Resmin gizemi sonunda çözüldü

İnsanlardaki olağan kontrast yanılsamasının bütünüyle nerede yaşandığı, yeni bir araştırma tamamen ortaya çıkmış olabilir. Resimdeki gri daireler bambaşka tonlarda gibi görünseler de, sahiden tamamen aynılar.

Resmin gizemi sonunda çözüldü

İnsanlardaki olağan kontrast yanılsamasının bütünüyle nerede yaşandığı, yeni bir araştırma tamamen ortaya çıkmış olabilir.

Resimdeki gri daireler bambaşka tonlarda gibi görünseler de, sahiden tamamen aynılar. Vision Research'te yayınlanan araştırma raporuna kadar görsel sistemin parlaklık tahmini, bilgiler az önce beyne ulaşmadan gerçekleşiyor. MIT'nin öncülük ettiği araştırmacılar, bunun için Hindistan'da yeni görmeye başlayan dokuz çocukla testler gerçekleştirdiler ve çocukların katarakt ameliyatı ardından görmeye başladıktan derhal daha sonra optik ilüzyon kadar kandırılabildikleri anlaşıldı.

Bu koşul, araştırmacılara tarafından bilginin büyük ihtimalle beynin görsel korteksine ulaşmadan işlendiğini gösteriyor. İkinci bir deneyde ise yaşananlar, iki gözün birdenbire artı resimden nasıl tek bir manzara elde ettiğini ortaya çıkararak anlatılmaya çalışıldı. Bu, beynin V1 olarak bilinen korteksinde gerçekleşiyor. Araştırmacılara tarafından parlaklık tahmini, görüntülerin V1'de birleştirilmesini beklemedi. Tersine bu, daha önce, ola ki de retinada gerçekleşti.

Bulgular, parlaklık tahmininin reel anlamda daha aşağı düzey bir operasyon olduğunu ve görsel sistemin bu yeteneğe allah vergisi sahip olabileceğini gösteriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER