AB’nin, Türkiye'den Rus gazı almamasını bekliyorum

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çekya’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, JETCO toplantısı çerçevesinde Türkiye’yi ziyaret etti.

AB’nin, Türkiye'den Rus gazı almamasını bekliyorum

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çekya’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, JETCO toplantısı çerçevesinde Türkiye’yi ziyaret etti. Ankara’daki Ekonomik Forum toplantısında, Rusya’nın Türkiye’de doğalgaz merkezi kurma önerisini değerlendiren Sikela, “Avrupa bunun bir Rus gazı olduğunu bilecek. Avrupa’nın satın almamasını bekliyorum” dedi.

''Avrupa’nın satın almayacağını bekliyorum”

Mehmet Kaya'nın Dünya Gazetesi'ndeki haberine göre, Jozef Sikela Avrupa’daki gaz ve petrol tedarikine yönelik ciddi bir tartışma ortamı olduğunu ve Rusya’dan yapılan ithalatın büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Avrupa’daki gaz fiyatlarındaki olağanüstü artışın da Rusya’nın manipülasyonu olduğunu söyledi.

Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarını almakta azaltma ve sınırlamaya karar verdiği bir dönem olduğunu  “Avrupa, bir savaş olduğu sürece, AB üyesi devletlerin Rus gazını ve petrolünü ithal etmeme kararı bulunuyor” şeklinde ifade etti.Öte yandan Türkiye’de bir merkez kurulması önerisini ise “Soru şu: Bu hub (merkez) nasıl çalışacak? Çünkü Avrupa bunun bir Rus gazı olduğunu bilecek. Avrupa’nın satın almayacağını bekliyorum” diye yorumladı.

Hedeflenen ticaret hacmi 5 milyar euro


Jozef Sikela, Türkiye’deki temaslarından memnun olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar euroya yükseltme hedefinin konulduğunu hatırlatarak somut sonuçlar elde edilecek girişimler üzerinde durduklarını kaydetti. Her iki ülkenin özellikle teknolojik gelişim için birbirinden öğrenebileceği çok şey olduğunu belirten Sikela, geçmişte her iki ülkenin yenilenebilir kaynakların geliştirilmesine yönelik teknolojilerde zayıf kaldığını ancak hızlı bir atılımın içinde olduklarını vurguladı. Jozef Sikela, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji arzı içinde payının artırılması yönünde hızlı bir ivme gösterdiğini ve son yıllardaki başarıları dikkat çekici olarak değerlendirdi.

''Çekya akıllı şehirlerde başarılı''


Çekya’nın sayısal dönüşüm alanında akıllı şehirlerde ciddi başarıları olduğunu vurgulayan Bakan, “Yeni bir teknolojilerin, sayısallaştırmanın imkanlarıyla insanların yaşamlarını nasıl daha iyi hale getiririz, şehirlerdeki yaşamı nasıl iyileştirebiliriz konusunda Expo Dubai’de konseptleri sunduk ve bu alanda başarılıyız. Bu alan sizlere sunmak istediğimiz bir alandır ve birlikte geliştirme konusunda da işbirliği yapabiliriz” dedi. 

Çekya'da enerji fiyatlarına isyan

 

Çekya, evlerde ısınmayı kısıtlamayı planlıyor

 

Rusya doğalgaz ihracatında Avrupa'nın yerini dolduramıyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER