Beynimizin bir sırrı daha çözülüyor

Frontiers in Psychiatry dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bir diğer kişiye yakın bir şekilde dokunmak, her iki kişinin beyninde de karmaşık bir sinirsel tepki oluşturuyor. Bir sohbet esnasında veya bir sorunu çözerken, beyin işlevleri "esnek olarak birbirleriyle bağla.

Beynimizin bir sırrı daha çözülüyor

Frontiers in Psychiatry dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bir diğer kişiye yakın bir şekilde dokunmak, her iki kişinin beyninde de karmaşık bir sinirsel tepki oluşturuyor.

Bir sohbet esnasında veya bir sorunu çözerken, beyin işlevleri "esnek olarak birbirleriyle bağlantılı" oluyor ancak iki kişi arasında reel zamanlı sosyal irtibat ve beynin nasıl tepki verdiği fazla çalışılmış bir bölge değil. Sosyal etkileşimlerin beyni nasıl etkinleştirdiğini devretmek için Aalto Üniversitesi ve Turku PET Centre araştırmacıları, normalde tekil beyin taramaları için kullanılan tipik 32 kanallı bir bobin başlığı alarak iki adet özel sabit 16 kanallı başlığa böldüler ve  iki beyinde neler olduğunu benzer anda peşine düşüp takip etme çalışmalarına başladılar.

Yedi bayan - erkek ve üç kadın - bayan çiftten oluşan dost veya romantik ilişki içerisindeki on çift, bu özel tasarlanmış başlıkları giymeden önce bayağı tek kişilik armoni ile tek başlarına tarandı. daha sonra her çift MRI tarayıcının içerisinde yüz yüze, yakın bir konumda 45 dakika geçirdi. Araştırmacılar sinyâl verdiğinde de katılımcılar sıra ile partnerlerinin dudaklarına dokunarak araştırmacıların "sosyal ilişkilerde sevgiyi ve güveni göstermenin yakın bir yolu" olarak tanımladıkları işlemi gerçekleştirdiler.

Taramaları inceleyen araştırmacılar, her iki beyinde motor ve duyusal bölgelerin etkinleştiğini fark etti. Üstelik bunun, senkronize bir şekilde gerçekleşmesi oldukça göz alıcı. 

Aalto Üniversitesi Profesörü Riita Hari'nin söylediğine kadar "beynimiz yalnızca dış uyarıcılara tepki vermiyor; anlık olarak bir sonraki hareketin ne olacağını da varsayım etmeye çalışıyor."

Normalde MRI yetenekleri yalnızca bir kişi ile sınırlı ve bu da insan beyninin sosyal etkileşimler esnasında nasıl davrandığının anlaşılmasını zorlaştırıyor. Ama bu yeni tasarım ile beraber araştırmacılar için yeni bir kapı çözülmüş bulunuyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER