Maske takmanın bir faydası daha

Bahar aylarında havada yoğun olarak yer alan polenlerin alerjik nezleye niçin olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.

Maske takmanın bir faydası daha

Bahar aylarında havada yoğun olarak yer alan polenlerin alerjik nezleye niçin olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, saman nezlesi olarak da aşina mevsimsel alerjik nezleden korunmak için maske takılmasını, mümkün olduğu değin açık havada kalmamayı, eve gelince kıyafetlerin değiştirilmesini ve evdeki pencerelerin kapalı tutulmasını önerdi.

Mevsimsel Alerjik rinit (bahar nezlesi) havadaki polenlerin artmasıyla çoğu kişinin kabusu oluyor. saman nezlesi olan kişilerin gözlerde kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, sık sık aksırma gibi şikayetleri oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, polenlerden etkilenmemek için alınması gereken önlemleri sıralayarak, tavsiyelerde bulundu.

POLENLERİN ETKİLERİ COĞRAFİ BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bahar nezlesine genelde polenlerin niçin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görgüner, “İklim değişikliğiyle nezlenin başladığı aylar kaydı. Önceden nisanda başlardı, şu anda mayısı buluyor ve temmuza dek devam ediyor. Polenlerin etkileri coğrafi bölgeye göre de değişiyor. Polene bağlı saman nezlesi olan biri Marmara Bölgesi´nde yaşıyorsa Doğu Anadolu Bölgesi´ne gittiği süre oradaki polenlerden etkilenmeden bir zaman çok sıcacık yaşayabilir” diye konuştu.

NEZLEDEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Sadece polenin yok, ev tozu, hayvan tüyü, güneş, akar ve parfümün nezleyi tetiklediğini aktaran Prof. Dr. Görgüner, “Fakat bahar nezlesinde ana etmen polenlerdir. Toza, polene ister istemez maruz kalacağız. Mümkün olduğunca bahar nezlesine niçin olan etmen maddelerden kaçınmaya hedeflemek lazım. Polenin yoğun olduğu aylarda muhtemel olduğunca dıştan çıkmamak, sosyal aktivitelerden kaçınmak gerekiyor. Yaz fazla sıcak geçiyor baskı bir ihtimal ama kapıyı ve pencereleri olabildiğince kapalı tutmalıyız. İşten ve dıştan geldiysek kıyafetleri başkalaştırmak, duş elde etmek faydalıdır. Araçlarda çiçek tozu filtreleri var ara sıra bakımlarını yaptırmak lüzumlu” dedi.

MASKEYİ IÇTEN TAKMAK ÖNEMLİ

Salgının hala devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Görgüner, doğru maske kullanımına uyarı çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır söylüyoruz, sosyal açıdan şiddet oluyor fakat maske ve gözlük takmak etkili bir yöntemdir. Derhal koronavirüs salgını nedeni ile maske takıyoruz. derhal polen mevsimi de olduğu için alerjik hastaların yakınmalarını azaltacağı görüşündeyim. Maske takıldığı vakit çiçek tozu ile olan teması azaltıyorsunuz. Koronavirüsle maskeler daha yakından tanındı. Cerrahi maskeleri kullanmak kayda değer lakin tek kullanımlık olduğunu unutmayalım, yaklaşık 3 saatlik etki gösterir. Salgın her ne kadar etkisini yitirse de vakalar görülmeye devam ediyor, gevşemememiz gerekiyor. Maskeyi çene altına indirmeyin, elinize almayın, cebinize koymayın. Eğer maske varken öksürdüyseniz veya hapşırdıysanız o maskeyi atın, kullanmayın.  Maskeyi yıkayıp bitmiş takmak da dürüst değil.”

“TEDAVİ EDİLMEZSE ASTIMI TETİKLEYEBİLİR”

Çiçek Tozu nezlesinin, tetikleyici faktörlerle karşılaşınca belirtilerinin tez başladığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Favori kızarma, kaşıntı, burun kaşıntısı, çoğu kez üst üste hapşırık, geniz ve burun akıntısı mevsimsel nezlenin en tanıdık belirtileridir. saman nezlesi gençlerde ve erkeklerde daha sık görülüyor. Üstteki solunum yolu hastalığı olan polen nezlesi çare edilmezse alt solunum yolu hastalığı olan astımı tetikleyebilir. Tedavisi olası, ilaç tedavisiyle kişiler iyileşiyor. İlaçları mevsimsel kullanmaya dikkat etmek lüzumlu. Polen mevsimi geçtikten bir süre sonradan şikayetler iyice kaybolduysa doktor kontrolu aşağı ilaç kullanmayı kesebiliriz” diye konuştu. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER