Türk araştırmacıdan kayda değer alıştırma: COVID-19’u evde teşhis edebilen deneme

Bilim dünyası son birkaç aydır corona virüsüne odaklandı.

Türk araştırmacıdan kayda değer alıştırma: COVID-19’u evde teşhis edebilen deneme

Bilim dünyası son birkaç aydır corona virüsüne odaklandı. Bir yana corona virüsü bulaşının önlenmesi ve tedavisi için aşı ve hap geliştirme çalışmaları devam ederken, bir yana da çabucak yayılan ve milyonlarca kişinin asemptomatik olarak taşıdığı düşünülen virüsün kolay ve seri tanısı için araştırmalar sürüyor.

Massachusetts Üniversitesi Lowell Kampüsü’nde incelemeler yapan Dr. Gülden Camcı Ünal, geliştirdikleri COVID-19 teşhis test ile ilgili bilgiler verdi. Testin en kayda değer özelliğinin evde herkesin kolayca uygulayabileceği bir şekilde geliştirildiğini vurgulayan Ünal, kısa sürede sonuç verdiğini de ekledi.

COVID-19 hastalığı ile ilgili önemli probemlerden birinin çabuk, güvenilebilir ve kolay biçimde yapılabilecek bir tanı testinin eksikliği olduğunu belirten Ünal, normalleşme sürecinde daha sık deneme yapılması gerektiğini ve bilhassa de sağlık durumu çalışanları için bu testin fazla gerekli olduğunu vurguladı.

Sağlık çalışanlarının yanına güvenlik güçleri, askerler ve öğrenciler gibi riskli konumdakilere de COVID-19’a aleyhinde daha artı test yapılması gerektiğini vurgulayan Ünal, başvuru formu sayısının artmasında idareli açıdan daha akla uygun bir tanı testi geliştirmenin etkin olacağını belirtti.

Ünal, Nisan ayında geliştirmeye başladıkları testin özelliklerini şöyle anlattı:

“Mevcut yöntemler genel olarak fiyatı yüksek, uzun zaman alan ve ancak spesifik olarak eğitilmis kişiler tarafından yapılmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir. Bu sorunlara çözüm olarak araştırma labaratuvarımda doktora öğrencim Darlin Lantigua ile birikte seri, basit, ufak, kolaylıkla taşınabilen ve düşük maliyetli bir COVID-19 teşhis testi geliştirdik.

HAMİLELİK TESTLERİNE AYNI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Geliştirdiğimiz teshiş arabulucu COVID-19’u mevcut tanı yöntemlerine kıyasla sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede saptama edebiliyor. Evde yapılan gebelik testlerine ayni bir şekilde çalışıyor. Bir beden sıvısı biyosensörümüzün üzerine yerleştiriliyor ve 5 dakika daha sonra alet ‘corona virüsü var mı değil mu?’ belirtiyor. Tanı aletinde kan, tükürük, burun sıvıları ve idrar gibi örnekler kullanılabiliyor.

Bu süreçte hastaneler ile birlikte hareket ederek hasta örneklerini sınamak için çalışmalara başlayacağız. Bu sonuçlar deneme sonucunun güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi verecek ve gerekiyorsa testi optimize etmemize muavin olacak. Teşhis testimiz halen geliştirme aşamasında. Uygun endüstri partneri, gerekli finansman ve Yiyecek ve İlaç İdaresi’nin onayı gibi faktörlere yan olarak testimiz önümüzdeki aylar içinde kullanıma hazır olabilir.

HERKES UYGULAYABİLECEK

Geliştirdiğimiz test aynı zamanda, basitliği nedeniyle acemi kişilerin bile evde kendi kendine uygulayabileceği bir test. Geliştirdiğimiz testin fazla etkin olacağını ve insanların bu rahatsızlık için erken tanı edilmesine ve uygun bir şekilde çare edilmesine hızlıca başlanmasına global ölçekte muavin olacağını düşünüyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER