CHP ve HDP'li 3 İsmin Milletvekillikleri Niçin Düşürüldü? Durum Sosyal Medyada Nasıl Yankılandı?

Türkiye'de 4 Haziran'ın gündemini TBMM'de akşam saatlerine dürüst yaşanan bir durum belirledi. CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesi günün en fazla konuşulan olayı oldu. Konu sosyal medyanında da birincil s

CHP ve HDP'li 3 İsmin Milletvekillikleri Niçin Düşürüldü? Durum Sosyal Medyada Nasıl Yankılandı?

Türkiye'de 4 Haziran'ın gündemini TBMM'de akşam saatlerine dürüst yaşanan bir durum belirledi. CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesi günün en fazla konuşulan olayı oldu. Konu sosyal medyanında da birincil sıralarında yer aldı. Hükümete tepki bildiren CHP ve HDP'liler #DarbeciAKP ve #MeclisteDarbeVar etiketleri aşağı paylaşımda bulundu. AKP'liler ve uygulamayı destekleyenler ise #MeclisteTeröristİstemiyoruz etiketiyle tweetler attı. s-6cd77d257f71f945a60f7a06d3940f38115bbf

Bugün üç milletvekilinin TBMM üyelikleri, haklarında kesinleşmiş adalet kararı bulunduğuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresinin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla sona erdi.

CHP'li Enes Berberoğlu ile HDP'li Musa Farisoğulları ve Leyla Güven'in Milletvekilliği Düşürüldü -

"AYM daha üç gün önce doküman istedi, işlem bitmedi"

s-d0b39cbc1ebb4b5d66976c6685670f2205a8f4
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'teki görüşmeler esnasında "Enis Berberoğlu'nun Yargıtay'da onaylanan cezası ile ilgili AYM'ye başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu'ndan doküman istedi. Daha işlem bitmedi" diyerek yapılanın parlamentoya bir darbe olduğunu söyledi.AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise tezkerelerin okunmasını usulüne uygun olduğunu belirterek, "AYM, Meclis'in bu kararı almasını engelleyemez. Meclis Başkanı bu kararları okumazsa İçtüzüğü çiğner" diye konuştu.HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da tezkerelerin okunmasına tepki gösterdi.Meral Danış Beştaş, "Bu iktidar darbecidir. Bu iktidarın halk iradesi ile hiçbir işi kalmamıştır. O davada karar veren başat ve savcılar FETÖ davasında içerdeler. FETÖ'den cinayet verilen hakimlerin suç oluşturan verdiği vekillerimizi düşürmeye çalışıyorsunuz. Onlar sizin kıblenizi gösteriyor" dedi.

Milletvekillerinden 'darbeci' sloganları

Milletvekillerinden 'darbeci' sloganlarıMilletvekillerinden 'darbeci' sloganları Video: Twitter / @KemalbulbullUygulamaya tepki bildiren CHP ve HDP milletvekilleri sıralara vurarak "Kahrolsun faşizm", "Darbeci AKP" şeklinde sloganlar attı.Tüm tepkilere karşın Meclis Başkanvekili Sadi Süreyya Bilgiç tezkereleri okuttu.

3 ad hakkında kesinleşen kararlar nelerdi?

s-9094ce2aadfb900bd2b5181737df9e0c685a45
Enis Berberoğlu, MİT Tırlarına iliişkin İstanbul'da yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından rahat kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 sene 10 ay hapis cezası almıştı.Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Cinayet Mahkemesinde yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne abone olmak" suçundan 9 sene, Leyla Güven ise yeniden benzer mahkemece ve benzer suçtan 6 sene 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tüzük ne diyor?

s-06d2c0f336b65aaae6e93d92e30d78be04943f
Tüzük'nın 84. maddesine kadar hakkında kesinleşmiş adalet kararı yer alan milletvekilinin üyeliği, söz konusu kararların TBMM'ye bildirilerek Genel Kurul'da okunmasıyla sona eriyor.Meclis Başkanlığı, haklarındaki hak kararı fazla önce kesinleşmesine rağmen şimdiye kadar bu üç milletvekili hakkında herhangi bir işlem yapmamıştı.BBC Türkçe'nin aktardığına göre milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin olarak muhalefete son dakikada data verildi.

Uygulamaya tepki belirten CHP ve HDP'lilerin paylaşımları şöyle

CHP'liler Meclis Başkanı Şentop'un makam girişine Anayasa kitapçığı bıraktı

Uygulamaya 'Saray darbesi' diyen HDP'liler mücadeleye devam mesajı verdi

Uygulamaya ilişkin AKP'li isimlerin paylaşımları

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER