Kaskoda Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kaskoda Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Bilindiği üzere kasko sigortası; aracın kaza anında doğacak risklere karşı güvence altına alınmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Genellikle bir yıllık dönemler halinde satılan bu sigortada bazı indirimler de mevcut. Yani kaskoda hasarsızlık indirimi ile tasarruf etmek mümkün. Bu yazıda detaylarını aktaracağımız kasko sigortası hasarsızlık indirimihakkında siz de fikir sahibi olabilirsiniz. Burada, kasko hasarsızlık indirimi nedir, bu indirim nasıl kaybedilir, kasko sigortası ne kadar geçerlidir ve benzeri soruların yanıtını bulmanız mümkün. 

Kaskoda Hasarsızlık Kademeleri

Kasko sigortasında hasarsızlık indirimi, sigortalının poliçe yılı içerisinde herhangi bir hasar talebinde bulunmaması halinde, sonraki yıl için geçerli olan prim ödemesinde bir indirim sağlanmasıdır. Yani, sigortalının aracında poliçe yılı boyunca hasar oluşmaması halinde, sigorta şirketi sonraki yıl için geçerli olan kasko sigortası priminde indirim uygulayacak ve böylece tasarruf edilecektir. 

Kasko Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?

Kaskoda hasarsızlık kademeleri, sigorta şirketlerine göre değişebilir. Ancak ilk defa kasko sigortası satın alıyorsanız hasarsızlık indirimi alabilmek için bir yıl beklemeniz gerekli. Genellikle, ilk yıldan sonra hasarsızlık indirimi oranı %30 olarak uygulanır ve bu oran her yıl hasarsızlık durumuna göre artış gösterir. Görüldüğü üzere, kaskoda hasarsızlık indirimi, poliçelerden herhangi bir hasar talebinde bulunmayan sigortalıları ödüllendiren bir sistem. Yani sigortalı, ne kadar çok hasarsız yıl geçirirse, sonraki poliçe dönemlerine o kadar çok indirimle girme şansı elde eder. Bu da sürücülere araç sigortası prim ödemelerinde tasarruf etme yolunu açarken sorumlu ve güvenli sürüşü de teşvik eder.

Sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmekle birlikte Türkiye'de kasko sigortasında genellikle beş hasarsızlık kademesi uygulanmaktadır. Hasarsızlık kademesi, araç sahibinin poliçe yılında hasar talebinde bulunmadığı yılların sayısına göre belirlenir ve indirim oranı da bu sayıya göre sunulur. Hasarsızlık kademeleri ve indirim oranları genellikle şu şekildedir:

1. İlk yıldan sonra sigorta süresi sonundaki yenileme oranı %30

2. İkinci yıldan sonra sigorta süresi sonundaki yenileme oranı %40

3. Üçüncü yıldan sonra sigorta süresi sonundaki yenileme oranı %50

4. Dördüncü yıldan sonra sigorta süresi sonundaki yenileme oranı %60

5. Beşinci yıldan sonra sigorta süresi sonundaki yenileme oranı %65

Ayrıca araç sahibi her yıl hasarsız kalırsa hasarsızlık kademesi bir sonraki yıl yükselir ve bu kademe için geçerli olan indirim oranı da artar. Ancak, herhangi bir hasar talebinde bulunulması halinde, hasarsızlık kademesi düşer ve sigorta primi artar. Bu nedenle hasarsızlık indirimi, araç sahipleri için sigorta primlerinde önemli bir avantaj sağlar.

Kasko Hasarsızlık İndirimini Bozmayan Durumlar

Kasko hasarsızlık indirimini bozmayan, tüm sigorta şirketlerinde geçerli tek durum %100 rüculu hasarlardır. Yani kazada karşı tarafın kusurlu olduğu, araç sahibininse tamamen kusursuz olduğu durumlar, %100rüculu olarak kaydedilir. Bu durumda, kusursuz olduğu, zabıt veya tutanak gibi resmi bir evrakla belgelenen sigorta sahibi, sigorta şirketinden hasar tazminatı almakla kalmaz, hasarsızlık indirimini de korur. Ayrıca cam kırılması, radyo – teyp hasarı ve mini onarım gerektiren hasarlar da kasko hasarsızlık indirimini bozmayan durumlar arasında yer alır.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kasko hasarsızlık indirimini nasıl alabilirim?

Kasko hasarsızlık indirimi alabilmek için aracınız için herhangi bir hasar kaydı bildirmemeniz gerekmekte. Örneğin kasko sigortanızdan beş yıl boyunca hiçbir talepte bulunmazsanız beş yıllık hasarsızlık indirimi hakkı kazanabilirsiniz. Kısacası kasko hasarsızlık indirimi elde etmeniz için bir poliçe dönemi boyunca aracınızı, herhangi bir hasar kaydı oluşturmadan kullanmanız gerekmektedir.

Araç değişikliklerinde hasarsızlık indirimi bozulur mu?

Kasko sigortasında hasarsızlık indirimi sigortayı yaptıran kişinin geçmişine göre değerlendirildiği için eski araç için geçerli olan hasarsızlık indirimi yeni araçta da devam ettirilebilir.

Hasarsızlık indirimi ne zaman bozulur?

Elbette kasko hasarsızlık indirimi ne zaman bozulursorusunun öncelikli ve en bariz cevabı, aracın hasar alması olacaktır. Aracın kazaya karışması, aracın herhangi başka bir biçimde hasar alması, araca ait herhangi bir masrafın sigorta tarafından karşılanmış olması ve sigorta süresinin bitmesinin ardından poliçenin 3 ay içerisinde yenilenmemesi de hasarsızlık indiriminin bozulmasına neden olan etkenler arasında. 

Kasko hasarsızlık indirimi ne kadar geçerli?

Yukarıda da belirtildiği gibi kasko hasarsızlık indirimi, poliçe başlangıç tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacaktır. Poliçe yenileme döneminde, eğer aracın herhangi bir hasar kaydı yoksa ödeme esnasında indirimden yararlanmak mümkün. Dolayısıyla kasko hasarsızlık indirimi ne kadar geçerli, sorusunun yanıtı, poliçe yenileme süresini takip eden ilk bir yıl olarak verilebilir.

Kasko hasarsızlık indirimi sorgulaması nasıl yapılır?

Kasko hasarsızlık indirimi sorgulama işlemini e-Devlet hesabınız üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2023, 08:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER