Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: 'Aramızda 36 Bin Hayalet Taşıyıcı Var'

Koronavirüs ile mücadele için oluşturulan Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: 'Aramızda 36 Bin Hayalet Taşıyıcı Var'

Koronavirüs ile mücadele için oluşturulan Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Ateş Kara, Türkiye’de hiçbir belirti göstermeyen 36 bin hayalet’ taşıyıcı' olduğunu açıklama etti.

s-e724ec6f3e84d414c283973d98d7ee65b42d8c
Fotoğraf: Ümit Bektaş / Reuters Hürriyet'e konuşan Prof. Kara, dünya genelinde vaka sayılarının yüzde 30’u dek bulgu göstermeyen hayalet taşıyıcılar olduğuna dikkati çekerken Türkiye için şunları söyledi:
O süre derhal Türkiye’de 122 bin vaka varsa, haricen saptayamadığımız 36 bin birey belirti göstermeden hastalığı taşıyor ya da hastalığı geçirmiş olabilir. Bunu nereden tahmin ediyoruz? İlk olarak İzlanda bir egzersiz yaptı. Nüfusu az olduğu için herkese deneme uyguladı ve gördü ki nüfusunun üçte biri hiç belirti göstermeden hastalığı taşıyor. daha sonra Çin’den bir alıştırma geldi. O çalışmada da üçte bir olmasa da takriben aynı veriler vardı. sonradan dünyanın değişik ülkelerinden de aynı veriler geldi. Bu da ülkemizle ilgili tahminde bulunabilmemizi sağladı. böylece herkesin maske takması gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Ama, unutmamak gerekir ama maske sosyal mesafenin yerine geçmez.

"Tümü tespit edilemez"

s-2ee16ae41319b119f723b8c7e29b6c7c0238f6
“Belirti göstermeden hastalık taşıyanların tamamını saptamak neredeyse muhtemel yok” diyen Prof. Kara, şöyle devam etti:
Ama natürel ancak dünyada ve Türkiye’de yeni geliştirilen antikor testleri bundan böyle daha iyi netice veriyor. Bu testlerle 10 kişiden 9’unu yakalamak mümkün ülkü geldi. Nüfusun tamamına yapamasak da emin örneklemlerle bu kişileri tespit etmeye çalışıyoruz. Toplu çalışılan meslek yerlerine de artık test uygulanacak.

"Aşı ocak-şubat aylarında kullanılabilir hale gelebilir"

s-5ef3a0ed13494b2a872311000c9cb4b0d9b448
Prof. Alev, koronavirüs aşısı konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı:
Bu konuda İngiltere, öbür adımları atlayarak direkt olarak maymunlar üstünde denemeye geçti. 18 maymunun olduğu ortama virüs verildi. 18 maymunun 6’sına geliştirilen aşı uygulandı. Çok etik bir başvuru değil fakat salgın dönemi olduğu için uygulanabiliyor. Görüldü ki aşı yapılan 6 maymun hastalanmadı. Normalde aşılar denenirken 30-40 insanla başlanır, ama İngiltere 6 bin insana pat diye aşısını uygulayacak. Başarılı olursa ocak-şubat aylarında kullanılabilir ayla gelebilir. Fakat dünya genelinde kaç insana anında uygulanabileceğini bilemeyiz.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER