Beyaz Saray'a Çıkan Caddenin Adı 'Siyahların Hayatı Önemlidir' Olarak Değiştirildi

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardındaki protestoların sürdüğü ABD'nin başkenti Washington’da Beyaz Saray’a çıkan caddenin adı “Black Lives Matter Plaza” (Siyahların Hayatları Önemlidir) olarak değiştirildi. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser’

Beyaz Saray'a Çıkan Caddenin Adı 'Siyahların Hayatı Önemlidir' Olarak Değiştirildi

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardındaki protestoların sürdüğü ABD'nin başkenti Washington’da Beyaz Saray’a çıkan caddenin adı “Black Lives Matter Plaza” (Siyahların Hayatları Önemlidir) olarak değiştirildi.

s-95061a6b45e1a4d5f8df23829921e5830585ae
Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser’ın talimatıyla yapılan bu değişikliğin yanı sıra, benzer slogan yol boyunca dev harflerle asfalta yazıldı. Bowser’ın sözcüsü göre yapılan açıklamada, değişikliğin Pazartesi akşamı barışsever protestoculara karşın sert müdahale sonrasında kentin kime ait olduğuna ilişkin net bir mesaj saptamak nedeniyle yapıldığı kaydedildi.

Başkana "dikkatleri yaymak" suçlaması

s-2b92efab3c671bb9406e8cf2037e0e2c8d9d6b
Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser Amerika'nın Sesi'nin aktardığı bilgiye göre, caddedeki ad değişikliği ve asfalta yazılan mesaj bütün siyah hakları savunucuları göre memnuniyetle karşılanmadı. Black Lives Matter Küresel Hareketi, belediye başkanını bu adımla yapılması gereken reel siyasi değişiklikerle ilgili uyarı dağıtmakla suçladı ve Bowser’ın siyah hareketinin her zaman yanlış tarafında yer aldığını savundu.

Zırhlı araçlar ve askerler ayrıldı

s-ca069b634c842f794270da124e7731f27248b0
Washington Belediye Başkanı, barışçı protestoculara yönelik lokal polis teşkilatı dışında Trump yönetiminin talimatıyla federal kolluk güçleri ve askeri birliklerin devreye sokulmasına günlerdir karşısında çıkıyordu. ABD’deki değişik askeri üslerden başkent Washington’a takviye nedeniyle yaklaşık 1.600 asker gönderilmişti. Cuma günü sokaklarda olağan dışı bir tablo yaratan, çoğu şehir sakininin tepki gösterdiği askeri zırhlı araçlar ve üniformalı askerlerin bölgeden ayrıldığı gözlendi.

"Bu ad değişikliğini gördüğümde ağladım"

s-5b309be620b8f8733dec431949108078858108
Caddenin isminin değiştirilmesi kararını destekleyenler de vardı. "Bu ad değişikliğini gördüğümde ağladım" diyen Terry Evans, "Çünkü ne kadar yol aldığımızı ve bir şeylerin değişmesi için daha gitmemiz gereken fazla yol olduğunu biliyorum. Ama bugün bir başlangıç" dedi. Jessica McDonald'ın düşünceleri ise şöyleydi:"Washington Trump'ın şehri değil, bizim şehrimiz. Onun temsil ettiği şeyleri ve duruşunu desteklemiyoruz. Muriel Bowser ( Washington Belediye Başkanı) Fazla sağlam biri. Siyahların hayatları önemlidir. Çünkü bu sistem parçalanmıştır. "

Şenlik alanı gibi

s-24b0f1ef7ff1e42d6a954a8c4ffaff989f78ec
Beyaz Saray’a dışarı giden ve adı değiştirilen yol, Washington polisi göre trafiğe kapatıldı. Kurulan çadırlarda, gönüllülerin getirdiği gıda, su, maske ve hijyen malzemeleri ücretsiz dağıltıldı. Trump’ın Pazartesi günü Beyaz Saray’dan yürüye yürüye gittiği ve elinde İncil’le poz vermesi din adamlarından siyasetçilere birçok kesimden tepki görebilen Saint Johns Kilisesi’nin önüne dev DJ çadırı kuruldu. Lafayette Meydanı’na yayılan müziğe eşlik eden kalabalıktan yansıyan görünüm son dört gündür barışçı protestolara konut sahipliği yapan Beyaz Saray çevresinde festival havası estirdi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER