BM: Karadeniz'deki ticaret yolları ve limanlar açılmalı

Ukrayna’daki savaşın üzerinden 100 gün geçtiğini anımsatan Awad, Ukrayna'dan video konferans yöntemiyle bağlandığı BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat'ta başlattığı işgal, BM Sözleşmesi'nin açık bir ihlalidir" açıklamas.

BM: Karadeniz'deki ticaret yolları ve limanlar açılmalı

Ukrayna’daki savaşın üzerinden 100 gün geçtiğini anımsatan Awad, Ukrayna'dan video konferans yöntemiyle bağlandığı BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat'ta başlattığı işgal, BM Sözleşmesi'nin açık bir ihlalidir" açıklamasını yaptı.

Awad, 100 gün boyunca Ukrayna'da yıkım ve acının yaşandığını söyleyerek, sivillerin ayrım gözetmeden bombalandığını, hastane, okul ve evlerin saldırıya uğradığını ve milyonlarca insanın hayatının karardığını bildirdi.

Yüz binlerce insanın hayatı tehlikede

"Ukrayna'da en az 15,7 milyon insan şu anda acil insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor" diye konuşan Awad, ülkede yüz binlerce insanın hayatının tehlikede olduğunu aktardı. Awad, 5 milyondan fazla çocuğun eğitiminin askıya alındığını ve ülkede nüfusun üçte birine tekabül eden yaklaşık 14 milyon insanın yerinden edildiğini aktardı.

260'tan fazla sağlık tesisine saldırıldı

Savaşın başlangıcından beri 260'tan fazla sağlık tesisine saldırı yapıldığını kaydeden Awad, milyonlarca insanın da suya ve elektriğe erişiminin sekteye uğradığını dile getirdi.

Karadeniz'deki güvensiz durumun gıda ve emtia güvenliğini tehlikeye attığına dikkati çeken Awad, dünyada 1,7 milyar insanın Ukrayna'daki kriz nedeniyle artan yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Awad, "Bu çıkmazın çözümü, acil destek ve siyasi irade gerektirir. Karadeniz'deki ticaret yollarının önündeki engellerin kaldırılması öncelikli olmalıdır. Bu limanların açılmaması dünya çapında kıtlık, istikrarsızlık ve kitlesel göçle sonuçlanacak" dedi.

Ukrayna: Severodonetsk'te şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100 gün geride kaldı!

Zelenskiy: 12 milyon Ukraynalı ülke içinde yerinden edildi

İsveç'ten Ukrayna'ya 95 milyon euroluk askeri yardım

Rusya Ukrayna'yı 'ABD silahları' konusunda sert uyardı

Rusya: Ukrayna’daki yabancı paralı askerler yarı yarıya azaldı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER