Prof. Dr. Ceyhan: Yeni Olağan yerine Maskeli-Mesafeli Yaşam demek içten

Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.

Prof. Dr. Ceyhan: Yeni Olağan yerine Maskeli-Mesafeli Yaşam demek içten

Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Yeni Normal'le birlikte sosyal mesafe ve maske gibi kuralların hiçe sayıldığını söyledi. Vatandaşın virüsün ortadan kalkmış gibi hareket ettiğini belirtti. Prof. Ceyhan'a; “Dünya Afiyet Örgütü ikinci dalga uyarısı yaptı. Sizin öngörünüz nedir? Yeni Normal'i nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yazı kuytu geçirebilecek miyiz? Yeni kararlar ne gibi riskler doğurur, bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz?” diye sordum. Prof. Dr. Ceyhan çarpıcı yanıtlar verirken, manâlı uyarılar da yaptı… İşte onlar…

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

YAZI RİSKLİ YAŞARIZ

19 Mayıs'tan beri binli rakamlara takıldık. Ancak 900 civarına inebiliyoruz. Sebebi sokaklardaki görüntüler… Toplu taşımada işe gidiş gelişleri kademelendirmezsek, herkes benzer saatte işe giderse sosyal mesafe kalmaz. öte yandan araçlara güya kapasitede yolcu alınırsa kimse işe gidemez. Şehirler arası dolaşımı özgür bıraktığınızda özellikle İstanbul'dan Anadolu'ya gidenlerde fazla sayıda vaka çıkar. Diyarbakır örneğinde olduğu gibi… Hem sahil kenarları da ciddi tehlike oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta sonundaki görüntüler gibi… Kısaca eğer önlem almazsak yaz boyunca çok riskli bir ortamda yaşayacağız. Çünkü aramızda teşhis konmamış fazla sayıda insan olacak.

Burası İstanbul İstiklal Caddesi… Kurallara uyan değil!

BİRİNCİYİ ATLATAMADIK

Pek çok birey meslek bitmiş, salgın tehlikesi ortadan kalkmış gibi düşünüyor. Bunda bazı uzmanların da hatası var. ‘Salgın, mayıs sonu haziran başı biter' dediler. Kısıtlamayla yaşamak basit değil… İnsanlar da buna şartlandırdı kendilerini. Tabii giderken biz salgının bitmeyeceğini ama tedbirle biteceğini söyledik fakat halk kendilerini şartlandırmıştı bir defa… Fakat virüs mutasyona uğrayıp, bulaşıcılığından bir şey kaybetmiş değil. Hızlı azalma, tedbirlerden kaynaklandı. Tedbirleri kaldırırsak İran'daki gibi olgu artışları mecburi olur. Şu sıralar 2. dalgadan laf ediliyor fakat biz daha birincisini atlatamadık.

YAPTIRIMLAR GEREKİR

Bu dönemde ilk döneme tarafından önlem almak daha güç. Çünkü birincil dönemde toplumun yüzde doksanını eve kapatmıştık. Geriye kalan yüzde 10'a tedbir alıyorduk. Fakat hemen toplumun tamamını açtık. Acilen 83 milyon kişiye tedbir olmak durumunda kalacağız. Buradaki uyumsuzluklar çok daha büyük problem oluşturuyor. Yani insanların maske ve sosyal mesafeye dikkat ettiğinin çok yakından izlenmesi gerekli. Bilhassa maske için ideal olan insanların kendi gönlüyle bazı tedbirlere uymasıdır. Ancak ilk ilk olarak sokağa çıkma yasağı bildiri edilmeden herkes kendisi evine kapansın istendi. Ama o kadar olmadığı görüldü. Şimdi görüyoruz ki millet maskeyi de kendi gönlüyle takmıyor. O vakit muhakkak yaptırımların olması gerekiyor.

EN AZ 6 AY DAHA VAR

Bundan sonra şunu bileceğiz… Fazla kısa bir vakit değil en azından 6 aydan daha kısa olmayan bir süre maskeyle ve sosyal mesafeyle yaşamak zorundayız. İnsanlarda ‘Işlenmiş bu meslek bitti, zaten yaz gelecek virüs bitecek' algısı oluştu. Bu tür yanlış konuşmalar insanlarda saatlerini hazirana kurma şeklinde hatalı bir algıya neden oldu. Her şey bitti zannettiler. Ben o yüzden ‘Yeni Normal' yerineMaskeli-Mesafeli Yaşam' demeyi daha fazla tercih ediyorum. Çünkü ‘Yeni Normal' ve ‘Kontrollü Sosyal Hayat' doğru anlaşılmıyor. Kısaca bu süreçte maskeli-mesafeli yaşayacağız.

Alınan kararlar 65 yaş için riskli

Salı günü açıklanan yeni kararlar konusunda açık konuşmak gerekirse en büyük risk 65 yaş üstü kişilerin toplumla teması olacak. Çünkü 65 yaş aşağı vefat riski düşük, ama 65 yaş üstünde vefat riski var. Kademeli yaklaşımdan fazla aniden bire bu millet toplumun içinde yer alacak. Bu fazla fazla dikkat gerektirecek, çünkü bu insanlar 3 aydır evde kapalılar, daha itinalı olacaklardır lakin bu insanlarla bağlantı eden diğer kişilerin ne dek dikkatli olacağı önemli. 18 yaş altının dışarı çıkmaması da daha çok 65 yaşı gözetmek içindi. Dolayısıyla bu bir risk oluşturuyor natürel. Bunun sonuçlarını bir iki hafta sonra görmeye başlayacağız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER