Cumhuriyetçi Senatör'ün New York Times'ta yayımlanan 'Orduyu çağırın' yazısı istifa getirdi

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 46 yaşındaki siyahi vatandaş George Floyd'un polis memuru Derek Chauvin göre boğularak öldürülmesinin peşinde başlayan gösteriler devam ediyor.

Cumhuriyetçi Senatör'ün New York Times'ta yayımlanan 'Orduyu çağırın' yazısı istifa getirdi

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 46 yaşındaki siyahi vatandaş George Floyd'un polis memuru Derek Chauvin göre boğularak öldürülmesinin peşinde başlayan gösteriler devam ediyor. Protestolar yer yer kundaklama ve yağma eylemlerine dönüşürken, Cumhuriyetçi bir senatörün söz konusu olaylarla ilgili kaleme aldığı bir yazı büyük tepki çekti.

Yazıda, ırkçılık karşıtı gösterilerin yer yer şiddete dönüştüğü gerekçesiyle şehirlere asker konuşlandırılması çağrısı yapılıyordu. Yazının yayımlanmasına NYT çalışanları ve okurlar büyük tepki gösterdi. Gazetenin açıklama sayfası editörü James Bennet istifasını vermek zorunda kaldı.

"ORDUYU SAHAYA SÜRÜN"

Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton'ın yazısı, gazetenin internet sitesinde Çarşamba günü yayımlandı. Cotton, ABD Başkanı Donald Trump'ın da dile getirdiği, gösterileri bastırmak için ordunun görevlendirilmesi önerisini savunuyordu.

Gazete çalışanları ve okurları böyle bir yazının basılmasına öfkeyle tepki gösterdi. Gazete yönetimi önce yazıyı yayımlama kararını savundu. Lakin daha sonra yazının "gazetenin editoryal standartlarına uygun olmadığını" kabul etti.

ÇALIŞANLARIN VE OKURLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

NYT yönetiminin kararını değiştirmesinde, çalışanları ve okurlarının tepkisi etkin oldu. Bazı gazeteciler yazının yayımlandığı günün ertesinde, Perşembe günü işe gelmeyerek kararı protesto etti.

Arkansas senatörü Cotton yazısında "isyancılar" diye tanımladığı gruplara karşı "ezici şiddet" uygulamak gerektiğini savunuyordu. 2016 yılından beri gazetenin yorumlara yer verdiği sayfasından sorumluluk sahibi olan James Bennet, sonra basılmadan önce senatörün yazısını okumadığını itiraf etti.

Yazı basılırken ABD'nin dört bir yanında yüz binlerce birey, ırkçılık ve polis şiddetine karşısında protestoları sürdürüyordu. George Floyd'un beyaz bir polis göre gözaltına alınırken öldürülmesiyle başlayan gösteriler sırasında yer yer zor ve yağmalama olayları yaşanmıştı.

GAZETEDE İSYAN VE İSTİFALAR

New York Times'ın 800 çalışanı, yazının gazete sitesinde yer verilmesini kınayan bir mektup yayımladı. Senatör Cotton'un yazısının aldatıcı bilgiler içerdiğini savundu.

Gazetenin Pulitzer ödüllü muhabirlerinden Nikole Hannah-Jones, Twitter hesabından "Siyah bir bayan ve bir gazeteci olarak bunu yayımladığımız için derin bir utanç duyuyorum" yazdı. New York Times'ın patronu AG Sulzberger, dün gazete çalışanlarına bir e-posta yolladı. "Geçen hafta editoryal süreçlerimizde ciddi bir ihlal yaşandığını gördük ve bu son yıllarda yaşadığımız bu tür birincil ihlal değildi" diye yazdığı e-postada, özel olarak Cotton'un yazısından bahsetmedi.

Cumhuriyetçi Senatör'ün New York Times'ta yayımlanan 'Orduyu çağırın' yazısı istifa getirdi

Mesajda açıklama sayfasının editörü James Bennet'in "Ayrıntılı bir metamorfoz sürecinde yeni bir liderlik gerektiğini kabul ederek" istifa ettiği de açıklandı. Sulzberger keza açıklama sayfasının editör yardımcısı Jim Dao'nun diğer bir göreve verildiğini duyurdu. Katie Kingsbury de, sayfaya yeni bir yayımcı atanana değin editörlüğü vekaleten yürütecek.

NASIL SAVUNULMUŞTU?

New York Times ilk olarak bu yazının yayınlanmasını, açıklama sayfasının öbür manzara açılarını yansıtması gerektiğini söyleyerek savunmuştu. Fakat Cuma günü sitede yer verilen "editörün notu"nda, yazının gazetenin yayın politikası standartlarına yerinde olmadığı ve yayımlanmaması gerektiği kabul edildi. Bu notta yazının editoryal teftiş sürecinin aceleye geldiği ve hatalı yapıldığı kaydedildi.

Editörün notunda "Yayımlanan yazıda 'solcu radikal antifa kadroları'nın protesto gösterilerinde yaşanan güç olaylarındaki rolü gibi bazı varsayımlar gerçekler gibi sunuluyordu. Bunlar temellendirilmemiş ve geniş bir kesim göre sorgulanan iddialar" denildi.

Gazetenin notunda hem senatörün polis memurlarının bazı şehirlerde şiddetin ana hedefi olduğu iddiasının da fazla gösterişli olduğu, yazıya gazete göre konulan başlığın da "kışkırtıcı" olduğunu ve kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Cumhuriyetçi Senatör'ün New York Times'ta yayımlanan 'Orduyu çağırın' yazısı istifa getirdiBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER