Türkiye’nin ‘Koronafobi Haritası’: En çok Doğu Anadolu ve Ege korkuyor

Üsküdar Üniversitesi, corona virüsünün yol açtığı COVID-19 salgının toplum psikolojisine yansımaları bakımından geniş katılımlı bir araştırma yaptı.KADINLAR CORONA KONUSUNDA DAHA KAYGILITüm bu korku ve kaygılara rağmen katılımcıların büyük kısmı psikolojik olgunlaş.

Türkiye’nin ‘Koronafobi Haritası’: En çok Doğu Anadolu ve Ege korkuyor

Üsküdar Üniversitesi, corona virüsünün yol açtığı COVID-19 salgının toplum psikolojisine yansımaları bakımından geniş katılımlı bir araştırma yaptı.

KADINLAR CORONA KONUSUNDA DAHA KAYGILI

Tüm bu korku ve kaygılara rağmen katılımcıların büyük kısmı psikolojik olgunlaşma bildirdi. En yüksek oran ise yüzde 74 ile “sahip olduklarının kıymetini bilme” konusunda oldu. Kadın katılımcıların korku ve kaygıları daha pozitif, erkek katılımcıların ise psikolojik olgunlaşma süreçleri daha zayıf.

Araştırma, sürecin yönetimine ilişkin algıları da ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 58'i “COVID-19 ile tıbbi uğraş konusunda dünyadaki gelişmiş ülkelere kadar ülkemi daha başarılı görüyorum” derken; katılımcıların yüzde 82'si, bu süreçte sıhhat çalışanlarına karşın düşüncelerinin olumlu yönde geliştiğini söyledi.

ARAŞTIRMA 7 BÖLGEDE YAPILDI

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Süratli Sayar, araştırma ile ilgili genel bilgilendirme yaptı. Sayar, 17-25 Nisan 2020 tarihleri arasında internet üzerinden doldurulan formlarla yürütülen araştırmaya Marmara'dan 3 bin 121, Ege'den 567, Akdeniz'den 483, İç Anadolu'dan 892, Karadeniz'den 569, Doğu Anadolu'dan 240, Güneydoğu Anadolu'dan 292 edinmek üzere toplam 6 bin 318 kişinin katıldığını söyledi.

EN FAZLA DOĞU ANADOLU VE EGE KORKUYOR

Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Çalışmalar Egzersiz Grubu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol ise araştırma bulguları hakkında yaptığı sunumunda, araştırma sonuçlarının korkular, salgın ilişkili kaygılar, işlem yönetimi algısı ve olgunlaşma başlıkları altında değerlendirildiğini söyledi.

Araştırma sonuçlarına tarafından “Corona virüsünden fazla korkuyorum” diyenlerin oranı yüzde 50 ile Doğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 49 oranı ile Ege Bölgesi oldu. Bu oranı yüzde 47 ile Akdeniz bölgesi izlerken; Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 43 oldu. Karadeniz bölgesi ise yüzde 41 ile minimum korkan bölge oldu.

KARADENİZ’İN YÜZDE 15’İ HİÇ KORKMUYOR

Koronavirüsten hiç korkmadığını söyleyenlerin oranı ise Karadeniz bölgesinde yüzde 15, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 14, İç Anadolu bölgesinde yüzde 13, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 12, Marmara'da yüzde 11 ve Akdeniz'de yüzde 10 olarak belirlendi.

“CORONA VİRÜSÜ NEDENİYLE HAYATIMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM” DİYENLER…

“Corona sebebiyle hayatımı kaybetmekten fazla korkuyorum” diyenlerin oranı Ege bölgesinde yüzde 43 ile en yüksek olurken; Doğu Anadolu'da yüzde 40 oldu. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu görüşte olanların oranı yüzde 39 iken; Akdeniz bölgesinde yüzde 38, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde ise yüzde 37 oldu.

KALP ÇARPINTISINA YOL AÇIYOR

“Ne vakit Koronavirüs kapmakla ilgili düşünsem kalp çarpıntım oluyor” diyenlerin oranı ise yüzde 20 ile en yüksek Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldu. Akdeniz'de yüzde 17 olan bu oran, Ege ve Doğu Anadolu'da yüzde 15 olan bu oran, Marmara ve İç Anadolu'da yüzde 14, Karadeniz bölgesinde ise yüzde 13 oldu.

BELİRSİZLİK KORKUTUYOR

Araştırmada salgın ilişkili bambaşka endişe konuları uyarı çekti. Buna kadar katılımcıların yüzde 49.6'sı salgın sürecinin belirsizliği sebebiyle kaygı yaşıyor.

CEZA İNFAZ YASASI ENDİŞELENDİRİYOR

Salgın nedeniyle gerçekleştirilen Cinayet İnfaz Yasası'ndaki düzenleme sonuçlarını kaygı verici bulanların oranı ise yüzde 45.6 oldu.
Sosyal ilişkilerden uzaktan kalmak yüzde 40.9, kişinin ölümü halinde aile bireylerinin geleceği ile ilgili kaygısı yüzde 35.3, yeterli sağlık hizmeti alamama endişesi yüzde 31.3, koruyucu ekipmana ulaşamama endişesi yüzde 31.1, ekonomik sorunlar yaşama kaygısı yüzde 30.8, kendi veya çocuğunun eğitiminin aksaması yüzde 24.8, evden dilediği zaman çıkamamak yüzde 27.8, aile bireylerinin ruhsal durumları yüzde 27.6, bedensel güvenliği sağlayamama kaygısı yüzde 26.6, toplumda silahlanma yaşanması kaygısı yüzde 23.4, etkinlik/ibadet/hobileri sürdürememek yüzde 23.1, zorunlu durumda il dışına çıkamamak yüzde 22.0, işsiz kalma kaygısı yüzde 21.3 olarak belirlendi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ

Araştırma, Koronavirüsle mücadelede en önde savaşan sağlık durumu çalışanlarının kaygılarına ilişkin verileri de ortaya koydu. Çalışmaya katılan 897 sıhhat çalışanı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yüzde 55 oranında kaygı taşıyor. Sürecin belirsizliğini vesvese verici bulan sağlık çalışanlarının oranı yüzde 50, İnfaz düzenlemesi değişikliğini vesvese verici bulan sağlık çalışanlarının oranı yüzde 49 oldu. Sıhhat çalışanları tatmin edici koruyucu ekipmana ulaşamamak konusunda yüzde 44, ölümü halinde aile bireylerinin gelecekleri konusunda yüzde 43 oranında kaygı duyuyor.

“COVID-19 sürecinde sıhhat çalışanlarına karşın düşüncelerim olumlu yönde gelişti” diyenlerin oranı ise yüzde 82 oldu.

“ELİMDEKİLERİN KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM”

Salgın sürecinin olgunlaşmaya etkilerinin de ölçüldüğü araştırmada katılımcıların yüzde 74'ü “Elimdekilerin kıymetini daha iyi anladım”, yüzde 59'u “Yaşamda tartma verdiğim şeylerin öncelik sırası değişti” dedi. “Zorlukları göğüsleyebileceğimi anladım” ve “Olayları olduğu gibi kabulleniyorum” diyenlerin oranı yüzde 56 olurken; “Manevi konulara ilgim arttı” diyenlerin oranı yüzde 49 oldu. Katılımcıların yüzde 48'i de “İlişkilerime daha fazla emek sarf etmeye başladım” dedi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI ALTI BAŞLIKTA TOPLANDI

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan da araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmanın sonuçları “işlem yönetimi”, “geleceğe yönelik kaygılar”, “korkular”, afiyet çalışanları”, “olgunlaşma” ve “cinsiyet farklılıkları” edinmek üzere altı başlıkta toplandı.

Süreç yönetimi: Sıhhat çalışanları çok büyük oranda daha fazla algılanıyor. (yüzde 82) Katılımcıların yarıdan fazlasıtıbbi ve bilimsel süreçlerin yönetimini gelişmiş ülkelerden daha iyi buluyor. (yüzde 58)
Geleceğe yönelik kaygılar: Sürecin belirsizliği (yüzde 50), suç oluşturan infaz yasası düzenlemesinin sonuçlarına dair endişe (yüzde 46), sosyal ilişkilerden uzak kalmak (yüzde 41), sağlık durumu hizmetine ulaşamama kaygısı (yüzde31) genel toplumda en yüksek kaygılar.
Korkular: Taranan toplumda kadınların yüzde 49‘u, erkeklerin yüzde 35'i hayatlarını etkileyecek biçimde korkuyor. Haberler ve sosyal medya peşine düşüp takip ederken yaşanan endişeler yüksek (yüzde 51)
Afiyet çalışanları: Korkuları daha düşük olmakla birlikte kaygıları toplum genelinden daha ayrı. Afiyet çalışanlarına karşın zor olaylarının artması endişesi (yüzde 55), koruyucu teçhizat bulamama korkusu (yüzde 44) ve kendi ölümleri halinde aile bireylerinin refahları ile ilgili üzüntü (yüzde 43) duyuyorlar.
Olgunlaşma: Bütün bu nefret edilen şey ve kaygılara rağmen katılımcıların büyük kısmı psikolojik olgunlaşma bildirmekte. En yüksek oran, sahip olduklarının kıymetini bilme konusunda (yüzde 74).
Cinsiyet farklılıkları: Bayan katılımcıların nefret ve kaygıları daha fazla, erkek katılımcıların ise psikolojik olgunlaşma süreçleri daha zayıf.

TÜRKİYE OLGUNLAŞIYOR

Araştırmanın sonuç bölümünde önerilere de yer verildi:
1- Türkiye olgunlaşıyor
Krizin fazla boyu
Bayan erkek farkları
2- Belirsizliklerin olabildiğince azaltılması
Ceza İnfaz düzenlemeleri konusundaki kaygının ele alınması
3- Afiyet çalışanlarının kaygıları
Sağlıkta Kuvvet Yasası zamanlaması
Sağlık Durumu çalışanlarının ölümleri halinde çocuklarının gelecekleri ile ilgili endişeleri
4- Sağlık Durumu çalışanlarını fazla algılama
5- Covid-19 kaynaklı ölümlerde yakınlara psikolojik destek

İLGİLİ HABERKadınlar, corona virüsünden erkeklerden daha çok korkuyorKadınlar, corona virüsünden erkeklerden daha fazla korkuyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER