Borsalarda sinyaller dot-com balonundan daha tehlikeli

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Bank of America analistleri, borsalarda görülen aşırı spekülasyon ve yüksek değerleme sinyallerinin, 2000 yılında yaşanan dot-com balonuyla “oldukça” yüksek benzerlik taşıdığını söyledi.

Borsalarda sinyaller dot-com balonundan daha tehlikeli

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America analistleri, borsalarda görülen aşırı spekülasyon ve yüksek değerleme sinyallerinin, 2000 yılında yaşanan dot-com balonuyla “oldukça” yüksek benzerlik taşıdığını söyledi. Borsalardaki durumu “geç evre balon” olarak tanımalayan analistler, 2022 yılında borsaları negatif bir dönemin beklediğini açıkladı. Bank of America ABD Hisse Stratejisi Başkanı Savita Subramanian liderliğindeki analist ekibi, “bugün ile 1999/2000 yılları arasında görmezden gelinemeyecek kadar çok benzerlik var” dedi.

Forbes’un haberine göre bugün borsalarda endişe verici sinyaller arasında negatif reel faiz oranları, yükselen enflasyon, halka arz çılgınlığı ve likidite risklerinin de bulunduğunu açıklayan Wall Street şirketi, borsalar için önümüzdeki yılın olumsuz geçeceğini söyledi.

Bankaya göre piyasaları bekleyen zorluklardan bazıları 1990’ların sonundaki teknoloji balonuna kıyasla çok daha kötü etkiler yaratabilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi öncesinden bu yana ilk kez faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Piyasalar ise şimdiden 2022 yılında birden fazla faiz artışı görüleceğini düşünüyor. Bu oran artışları istatistiki olarak pahalı bir piyasada gerçekleşecek ve değerlemeler şimdiden oldukça yüksek.

Dahası piyasalar 1990’lardan çok daha fazla büyümeye odaklanmış durumda. Analistler geçtiğimiz dönemlerde dot-com balonunda olduğundan çok daha fazla negatif bilançoya sahip şirketin halka arz edildiğine dikkat çekti. FED pandemi öncesinden bu yana faiz oranlarında artışa gitmedi. Pandemi döneminde ABD hükümetinin eşi benzeri görülmemiş para politikaları nedeniyle yükselişe geçen borsalar, 2020’nin mart ayında korona virüsün ortaya çıkışıyla yaşanan satış dalgasından hızlı bir toparlanma gösterdi.

Delta varyantı, tedarik zinciri sorunları ve FED’in para politikalarındaki değişim piyasalarda daha yüksek volatiliteyi beraberinde getirecek.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER