Dijital Enerji Forum '20 düzenlendi

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Prof.

Dijital Enerji Forum '20 düzenlendi

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır, yeni alıcı koronavirüs (Kovid-19) salgınının tüm dünyada ekonomileri önemli şekilde etkilediğini belirterek, "Bu şart enerjiye olan talebi de azalttı, kısa vadede yatırımlarda doğal olarak yavaşlama bekleniyor. bununla birlikte koronavirüs salgını yenilenebilir enerjiye geçişi daha da hızlandırabilir." dedi.

Bayındır, Türkiye'nin internet ortamında gerçekleştirilen birincil forumu olduğu belirtilen Dijital Enerji Forumu'20 etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde daha fazla kullanılmasının, dijital teknolojilerin daha sağlıklı, bilinçli ve bereketli kullanılmasıyla mümkün olacağını söyledi.

11,6 milyon yeni iş imkanı
Salgın sonrası hesaplı toparlanmada, enerji dönüşümü ve yeşil ekonominin, gelişmenin ana lokomotifi olması için dünyada ve Türkiye'de çalışmaların tez devam ettiğine dikkat çeken EDİDER Başkanı Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır, "Türkiye'nin enerjideki ileri teknoloji hafıza kuruluşu olma amacı ile kurduğumuz derneğimiz ile enerji alanında çabucak çoğalan dijital teknolojilerde Türkiye'nin öncü ve rekabetçi olması için tüm paydaşları bir araya getiriyoruz. EDİDER olarak, birincil etkinliğimiz önemli bir faaliyet oldu. İnsos ve inavitas'ın sponsorluğunda, bin 400'ü aşkın tescil alarak, sektör temsilcisi, millet kurumları, dernekler, yatırımcı, girişimci ve üniversite öğrencisinin katılımı ile Türkiye'de ve dünyada sektörünün internet ortamında gerçekleşen ilk ve en büyük sanal forumu olan Dijital Enerji Forum '20 yi "Deal Room" platformu ile düzenledik. Dünya ve Türkiye'den alanında uzman 32 değerli konuşmacı, bin 400'ün üstünde iştirakçi, 957 tekil canlı izleyici, 6 etkili panel, Almanya, Japonya, Katar, Amerika, Dubai dahil elde etmek üzere 13 ülkeden ve 62 şehirden katılım gösteren, destek veren medya mensuplarına, her kişi, kurum ve kuruluşa, özel sektör temsilcilerine ve akademisyenlerimize teşekkürlerimizi sunarız." dedi.

Küresel enerji yatırımlarının dünyada 2018'de 1,8 trilyon dolar olarak gerçekleştirildiğini belirten Bayındır, "Elektrik sektörü yatırımları 800 milyon dolar en büyük payı almıştı. Ortalama 2 derecelik sıcaklık artışı senaryosuna uygun enerji dönüşümünü yerine getirmek için 2050 yılına değin, ortalama takvim 3,5 trilyon dolarlık enerji sektörü yatırımı gerekiyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın yayımladığı raporda, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, şebeke yenilenmesi zarfında 11,6 milyon yeni meslek imkanının ortaya çıkacağını açıklama ediliyor. Dijitalleşme ve geliştirilecek yerli teknolojik ekipmanlar yüzde 100 yerli ve yenilenebilir enerji hedefinde oldukça kritik unsurlardır. Bu amaçla yeni modelleri ve teknolojileri enerji sektöründe galibiyet ile uygulamanın yegâne yolu müşterek akıl, birlikte vizyon belirleme ve iştirakçi mekanizmalardır. Enerjide Dijitalleşme Derneği olarak Türkiye'de bu misyonu gerçekleştirmek üzere yola çıkmış bir vizyon hareketiyiz, etkinliklerimiz ve çalışmalarımızda bütün paydaşların katılımını azami düzeyde sağlayarak ilerleyeceğiz." diye konuştu.

Enerjide bilgi ve bilginin önemi
EDİDER Genel Sekreteri Dr. Alper Terciyanlı da enerji sektöründeki dijitalleşme kavramının, 'enerjide dönüşümü', 'yenilenebilir enerji', 'elektrik depolanması', 'elektrikli araçlar' ve yarı yeni teknolojileri imkanlı hale getirecek bir vasıta olduğunu söyledi.

Alper Terciyanlı, konforlu bir hayat için yeni teknolojilerin insan hayatına entegrasyonu sürecinde enerjinin dijitalleşmesinin bir gereklilik haline geldiğini belirterek, "Dijitalleşme ile birlikte, verinin değere dönüştürülmesi de siklet kazandı. Enerji sistemlerinden çoğu veri alınıyor, büyük boyutlarda veri değerlendiriliyor. Bu veriyi değere dönüştürmek üzere yaptığımız incelemeler öne çıkıyor. Ayrıca biz yatırımcı ve teknoloji şirketlerinin nasıl davranması gerektiği ve neleri önceleyeceğimiz yük kazanacak." değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER