Darbe Tartışmalarının Hedefi Olmuştu: Yazar Ragıp Zarakolu Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe çığırtkanlığı yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu Yazan Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma açıldı. Zarakolu, “Makus kaderden kaçış yok" başlıklı köşe yazısının darbe karşıtı olduğunu savunmuştu.

Darbe Tartışmalarının Hedefi Olmuştu: Yazar Ragıp Zarakolu Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe çığırtkanlığı yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu Yazan Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma açıldı. Zarakolu, “Makus kaderden kaçış yok" başlıklı köşe yazısının darbe karşıtı olduğunu savunmuştu. s-a57103f2c367924ef18296e5b0dfd99be74e1a
Evrensel ve Fazla Gerçek'te 5 Mayıs'ta yayınlanan "Makus Kaderden Kaçış Değil" başlıklı yazısı sebebiyle  Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma açıldı.DHA'nın aktardığına tarafından soruşturma köşe yazısındaki ifadelerin "darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef aldığı" suçlamasıyla yürütülüyor.

Yazan Ragıp Zarakolu ne yazmıştı?

s-90db6fc3d1d583266717b9ba52bd45a27cc8d1
Zarakolu, hükümetin tepki gösterdiği yazısının bir bölümünde şu ifadeleri kullanmıştı:
"RTE, tarihi kendince okuyup yorumluyor ve taktiklerini belirliyor. Bunun için de 2007 yılında darbe karşıtlarının liberal desteğini aldı, 2013 yılında Gezi direnişinin kendi 27-28 Nisan’ı olmasının önüne geçti ve 2015 yılında ise kendine yönelebilecek darbe potansiyelinin erken patlamasını provoke etti. Ve DP’nin tamamlayamadığı, Demirel’in kısmen başarılı olduğu otoriterleşmeyi yapı ve İslam-Türk sentezine dayanan bir temel üstüne oturtmaya girişti. Zaten bunun temelleri 1980 yılında Kenan Âlem Cuntası göre atılmıştı. Türkiye dünya demokratik ülkeleri listesinden, otoriter ülkeler listesine düşüş yaptığı için kendini başarılı sayabilir! RTE’de bir Menderes travması vardı. Demirel gibi kısmen. Menderes olmamak için Demirel’in atmadığı takla, kurmadığı ittifak kalmıştı. Ecevit ile bile uzlaştı, ona kanlısı Ecevit ile hükümet bile kurdurdu. Korona günleri, bırakın Türkiye’yi bütün dünyayı bir sorgulamaya yöneltmekte. Bundan RTE’nin ve tayfasının kaçması olası değil."

Erdoğan'dan kabahat duyurusu

s-84f82ff81772d3a2a81b6bf5574e6d68ad7001
Zarakolu hakkındaki soruşturmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un kabahat duyurusu üstüne başlatıldığı bildirildi.Erdoğan'ın avukatının kabahat duyurusu dilekçesinde, Zarakolu’nun Erdoğan’ı idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’le karşılaştırdığı belirtilmişti.Dilekçede, Zarakolu'nun kaleme aldığı "ideolojik içerikli" bu yazıyla "Erdoğan'a karşısında açık açık darbe ve idam tehdidinde bulunduğu" savunularak, 
"Türkiye'nin yakın tarihine göndermeler yaparak 'Korona günleri, bırakın Türkiye'yi tüm dünyayı bir sorgulamaya yöneltmekte. Bundan RTE'nin ve tayfasının kaçması mümkün değil' şeklindeki ifadeleriyle de açık açık darbe çığırtkanlığı yaptığını ortaya koymuştur. Kamuoyunda büyük tepki yaratan anti demokratik beklentilerle batmış iddiaya göre yazıda açıkça 'darbe özlemi' vurgulanmış 'darbe seviciliği' yapılmıştır" denilmişti.

Zarakolu, "Hayatım darbelere aleyhinde mücadeleyle geçti" demişti

s-a7cdc260031a494a42d088811331c1a9413534
Ragıp Zarakolu ise yaptığı yazılı açıklamayla yazının darbe karşıtı bir içeriğe sahip olduğunu söylemişti. Evrensel’in haberine göre, Zarakolu açıklamasında "Yazının bu kadar zıt yorumlanması anlaşılması mümkün bir şey yok. Cumhurbaşkanlığı sözcülerinin yazıyı yeterince okumadıkları anlaşılıyor" ifadelerini kullanmıştı."Hayatım darbelere, darbeci eğilimlere karşısında mücadele ile geçti” diyen Zarakolu, "İnsan hakları ve adalete bir gün her kes yoksul olabilir ve olacaktır" diye yazmıştı.

İktidar ve muhalefetin darbe tartışmalarına ilişkin açıklamaları için

Siyasetin Gündemi Yeniden 'Darbe Girişimi': Ağız Dalaşı Nasıl Başladı, Kim Ne Dedi?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER