2. dalga riski yüksek 10 ülke

Önlemlerin gevşetildiği ülkelerde koronavirüs artışı gözlemleniyor.

2. dalga riski yüksek 10 ülke

Önlemlerin gevşetildiği ülkelerde koronavirüs artışı gözlemleniyor. Aktüel koronavirüs verilerini çözümleme eden Oxford Üniversitesi, salgından en fena etkilenen 45 ülkenin 10'unun "gevşek önlemler" alan ülkeler olduğunu ortaya koyuyor. Etkili hükümet ırk sağlığı politikalarının etkisinin öneminin altı bir kere daha çiziliyor.

Bu ülkeler aralarında ABD, İran, Almanya ve İsviçre bulunuyor. Bu iki Avrupa ülkesi bu hafta R oranının en fazla arttığı iki ülke.

Önlemler gevşetilince rakamlar yükseliyor

Bu ülkelerin tümü ikinci dalga tehlikesi ile karşı karşıya. Sıkı önlemler almadıkları için olgu sayıları her hafta yavaş yavaş artıyor. En kötü etkilenen ülkelerden dokuz tanesinde rakamların arttığı, üç tanesinde ise eğrinin düzleştiği görülüyor.

Dünya Afiyet Örgütü, geçtiğimiz Pazar günü koronavirüs vaka sayısında rekor artış görüldüğünü açıklamıştı. Ancak büyük idareli zorluklar yaşamış ülkeler, bütün uyarılara rağmen çalışma ve ticaret hayatını bir daha durdurmayı düşünmüyor.

Almanya'da koronavirüs büyüme hızı bu hafta üç seviyesine çıktı. Ülke, Mayıs başında önlemlerin sıkılık oranını yüzde 73'ten 50'ye düşürmüştü. Almanya'da olgu sayısında görülen artma görece olarak küçük rakamlarda olsa da, Suudi Arabistan ve İran'daki rakamların yüksekliği, iki ülkenin ikinci dalga tarafından vurulmuş olabileceğini gösteriyor.

Guardian'ın haberine tarafından  2. dalga ihtimalinin yüksek olduğu 10 ülke sırasıyla; Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya ve Suudi Arabistan 

Blavatnik School of Government and research'ten Insanlar Sağlığı Profesörü Thomas Ülkü "Asya ve Avrupa'da birincil etkilenen ve virüsü kontrol altına almayı başaran ülkeler, önlemleri daha süratli gevşetti" diyor. "Hindistan gibi ekonomisi çok kötü etkilenen ülkeler ise önlemleri daha tez kaldırdı. Gördüğümüz kadarıyla WHO'nun önerdiği koşullar yerine gelmeden önlemleri kaldıran birçok ülke bulunuyor."

YENİ OLGU SAYISI DÜŞEN ÜLKELER

Gevşek önlemlerle sürekli ülkelerde olgu sayılarının düştüğüne dair olumlu işaretler de bulunuyor. Bunların arasında birincil dalgadan ağır bir şekilde etkilenen ve fazla sert tedbirler olmak zorunda kalan İtalya ve İspanya ve daha gevşek tedbirlerle devamlı Belarus gibi ülkeler bulunuyor. İtalya ve İspanya'da takriben yarım milyon olgu tespit edildiği ve 62,000 kişi hayatını kaybetti. Önlemler büyük ölçüde kaldırılmış olmasına rağmen tespit edilen yeni vaka sayısında düşüş sürüyor.  

Çalışmada, Türkiye, Belçika, Kanada, Polonya, Pakistan, BAE, Belarus, İtalya, İspanya, Singapur ve Hollanda tedbirlerler gevşetildiği halde olgu sayılarında büyük artışların yaşanmadığı ülkeler olarak yer aldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER