Sinüzit kaynaklı baş ağrısı nasıl geçer?

Sinüzit, başlıca bağışıklık sistemi cılız, ani hava değişimlerine maruz kalan, yeteri dek dinlenemeyen ya da burun içinde et büyümesi, deviasyon gibi darlık yapan sorunları olan kişilerde daha pozitif görülür ve genelde viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Sinüzit kaynaklı baş ağrısı nasıl geçer?

Sinüzit, başlıca bağışıklık sistemi cılız, ani hava değişimlerine maruz kalan, yeteri dek dinlenemeyen ya da burun içinde et büyümesi, deviasyon gibi darlık yapan sorunları olan kişilerde daha pozitif görülür ve genelde viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Acilen, sinüzit baş ağrısı nasıl geçer? Gelin hep birlikte öğrenelim.

SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit, paranazal sinüslerde meydana gelen yaygın bir enflamasyonudur. Paranazal sinüsler burun ile aynı mukoza zarına sahiptir ve mukus adı verilen sümüklü bir salgı oluştururlar. Bu, burun pasajlarını ıslak miktar ve leke parçacıklarını ve mikropları yakalar. Sinüzit, mukus biriktiğinde ve sinüsler iltihaplandığında ortaya çıkar.

Akut veya kronik olabilir ve virüsler, bakteriler, mantarlar, alerjiler veya hatta bir otoimmün reaksiyondan kaynaklanabilir. Sinüzitin öbür türleri vardır.

Bunlar:

Akut sinüzit: Bu 4 haftaya dek süren ve en yaygın tiptir.

Subakut sinüzit: Semptomlar 4 ila 12 hafta aralarında adi akut dönemden daha uzun sürer.

Kronik sinüzit: Semptomlar 12 hafta sonra devam eder ya da sürekli her yerde eder. Daha invaziv tedaviye ve olasılıkla cerrahiye ihtiyaç duyabilir.

Rahatsız edici ve ağrılı olmasına rağmen, sinüzit çoğunlukla tıbbi müdahaleye lüzum kalmadan kendiliğinden geçer. bununla birlikte, semptomlar 7 ila 10 günden artı sürerse veya ateş ya da kötü bir baş ağrısı varsa, doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Foto: shutterstock

SİNÜZİT BELİRTİLERİ

Baş ağrısı çoğu durumda sinüzitin en temel belirtilerinden biridir. Baş ağrısının yanı sıra aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı varsa sinüzitten şüphelenilebilir.

Bunlar;

– Burun tıkanıklığı,
– Yeşil-sarı burun ya da geniz akıntısı,
– Yüzde, yanaklarda, alında ya da gözlerde hassasiyet ve zorlama,
– Boğaz ağrısı, diş ya da kulak ağrısı,
– Özelikle geceleri öksürük,
– Koku veya tat almada azalma,
– Ağız kokusu,
– Alev,
– Takâtsizlik,
– Ses değişiklikleridir.

Foto: shutterstock

SİNÜZİT TEDAVİSİ

Tedavi seçenekleri durumun ne dek sürdüğüne bağlıdır.

Akut ve subakut sinüzit

Akut vakaların çoğu tedavi olmadan düzelir. bununla beraber, sinüzit rahatsız edici olabilir, bu nedenle halk semptomları hafifletmek için genelde konut ilaçları ve reçetesiz (OTC) ilaçlar kullanırlar.

Sinüzite iyi gelen bazı evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

Buhar banyosu

Buhar solumak sinüs dokusunu yatıştırmaya muavin olur ve onların temizlemenizi sağlar.

Tuzlu su ile burun banyosu

Sinüs boşluklarında yer alan mikropları ve tıkalı mukozaları başlamak için tuz su çözeltisi de iyi bir alternatiftir.

Yüksek bir yastık kullanın

Sırt üstü yatmak, burundaki mukus birikimini ve sinüs basıncınızı artırarak uyku kalitesini bozabilir ve bu yüzden yüksekte yatarak sinüs birikimini önleyerek daha sıcacık nefes alabilirsiniz.

Tarçın

Sinüzitten kaynaklanan baş ağrısını rahatlatmak için idealdir. Bir yemek yemek kaşığı tarçın tozunu su ile karıştırıp üstüne yarım dere kaşığı sandalağacı tozu ek edin. Hazırladığınız bu macunu alnınıza, özellikle gözlerin üst taraflarına sürün. Ağrıların hafiflediğini hissedeceksiniz.

Soğuk Kompres

Sinüzit ağrıları ile beraber göz altlarında şişmeler sık karşılaşılan durumlardır. Buz torbası ile soğuk kompres yaparak şişlikleri dindirebilir ve sinüs ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Fesleğen masajı

Birkaç taze fesleğen yaprağını ezdikten sonradan, toz zencefil ve bir akarsu kaşığı karanfil ile karıştırıp alnınıza masaj yapın.

Kekik yağı

Kekik, çok enerjik antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. bununla birlikte sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.

Acı yiyin

Acı yemek sinüs ağrısını hafifletiyor ve tıkanan sinüslerin açılmasını sağlayabiliyor. Midesinde rahatsızlık olanların dikkat etmesi nasihat edilir.

Kronik sinüzit

Kronik sinüzit genellikle bakteriyel değildi. bu nedenle antibiyotiklerin semptomları ortadan kaldırması olası değildir. Bir mantar enfeksiyonu antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Kortikosteroid spreyler tekrarlayan vakalarda muavin olabilir, oysa bunun için reçete ve tıbbi gözetim gerekir.

Ameliyat

Sinüzitin kronikleşmesine niçin olan anatomik sorunların düzeltilmesi ya da kronikleşmiş iltihabın temizlenmesi amacıyla yapılır.

İLGİLİ HABERSinüzite ne iyi gelir?Sinüzite ne iyi gelir? İLGİLİ HABERSinüzitle ilgili doğru bilinen 4 yanlışSinüzitle ilgili içten tanıdık 4 yanlış
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER