniyle beyin tomografisi çekilerek, beyin omurilik sıvısından örnek alındı.

Yapılan tetkiklerde beyin omurilik sıvısında corona virüsü tespit edildi. Sönmez, bunun üstüne yoğun bakımda çare altına alındı. Tedaviye olumlu cevap veren Sönmez, 3 gün sonradan yoğun bakımdan çıkarılarak, servise alındı.

‘DÜNYA LİTERATÜRÜNE BİLDİRECEĞİZ’

Burakhan Sönmez’in çare sürecini yürüten Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Türkoğlu, corona virüsünün üstteki ve daha aşağı solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir virüs gibi görünmesine rağmen bütün vücudu etkileyen multisistemik bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti.

Hastanın nörolojik şikâyetleri olduğunu ve nöbet geçirerek hastaneye geldiğini anlatan Doç.Dr. Türkoğlu, “Yaptığımız beyin omurilik sıvısı incelemesinde mikrobiyolojik olarak bunu gösterdik. Türkiye’de böyle başka bir olgu duymadık, bu birincil gibi. Çin’den Türkiye’ye getirilen ‘Favipiravir’ adlı ilacı solunum semptomlarında fazla erken dönemde kullanmaya başladık. Akciğerlerin buna çok iyi yanıt verdiğini gördük. Burakhan’da da corona virüsü saptadığımız anda bu ilaca başladık ve başarı elde ettiğimizi düşünüyorum.

Bu hasta literatürde de bir iki vakadan biri. O nedenle biz de bunu vaka olarak dünya literatürüne bildireceğiz. Olumlu dışarı giden bir süreci oldu. Bunu da dünyayla paylaşmanın bu konudaki bilgiyi artıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘TEDAVİYE ERKEN BAŞLAYINCA CEVABI OLDU’

Corona virüsünün böylece çok organı etkileyebildiğini kaydeden Doç. Dr. Türkoğlu, “Bilhassa bu hastalarda ‘sitokin fırtınası’ dediğimiz vücudun kendi bağışıklık cevabının çok yoğun olması fazla daha yoğun bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu ‘sitokin fırtınası’ dediğimiz şey solunum enfeksiyonu gibi görünen enfeksiyonla karaciğeri, kalbi, böbrekleri, kasları tüm vücudu etkileyen bir hastalığa dönüşüyor.

Literatürde değişik vakalarda fazla öbür sistemlerin tutulduğunu görüyoruz. Bu durumu hastanemize gelen Burakhan Sönmez’de yaşadık. Bu genç hastamızın beyin omurilik sıvısında corona virüsü tespit ettik. Bu hastayı 3 gün yoğun bakımda izledikten daha sonra servis bölümüne devrediyoruz. Bundan da fazla sevinç duyuyoruz. Hastayı birincil yatırdığımızda ‘nasıl bir işlem içerisinde ilerlerler’ diye biraz korktuk, çekindik. Ama tedaviye de erken başlayınca hastanın cevabı mükemmel oldu” ifadelerini kullandı.

‘CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ YOKTU’

Kardeşinin durumunun şimdi gayet iyi olduğunu dile getiren Çağrı Sönmez, “Kardeşimde corona virüsü belirtileri yoktu. Ama biraz ateşi vardı. Öksürük ya da solunum aracılığıyla ilgili bir sıkıntısı yoktu. Ateşini düşüremedikleri için doktorlarımız bu virüsten şüphelendi.

Kendisi sara hastası olduğu için omurilik sıvısına bakıldı. Biz kullandığı ilaçlardan zannediyorduk; ama sonradan yeniden test yaptılar. Ciğerlerinde bir şey çıkmayınca omurilik sıvısına baktılar. Omurilik sıvısında Covid-19 fazla çıktı. Şu lahza durumu gayet iyi” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABER7 Haziran corona virüs tablosu! Türkiye ve dünya genelinde vaka sayısı kaç oldu?7 Haziran corona virüs tablosu! Türkiye ve dünya genelinde vaka sayısı kaç oldu?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER