Hazine Kazısı İçin Yok Edilmişti: Tabanı Balçıkla Kaplanan Dipsiz Göl'ün Son Hali İçler Acısı

Kastamonu'nun Taşköprü Yaylası'nda bulunan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, define kazısı için kurutulup kazılmasının arkasında ülkenin gündemine oturmuştu. Eski haline gelmesi için çevredeki doğal kaynaklardan aktarılan sularla, gölün derinliği 2 metreye ulaşmasına karşın taba.

Hazine Kazısı İçin Yok Edilmişti: Tabanı Balçıkla Kaplanan Dipsiz Göl'ün Son Hali İçler Acısı

Kastamonu'nun Taşköprü Yaylası'nda bulunan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, define kazısı için kurutulup kazılmasının arkasında ülkenin gündemine oturmuştu. 

Eski haline gelmesi için çevredeki doğal kaynaklardan aktarılan sularla, gölün derinliği 2 metreye ulaşmasına karşın tabanı balçıkla kaplandı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Gölün altı çamur olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var" dedi.

Bakanlık eylem planı hazırladı

s-aaca3b97ff718c9bce6b677c0cdd9ae78c011f
Geçtiğimiz yıl, define kazısı sebebiyle kurutulan, Kastamonu'daki Dipsiz Göl'ün, ülkenin gündemine oturmasının arkasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gölü kurtarmak için bir eylem planı hazırladı. Plan zarfında Dipsiz Göl'ün eski haline döndürülmesi için alıştırma başlatıldı. Göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine suya dirençli kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yanındaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı.

Göl balçıkla kaplanınca tel örgülü önlem alındı

s-da4fd3d5f9eb3ca79beb986b3340b4102d6d01
Su destek edilen Dipsiz Göl, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutmaya başladı. Borularla su takviyesi yapılan gölde, su seviyesi 2 metreye ulaştı. Canlı yaşamının geri dönmeye başladığı gölün tabanı balçıkla kaplandı. Bunun üstüne tehlike oluşturan gölün çevresi önlem almak nedeniyle tel örgüyle çevrildi.

'Su takviyesi olmazsa göl kuruyabilir'

s-b4396f1c6a2436dbcea119633e0744afac7b76
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, hazine kazısıyla boşaltılan Dipsiz Göl'ün yaşı itibarıyla ekolojik anlamda çok kayda değer bir göl olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"Kapalı ve teması olmayan özel bir göldü. Bilim insanları orayı ciddi bir şekilde inceleyemeden kayboldu. Bir tahribat yedi ve bu saatten sonra gölün ekolojik sisteminden daha çok peyzaj güzelliğiyle oradaki halkın gözündeki değerini korumak gerekiyor. Gümüşhane Valiliği şu anda bunu yapmaya çalışıyor"

'Gölün altı çamur olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var'

s-9e3d8b4f98f55bfcb04f21cef2fbd86569ab91
Valiliğin başlattığı peyzaj çalışmasının sürdüğünü anlatan Erüz, şunları söyledi: 
"Gölün su tutması ve su sızdırmaz hale getirmek için killi toprak kullanıldı. İnsanlar girmesin diye gölün etrafı tel örgüyle çevrildi. Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var. Yeni bir oluşum olduğu için su tutmama riski var. Çünkü kil demin daha oturup zemindeki gözenekleri kapatmadığından sızdırma oluyor. bu nedenle de yakın çevreden su desteği belirlemek suretiyle gölün devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor. Göl doğal su tutmaya başladığında kendi sistemini oluşturacak. acilen bir desteğe ihtiyacı var, eğer yardım olmazsa kuruma riski var"

Ne olmuştu?

s-9e312805e6224b7437e591d137c69085f078aa
Kastamonu'da, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de, 'define' söylentisi üstüne 2 birey, kazı için başvuruda bulunmuş, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üstüne Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere hazine arama ruhsatı verilmişti.Bölgede, geçen sene 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu terhis edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarma ekipleri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, hazine bulunamayınca sonlandırıldı. Talan Edilen Doğal Güzelliğin Arkasından: Dipsiz Göl Soruşturmasında, 2 Müdür ve 1 Memur Açığa Alındı - Gümüşhane’deki Doğa Harikası Dipsiz Gölün Bir Hiç Uğruna Yok Edilmesine İnsanlar Tepkisiz Kalamadı!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER