Almanya, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın Yanında Olduğunu Açıkladı: 'Tek Kıvılcım Felakete Yol Açabilir'

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün yaptığı açıklama ile Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında olduklarını açıkladı.

Almanya, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın Yanında Olduğunu Açıkladı: 'Tek Kıvılcım Felakete Yol Açabilir'

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün yaptığı açıklama ile Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında olduklarını açıkladı. Maas 'Tek kıvılcım felakete yol açabilir' ifadesini kullandı. 

s-4b3de84183e8442c54c994addb315e58ba8f29
Bugün Ankara'ya gelmesi beklenen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sabah saatlerinde Yunanistan'ın başkenti giderek Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir görüşme gerçekleştirdi.Yunan bakan, Maas ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Türkiye ile diyaloğa açık olduklarını ancak egemenlik haklarını savunmaya da kararlı olduklarını söyledi. Dendias ayrıca Doğu Akdeniz'deki sorunun sadece iki NATO üyesi arasında olmadığını, Avrupa Birliği'nin tamamını ilgilendirdiğini söyledi.

'Gerilimin tırmandırılması tüm taraflara zarar verir...'

s-f8e6d59832554463d974bbccd3d48d9a1e1dfb
Doğu Akdeniz’deki doğal gaza ilişkin ihtilafların ancak uluslararası hukuk temelinde ve birbirleriyle yapılan dürüst diyalogla çözülebileceğini belirten Maas, "Gerilimler sadece Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiyi etkilemekle kalmıyor. Gerilimin daha fazla tırmandırılması tüm taraflara zarar verir." değerlendirmesinde bulundu.Maas "Doğu Akdeniz'de hali hazırdaki durumun ateşle oynamaktan farkı yok. En ufak kıvılcım bir felakete yol açabilir" diyerek ekledi:"Almanya acil ihtiyaç bulunan diyalog ve arabuluculuk sürecini bu yönde talep ve başarı ihtimali olduğu müddetçe vargücüyle desteklemeye hazırdır."

İbrahim Kalın 'Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tavrıyla yeni bir sürece girdik' demişti.

s-f413b56f3c9728504270f68c8b871f1b0b5c12
Hürriyet gazetesine bir mülakat veren Kalın, şunları söyledi:
Quote Message: Türkiye, Yunanistan’dan veya bir başka ülkeden gelen tehdit, yaptırım gibi açıklamalara prim vermeyecektir. Biz aslında iyi bir noktaya da getirmiştik bu işi. Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak müzakerelerin ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili açıklamaları yapacakken bir gün önce Yunanistan, Mısır’la anlaşma yaptığını açıkladı ve bütün bu süreci baltalamış oldu. Orada ciddi bir güven krizi ortaya çıktı. Müzakerelerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanımızın oynadığı yapıcı rol kritik bir öneme sahip. Almanya’nın kolaylaştırıcı rolü de son derece önemliydi. Yunanistan’ın bu tavrıyla şu anda yeni bir sürece girmiş olduk. Çünkü Yunanistan ile Mısır anlaşması orada duruyor. Hiçbir şey olmamış gibi hareket etmemiz mümkün değil.”"Türkiye, Yunanistan’dan veya bir başka ülkeden gelen tehdit, yaptırım gibi açıklamalara prim vermeyecektir. Biz aslında iyi bir noktaya da getirmiştik bu işi. Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak müzakerelerin ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili açıklamaları yapacakken bir gün önce Yunanistan, Mısır’la anlaşma yaptığını açıkladı ve bütün bu süreci baltalamış oldu. Orada ciddi bir güven krizi ortaya çıktı. Müzakerelerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanımızın oynadığı yapıcı rol kritik bir öneme sahip. Almanya’nın kolaylaştırıcı rolü de son derece önemliydi. Yunanistan’ın bu tavrıyla şu anda yeni bir sürece girmiş olduk. Çünkü Yunanistan ile Mısır anlaşması orada duruyor. Hiçbir şey olmamış gibi hareket etmemiz mümkün değil.”

Peki, Doğu Akdeniz'de neler oluyor?

Doğu Akdeniz'de Neler Oluyor? 6 Maddede Türkiye-Yunanistan Gerilimi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER