Normalleşmeyle ikinci el araç piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında otomobil markaları kadar açıklanan üretimi askıya alma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

Normalleşmeyle ikinci el araç piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında otomobil markaları kadar açıklanan üretimi askıya alma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Bu dönemde sıfır otomobilde yaşanan fiyat artışları ikinci el otomobile olan talebi artırdı ve ikinci el vasıta fiyatları da yükseldi. İki ayı geçen salgın sürecinin arkasında Eskişehir'de araba alacak olan vatandaşlar normalleşme süreci ile birlikte ikinci el araç piyasasında oluşan son durumu araştırmaya başladı. Salgın nedeniyle durgun halde yer alan ikinci el vasıta piyasası normalleşmenin birincil adımları ile birlikte yeniden canlılık kazandı. İkinci el otomobil piyasası tedbirlerin yumuşatılmasıyla tekrar hareketlendi.

"Telefonlarımız çalmaya başladı, hareket var"
Konuyla ilgili konuşan galerici Yılmaz Yalçınkaya, fiyatların yüksek olduğunu ve piyasanın hareketlendiğini söyledi. Yalçınkaya, "Korona virüs ilk çıktığında, işlerimiz çok durgundu lakin hemen hareket var. O da sıfır araçların üretimi azaldığı için. bu nedenle sıfır ayarındaki araçların fiyatları yükseldi. derhal 2017-2018 model arabalar revaçta. Akıcı araba bulunmuyor, bir de bu şehir dışına çıkışlar yasaklandığı için Eskişehir içinde akıcı arabaların bitmesi haliyle fiyatların yükselmesine niçin oluyor lakin bir, iki haftadır hareketlilik var. Bizim satışlarımızdaki düşüşleri şuradan biliyoruz; karşımızda eksperler var. Onların hareketli olup olmadığından, oto centerdaki arabaların satışlarından anlıyoruz. Fakat derhal fiyatlar yüksek, hareket de var. Şehirlerarası yasaklar bizi etkilemedi. Bizim yetki ve satış belgelerimiz olduğundan bizim için sorun değil. Büyük Kasaba haricen çıkıp araba getirebiliyoruz fakat riske atmamak için de kurtarıcılarla getiriyoruz. Yani nakliye aracılığıyla da getirebiliyoruz. İşlerimizde ilk olarak yüzde 80 düşüş oldu ama şu an hareket var. Yüzde 70'lere vurdu, yani bu oranda satış oluyor. Düzgün otomobil olsun, durmuyor yani. Bir iki ay öncesi telefonlarımız çalmıyordu fakat şimdi maşallah telefonlarımız çalmaya başladı. Kent dışından arayanlar çok. Fiyatlar yüksek, havaların ısınması ve insanların artık toplu taşımalara binememesi arabayı cazipleştirdi. Herkes elinde olan 30-40 bin, 100 bin lira olanlar otomobil alma çabasında. bundan başka, insanlara güven de geldi, hükumetin idareli durumuyla ilgili. Insanlar beklemedeydi ve şu lahza o bekleme sürecini bitirmiş durumda" diye konuştu.

"İşler yavaş yavaş açıldı"
Bir başka galerici Mutlu Saygıdeğer da, virüs sürecinin başında adeta hiç satmak yapamadıklarını belirtti. Şu lahza işlerinin azıcık düzeldiğini aktaran Saygın, "Korona başladığı zaman, 1-2 ay yaklaşık olarak hiç satış yapamadık, dükkana pek gelmedik. şu anda işler yavaş yavaş açıldı ama yeniden eski işlerimiz yok. Satışlarda banal düşüş var ve araç fiyatları çok arttı. Derhal şehir halkı dışına çıkmaya yasaklanmış geldiği için pek çıkamıyoruz. Sıfır arabaların üretimi durdu. Ondan dolayı fiyatlar banal bir yükseldi. Büyük Kasaba dışına otomobil satıyoruz ama bu kent dışı yasağından nedeniyle, müşteriye arabayı satıyoruz, anlaşıyoruz ancak gelemiyorlar. Çekiciyle gönderelim diyoruz, bu sefer onlar da haklı olarak bir sürü para bağlayacaklar o yüzden arabayı almadan canlı bakmak istiyorlar. Bu yüzden işler yüzde 50-50 düştü. Şu lahza ayda 5 araba satıyoruz, iki ay önce hiç satamadık. Evvelden ayda 10-12 otomobil satıyorduk. Yine bayağı bir etkiledi. Fiyatların yükselmesiyle biz de otomobil bulamıyoruz. Sıfır üretimin devam etmesi ve şehir halkı dışı yasağı kalkarsa iki el otomobil fiyatlarının daha iyi olacağına inanıyoruz" biçiminde konuştu.

Çağatay Gür - Mustafa Kaplan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER