Prof. Dr. Ceyhan: Vaka sayılarında 10’lu rakamların altına 4-6 haftada inebiliriz

Prof.

Prof. Dr. Ceyhan: Vaka sayılarında 10’lu rakamların altına 4-6 haftada inebiliriz

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de corona virüsü salgınında olgu sayılarındaki azalmayı değerlendirdi.

Prof. Dr. Ceyhan, “Salgınlardaki olgu sayıları azalırken dimdik bir azalma döneminden sonradan, dağın eteği gibi bir dirençle karşılaşılır ve azalma hızı birazcık yavaşlar. Bu daha sağlıklı bir yavaşlamadır. Hızla sıfırlara inerse ‘biz bir takım vakaları atlıyor olabiliriz’ anlamına gelir. Dolayısıyla bunun aşağı yukarı 4-6 hafta civarında olabileceğini tahmin ediyorum.

Kaldırılamayacak hiçbir tedbir yok. Yeter oysa siz zorunlu önlemleri alın. Biz zaten bir süre maskeli ve mesafeli yaşayacağız. Bunun ne dek süreceğini bildirmek zor lakin ben 4-6 aydan önce olabileceğini düşünmüyorum. Doğrusu olgu sayılarının yavaş inmesi daima daha tehlikesiz ortamdır. Bu sizin vakaları yeteri dek etkinlikle taradığınızı ve saptama ettiğinizi gösterir.

Siz bir haftada, iki haftada 10’un aşağı sayılara inerseniz ‘bazı vakaları atlıyorsunuz’ anlamına gelir. Dayanıklılık zaten salgının doğuştan olan bir şey” dedi.

‘4-6 HAFTA SONA 10’LU RAKAMLAR’

Prof. Dr. Ceyhan, belirtileri olmayıp virüs taşıyan insanları bulmanın, belirtisi olanları bulmak değin kolay olmadığına dikkat çekerek, “Bir dirençle karşılaşırsınız. Bunu Almanya da yaşıyor. Örneğin 7-8 binlerden çabuk binin altına indiler; fakat fazla uzun süredir 600-700 gibi rakamlarda takılıp kaldılar. Bu doğaldır.

Bizde de birkaç gündür olgu sayısı 900, bin civarında. Bu bence son derece olumlu azalma şekli. Ben 10’lu rakamların altına 4-6 haftada ineceğimizi, maskeyi ve mesafeyi bırakmanın 4-6 aydan daha sonraki dönemde olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERSon dakika... Türkiye'deki corona virüsü salgınında son veriler açıklandı (28.05.2020)Son dakika... Türkiye'deki corona virüsü salgınında son veriler açıklandı (28.05.2020)

‘ONLARIN TAHMİNLERİNE BAKARSANIZ ÇOKTAN BİTMİŞTİ’

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nin Türkiye’de corona virüsünün 8 Eylül’de bitebileceği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Prof. Dr. Ceyhan, “Daha önce de böyle bir şey yayımlandı. Bu aslında Singapur Üniversitesi’nin yayını değil. Singapur Üniversitesi’nden bir kişinin kendi bir modelleme yaparak ülkelere göre yaptığı bir varsayım.

İlk yaptıkları tahminlerin az kalsın hiçbiri tutmadı. Onların tahminlerine bakarsanız Türkiye’de şimdiden bitmişti. Hatta sadece bizde yok çoğu ülkede çoktan bitmişti bu iş. Lakin henüz biten hiçbir ülke olmadı.

Ben bunu yapanın bizden daha iyi modelleme yaptığı düşüncesinde değilim. Akademik kariyerini de bilmiyorum. Olur Ya kariyeri bizlerden fazla daha düşük birinin yaptıklarının dikkate alınmasını bizler öbür hesaplar yaparken fazla dürüst bulmuyorum.

Ben de mesela oturup dünyayla ilgili tahminlerde bulunuyorum, modellemeler yapıyorum. Fakat oradaki halk müziği benden fazla kendi bilim adamlarının yaptığı tahminleri dinliyor. Benim önerim bizlerin yaptığı modellemelerin dikkate alınması daha yerinde olur diye düşünüyorum. Sıhhat Bakanlığı’ndan arkadaşlar da yapıyor bunu bizler de yapıyoruz” ifadelerini kullandı. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER