Pandemide hareketsiz kalmayın!

Corona virüsü tehdidinin devam ettiği bugünlerde özellikle 65 yaş üzeri bireylerin tembel kalmaması ve güneş ışınlarından faydalanarak D vitamini depolamaları gerekiyor.

Pandemide hareketsiz kalmayın!

Corona virüsü tehdidinin devam ettiği bugünlerde özellikle 65 yaş üzeri bireylerin tembel kalmaması ve güneş ışınlarından faydalanarak D vitamini depolamaları gerekiyor. İşte Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Nurten Korkmaz'ın önerileri…

Dr. Nurten Korkmaz

Hareketsiz kalmak, kaslarda kullanmamaya tabi zayıflıklara ve kas boyunda kısalmalara niçin olur. Özellikle ileri yaşta eklemlerde dejenerasyona emrindeki şartların değişmesi olduğu için bu eklemleri korumak için adale desteği çok manâlı. Hareketsizliğe yan kilo alımı da bu eklemlerdeki dejenerasyonları artırır. Kasların yanı sıra kemik yapısında da eğer düşey pozisyonda durma ve tartma verme olmazsa zayıflık meydana gelir ve osteoporoz dediğimiz kemik erimesi tetiklenir.

SAKATLIKLAR ARTAR

Hareketsizliğin bir öteki sonucu kan dolaşımındaki azalma ve varis oluşumuna yatkınlıktır. Hareketsizlik hem kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşer ve bir işi bitirebilme kapasitesi azalır.

NELER YAPILABİLİR?

Dayanıklılığı artırmak, kemik kitlesini gözetmek, kilo alımını alıkoymak ve modu artmak için en yerinde egzersiz aerobik egzersizdir. Aerobik alıştırma yürüme ile yapılabilir.

Haftada minimum 3 gün, kişinin kondüsyonuna bağlı olarak 20-30 dakika aralığında yapılan yürüme egzersizi 65 yaş üzerindeki kişilerde ceset ihtiyacını karşılar. Evde bir istikamet belirleyip yürünebilir veya yürüme bandı kullanılabilir. Evde yapılıyorsa eğer, manâlı olan yürüme egzersizinin en düşük 12 dakika sürekli şekilde olmasıdır.

YOGA ÇOK UYGUNDUR

Yürüme egzersizi dışarıda haftada 3 gün, gün fazla olacak şekilde eklem çevresindeki kaslara, bant veya yük ile güçlendirme egzersizleri uygulanabilir. Tartı kademeli olarak artırılmalı ve azami 8-10 her yerde yapılmalıdır. İleri yaşta denge ve koordinasyon azaldığı için yoga egzersizleri fazla uygundur. İnternetten kolay yoga hareketlerine ulaşılabilir. Tüm eklemlere her gün yapılan germe egzersizleri, kasların boyunu uzatmak için yapılabilir.

MUTLAKA GÜNEŞLENİN AMA…

İleri yaşlardaki bireylerde zaten düşük olan D vitamini, eve kapanma ile daha da düşer. O nedenle kol ve bacaklardan güneş ışını olmak önemlidir. Natürel aşırı güneşte kalıp hipertansiyonu olan hastaların şikayetlerini artırmamaya uyarı etmeleri de gerekir. Her gün balkondan ya da pencereden yarım saat zaman ile alınan güneş ışını yeterli olabilir veya D vitamin düzeylerini ölçtürerek takviye şeklinde alabilirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER