AB, Rusya'ya idareli yaptırımların süresini uzatacak

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, yeni müşteri koronavirüs sebebiyle video konferans yönetimiyle gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde açıklamalarda bulundu.

AB, Rusya'ya idareli yaptırımların süresini uzatacak

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, yeni müşteri koronavirüs sebebiyle video konferans yönetimiyle gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde açıklamalarda bulundu. Michel, AB liderlerinin Rusya'ya uygulanan idareli yaptırımların uzatılmasına karar verdiğini belirterek, "Konsey, yaptırımların uzatılması yönünde ilerleyecek" ifadesini kullandı. Karar doğrultusunda Rusya'ya yaptırımlar 31 Ocak 2021'e kadar uzatılacak.

EKONOMİK YAPTIRIMLAR

Rusya, 18 Mart 2014'de Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmişti. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda meydana çıkan olaylardan daha sonra AB, ABD ve bazı ülkeler Rusya'ya idareli yaptırımlar kullanım kararı almıştı.

AB, Rusya'ya hesaplı yaptırım kararını ilk olarak 2014'te almıştı. Uzatılan hesaplı yaptırımlar gereğince AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya tabanca satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bir takım teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor.

Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor.

Bilhassa ticaret ve yatırımlara karşın kısıtlamaları içeren yaptırımlar, 6 ayda bir uzatılıyor.

AB'nin mal varlığı dondurma ve gezi yasağından oluşan ek yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst seviye görevliyi kapsıyor.

Kaynak: AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER