Flu fotoğraflara son!

Gelişen teknoloji ile yeni zeki telefonlar da çıksa bazen fotoğraflar flu olmaktan kurtulamıyor.

Flu fotoğraflara son!

Gelişen teknoloji ile yeni zeki telefonlar da çıksa bazen fotoğraflar flu olmaktan kurtulamıyor. Duke Üniversitesi'nden bir grup tahlilci, flu fotoğraflar için suni akıl ile iyileştirilme yapılabileceğine dair bir araştırma ortaya koydu.

Önceki yöntemlerle, bir yüzün görüntüsünü orijinal çözünürlüğünün sekiz katına dek ölçeklendirebilir. Oysa Duke ekibi 64 kat çözünürlüğe değin realist görünümlü yüzler yaratmanın bir yolunu buldu. İlk olarak ince çizgiler, kirpikler gibi unsurların düş edebildiğini söylüyorlar.

Ekibe liderlik eden Cynthia Rudin, "Bu çözünürlükte daha önce hiç bu değin detaylı bir şekilde süper çözünürlüklü görüntüler oluşturulmadı" dedi.

Araştırmacılar, odak dışı, tanınmayan bir fotoğrafı bir emniyet kamerasından gerçek bir kişinin kristal netliğinde bir görüntüsüne dönüştürmediğini, bunun yerine, var olmayan, oysa makul bir şekilde gerçek görünen yeni yüzler üretebildiğini söylüyor.

Takım, bu sistem için GAN adı verilen bir araç kullandı. Bu ağ suni zeka göre yaratılan insan yüzlerini taklit eden insan yüzleri ile gelirken, diğeri bu çıktıyı alır ve hakiki şeyle karıştırılmak için yeterince ikna olup olmadığına karar verir. İkinci ağ farkı anlayamadıkça, ilk ağ tecrübe ile daha iyi olur.

Rudin, PULSE öteki yöntemlerin yapamayacağı gürültülü, düşük nitelikli girdilerden realist görünümlü görüntüler oluşturabileceğini söyledi.

PULSE adlı yöntemi araştırmacılar 14 Haziran'dan 19 Haziran'a kadar düzenlenen 2020 Bilgisayarla Görme ve Örüntü Tanınma Konferansı'nda (CVPR) sunacak.

Araştırmacılar 40 kişiden PULSE aracılığıyla oluşturulan 1.440 görüntüyü ve diğer beş ölçekleme yöntemini bir ila beş ölçekte derecelendirmelerini istediler ve PULSE hakiki insanların neredeyse yüksek kalitede fotoğraflarını çekerek en iyisini yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER