Oruç tutanlara bağışıklığı güçlendiren altın tüyolar

Ramazan ayında bağışıklığı düşürmeden oruç yakalamak için tüyolar veren Liv Hospital Samsun Gıda ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Aysun İpek, iftar sırası, iftar sonrası ve sahurda uyarı edilmesi gereken beslenme kurallarını anlattı.

Oruç tutanlara bağışıklığı güçlendiren altın tüyolar

Ramazan ayında bağışıklığı düşürmeden oruç yakalamak için tüyolar veren Liv Hospital Samsun Gıda ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Aysun İpek, iftar sırası, iftar sonrası ve sahurda uyarı edilmesi gereken beslenme kurallarını anlattı. Dyt. Aysun İpek, iftarda yiyeceklerin iyi çiğnemeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak yemekle birlikte 2 bardaktan fazla su içilmemesi uyarısında bulunarak, “Bir çırpıda tüketilen fazla miktarda suyun vücuda hiçbir yararı yoktur (hatta zararı vardır) ve gün içi susuzluğunuza hiçbir katkısı bulunmaz” diye konuştu.

GECE UYKUSUNU ATLAMAYIN

Ramazan ayında kilo almak istemeyenler için de öneride bulunan Dyt. Aysun İpek, “İftar masasını küçük porsiyonlar ile, sahur masasını büyük porsiyonlar ile hazırlamalısınız. Gece uykusunu atlayıp sahura dek oturmayın. Gece uykusu vücudun hormon kalitesi için epeyce önemlidir. Gece uykusundaki yeteneksizlik gün içinde kendinizi daha kötü hissetmenize sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Beslenme saatlerindeki değişikliklerin mide ve bağırsak yanıtlarında normalin dıştan tepkiler oluşturabileceğini de sözlerine ekleyen Dyt. Aysun İpek, “Bu durum normaldir ve kısa bir vakit sonra geçecektir. Uzun sürmesi durumunda uzmana başvurmanız gerekir” tavsiyesinde bulundu.

ARA ÖĞÜNLERDE CEVİZ, FINDIK, BADEM TÜKETİN

Sevilen baharatlara sahur masasında değil iftar masasında yer verme önerisinde de bulunan Dyt. Aysun İpek, “Kızartma yerine haşlama, fırın ve ızgara yöntemlerini tercih edin. Sahurda ve iftardan sonraki ara öğünde ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlara yer verin” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen İpek şu bilgileri verdi:

“İftar sofrasında bu kurallara uyun. Orucunuzu su ve hurma ile açın. İftar öğününü iyi çiğneyerek tamamlayın. Her iftar öğününde mutlaka sebze ve yoğurda yer verin. 1 orta boy pidenin 1/8'i 1 dilim ekmek yerine geçer. Pidede porsiyon kontrolüne uyarı edin. Yemekle beraber 2 bardaktan pozitif su içmeyin.

İftar sonrası için öneriler: İftardan 1 saat sonra su içmeye başlayın ve uyuyana dek devam edin. İftardan derhal sonradan meyve, tatlı tüketmeyin. İftardan anında sonradan spor yapmayın. Meyve veya tatlı tüketmek istiyorsanız, iftardan 2-2,5 saat sonrayı bekleyin. Evde düzenli spora devam etmek istiyorsanız, sporunuzu iftardan derhal önce ya da iftardan 2,5 saat sonradan yapabilirsiniz. İftar sonrası ara öğün yapmaya özen gösterin. (2-2,5 saat sonradan).

Sahur için 7 altın tüyo: Sahurda kahvaltılık alternatiflere tartı verin. Her sahurda mutlaka omlet, menemen, çılbır ya da haşlama usulü yumurta seçim edin. Sahurda tuz gıdalardan uzaktan durun. Sahura kadar içmeniz gereken suyu tamamlayın, sahurda aşırı su tüketmeyin. Herhangi bir saatte bitki çaylarınızdan faydalanmaya devam edebilirsiniz. Uyku problemi doğurmuyorsa kahve tüketebilirsiniz. Aşırı çay ve kahve tüketimi ertesi gün susuzluğa niçin olacağından sınırlandırmanız gerekir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER