Türkiye ve Rusya Covid-19 aşısı için müşterek çalışmalara başlıyor

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca, Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko ile video konferans yöntemiyle bir röportaj gerçekleştirdi.

Türkiye ve Rusya Covid-19 aşısı için müşterek çalışmalara başlıyor

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca, Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko ile video konferans yöntemiyle bir röportaj gerçekleştirdi. İki ülke sıhhat bakanları, Covid-19 aşısı geliştirme konusunda işbirliği ve müşterek klinik çalışmalara başlama kararı aldı. Perşembe günü, Sağlık Bakanlığı TÜSEB Aşı Enstitüsü Bilim Kurulu ile Rus bilim insanları aralarında ilk görüşme yapılacak. Bundan sonraki süreçte iki ülke bilim insanları aşı konusunda müşterek egzersiz yürütecek.

Bakan Koca görüşmede, Türkiye'nin DSÖ'den bambaşka bir tedavi algoritması kullanarak galibiyet sağladığını hatırlattı. Olgu ve vefat sayılarının günden güne düştüğünü açıklayan Bakan Koca; iyileşen hasta sayısının 130 bine ulaştığını, salgını kontrol altına aldıklarını ve 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine başladıklarını söyledi.
Türkiye'de 22 merkezde Covid-19 aşısı üretmek için çalışmaların devam ettiğini, 4 merkezde ise hayvan deneyleri aşamasına gelindiğini ifade eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı coğrafyayı paylaşan iki ülkenin bilim insanlarının küresel salgına karşı oluşturdukları sinerjiyi çok değerli buluyorum. Aşı ve hap üretimi konusunda deneyim paylaşımı ve her türlü işbirliğine açık olduğumuzu yenilemek istiyorum.”

Rusya Federasyonu Afiyet Bakanı Mikhail Murashko da Covid-19 aşısının sentezi üstüne çalıştıklarını, hayvan deneylerinde olumlu sonuçlar aldıklarını ve kısa zamanda klinik çalışmalara başlanacağını açıklama etti. Türkiye'nin kullandığı İlaç Peşine Düşüp Takip Sistemini (İTS) ve Ürün Peşine Düşüp Takip Sistemini (ÜTS) önemsediklerini ifade eden Murashko, bu konuda tecrübe paylaşımı başvurusunda bulundu.

İki Bakan, görüşmelerin uyumlu olarak tekrarlanması ve hap-aşı geliştirmede ortak araştırmalar yapma konusunda görüş birliğine vardı.

Neşra Durmaz
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER