Savunma teknolojilerinin sivil başvuru formu alanları tartışılacak

Savunma sanayiinin teknolojik kabiliyetleri ve data birikiminin sivil alanda da kullanılması veya zıt yönlü olarak sivil teknolojilerin savunma sanayiinde kullanılması teknolojinin çift kullanımı (dual use) olarak nitelendiriliyor.

Savunma teknolojilerinin sivil başvuru formu alanları tartışılacak

Savunma sanayiinin teknolojik kabiliyetleri ve data birikiminin sivil alanda da kullanılması veya zıt yönlü olarak sivil teknolojilerin savunma sanayiinde kullanılması teknolojinin çift kullanımı (dual use) olarak nitelendiriliyor. Çift kullanımın yaygınlaşması Türkiye'de teknolojinin ivmelenmesinin önünü açacak bir devrim niteliği taşıyor. COVID-19 ile çaba sürecinde sıhhat sektörüne yönelik solunum cihazının savunma sanayii ve teknoloji şirketleri kadar birlikte üretilmesi, teknolojinin çift kullanımına yönelik başarılı bir misal oldu.

“Teknolojinin çift kullanımında yapay zeka kayda değer rol oynuyor”

Yenilikçi teknolojilerin çift yönlü kullanımının bilhassa sağlık, ulaşım, haberleşme, güvenlik, elektronik, havacılık, otomotiv, görünüm işleme, yapay zekâ gibi sektör ve alanlarda giderek daha artı önem kazandığını vurgulayan STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan şöyle devam etti: “COVID-19 pandemi süreci; optik/elektrooptik görüntüleme, robotik, mekatronik, bilgi ve irtibat, simülasyon gibi özellikle sağlık ve savunma alanlarında çift amaçlı kullanılabilecek teknolojilerin geliştiği, iki taraflı mühendislik çalışmalarının gerçekleştirildiği, teknoloji transferinin yapılabildiği, üniversite-sanayi işbirliklerinin güçlendiği, uluslararası yeni pazar fırsatlarının çabucak arttığı bir sürece dönüşüyor.”

Bilhassa yapay akıl uygulamalarının kullanımı ilk olarak savunma sanayii elde etmek üzere, ayrı sektörlerde yaygınlaşıyor. Savunma sektöründe olgunlaşmış bir takım suni zeka uygulamalarının, pandemi sürecinde MR tarama yöntemi ile hastalardaki kuralsızlık tespitinde de başarılı bir şekilde kullanılabildiğini gördük. STM ThinkTech ev sahipliğinde gerçekleşecek online odak grup toplantısında ilk önce yapay zeka edinmek üzere teknolojilerin çift kullanımının getireceği fırsatlara ilişkin öngörüleri kıymetli uzmanlarla birlikte ele alacağız.”

STM ThinkTechOnline | Focus sosyal medyada canlı yayınlanacak

24 Haziran Çarşamba günü 15:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan online odak grup toplantısı STM ThinkTech'in Youtube ve Twitter hesaplarından canlı olarak izlenebilecek.

STM ThinkTech Hakkında

Savunma–güvenlik ve mühendislik-teknoloji alanlarında var olan bilgi birikimi ve insan kaynağıyla yöresel ve küresel stratejiler, teknolojik öngörüler, mümkün senaryolar ve karar destek sistemleri geliştiriyor. Türkiye'nin gelecek vizyonuna uygulanabilir, düşünsel ve pratik katkılar sunan ThinkTech, öncelikle savunma edinmek üzere havacılık, enerji, ulaştırma, eğitim ve sağlık durumu alanlarında tarafsız bir yaklaşımla teknoloji odaklı analizler ile benzersiz çözümler geliştiriyor ve bilgi işleme yeteneğiyle raporlar yayımlıyor. STM ThinkTech, geliştirmekte olduğu öngörüler ve stratejik çözümler için akademisyenler, öteki zihin kuruluşları, üniversiteler, yüksek teknoloji üreten firmalar, halk kurumları ve karar vericilerle iş birliği içerisinde.

STM Hakkında;

Savunma sanayiine mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında çeyrek asırdan uzun bir süredir hizmet veren STM, bugün sahip olduğu esas kabiliyet ve teknolojilerini askeri deniz platformlarından uydu çalışmalarına, siber güvenlikten büyük data analitiği ve yapay zekâ uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak ülkemizin ihtiyacı olan kritik alanlarda çalışmalar yürütmektedir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER