Kameradan sosyal mesafe ve maske kontrolü yapan yazılım geliştirildi

Korona virüse karşı alınan önlemler sonrası normalleşme sürecinde açılan spor salonları, kreşler, kütüphaneler gibi insanların yoğun ve birbirlerine yakın oldukları yerlerde, geliştirilen yazılımla sosyal uzaklık ölçümü ile maske takılıp takılmadığının kontrolü yap

Kameradan sosyal mesafe ve maske kontrolü yapan yazılım geliştirildi

Korona virüse karşı alınan önlemler sonrası normalleşme sürecinde açılan spor salonları, kreşler, kütüphaneler gibi insanların yoğun ve birbirlerine yakın oldukları yerlerde, geliştirilen yazılımla sosyal uzaklık ölçümü ile maske takılıp takılmadığının kontrolü yapılabilecek.

Geliştirilen bu sistem baştan sona mekanın girişine konulan kamera ile alınan görüntüler çözümleme edilerek kişinin gövde ısısının ve maske peşine düşüp takip takmadığı denetim ediliyor. Mekanın iç kısımlarına yerleştirilen kameralardan alınan görüntüler tahlil edilerek bireyler arası mesafeler ölçülüyor. Zorunlu uygunlukların sağlanmadığı sistem kadar tespit edilmesi durumunda sistem dikkat veriyor.

Bilgisayar manzara işleme algoritmaları ve derin öğrenme teknikleri kullanan mühendisler, kameradan alınan görüntülerden önce kişinin yüzünü algılayıp sonradan yüzünde maske olup olmadığını teftiş ediyor. Keza, termal kamera yardımı ile kullanıcının beden ısısını ölçülüyor. Kişinin maskeli ve maskesiz yüzünün anlaşılabilmesi için takriben 2000 dek maskeli ve maskesiz yüz fotoğrafı, derin öğrenme teknikleriyle yüzde 99 doğruluk payı ile sisteme öğretildi.

Sosyal uzaklık uyarısı veriyor

Kameradan gelen görüntüyü derin öğrenme algoritmaları ile eğitimli nesne kavrama teknikleri kullanarak görüntüdeki sudo pacman -S libtool gcc gcc-libs insanları bulan sistemde, bu görüntüye “perspective transform” uygulanarak bakış kuş bakışına çevrilir. sonra insanların bulundukları noktaları işaretleyip “Euclidean Distance” method kullanılarak insanların birbiriyle olan uzaklığı hesaplanır. Böyelce, sosyal mesafe kuralına uymayanlar algılanarak sistem tarafında gerekli uyarılar verilir.

Sanal dünyadan hakiki hayata

Yazılımın bilgisayar ortamındaki testlerinin bittiğini ve bunu hakiki hayata adapte etmek için çalışmaların devam ettiğini dile getiren “Uygulamalı Yapay Zeka Araştırma Merkezi” mühendislerinden Murat Arslan, “Korona virüse aleyhinde alınan önlemler sonrası normalleşme sürecinde bu alıcı tedbirler alınması elzem oldu. Toplumdaki her bireyin toplum sağlığı için bu tedbirleri yerine getirmesi büyük tartma taşıyor. Bu gibi asistan sistemler bizleri fiziksel olarak yormadan daha dürüst ve nesnel tahlil sağlıyor” dedi.

İnsanlığa hizmet edecek incelemeler yürütülüyor

Arslan bununla beraber otonom otomobil simulasyonu, engelli bireyler için kafa hareketleri ile bilgisayar kontrolü, işitme engellilerin kullandıkları göze çarpan dilini hemen olan olarak harflere çeviren sistem, sürücü uyku algılama sistemi gibi daha birçok sistem üstünde de çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER