Dünya, Atina'ya silah taşıyor!

Avrupa ekonomisinin ciddi gerileme ve artan enerji fiyatlarının da etkisiyle ekonomik çalkantı ile yüzleşen Yunanistan'ın, çok yüksek maliyetli askeri harcamaları ve kapsamlı bir silahlanma hamleleri dikkat çekiyor. NATO raporlarına göre, Yunanistan'da muhafazakar Nea Dimokratia (ND) h.

Dünya, Atina'ya silah taşıyor!

Avrupa ekonomisinin ciddi gerileme ve artan enerji fiyatlarının da etkisiyle ekonomik çalkantı ile yüzleşen Yunanistan'ın, çok yüksek maliyetli askeri harcamaları ve kapsamlı bir silahlanma hamleleri dikkat çekiyor.

NATO raporlarına göre, Yunanistan'da muhafazakar Nea Dimokratia (ND) hükümetinin, solcu SYRIZA-PS'den devraldığı 2019 yılında yüzde 2,45 olan savunma harcamalarının payı, 2022 itibarıyla yüzde 3,76'ya çıktı. Bu miktar ABD'nin harcamalarından daha yüksek. 

Bu, Yunanistan'ın, 2019'da 5 milyar dolar olan savunma harcamalarının 2022'de 8,4 milyar dolara çıktığı anlamına geliyor. Ülkede kişi başına savunma harcaması 2022 itibarıyla 730 dolara tekabül ediyor.

Türkiye'nin savunma harcamalarının GSYİH içindeki payının yüzde 1,22 civarında olduğu tahmin edilirken bu ülkede kişi başına düşen savunma harcamasının 166 dolar olduğu anlamına geliyor.

Atina, bütçenin yarısını silah tedarikine harcıyor

Atina'nın yüksek savunma bütçesinin sadece ''yüzde 45'inden fazlasının'' yeni silah alımlarına ayrılması da özellikle dikkat çekiyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) silah transferleri verilerine göre, Atina'nın geleneksel silah tedarikçisi olan Fransa, Yunanistan'ın ivmelenen silahlanma hamlesinden en çok fayda sağlayan ülke. 

Paris, Atina ile gelişmiş füzeler ve elektronik savaş sistemlerinin ek olarak bir de 24 Rafale savaş uçağı ve FDI tipi fırkateyn dahil olmak üzere çok kapsamlı iki anlaşma sağladı. Bu anlaşmaların maliyetinin ise yaklaşık 6 milyar dolar olduğu düşünülüyor.

Öte yandan Yunanistan'ın 2019 ve 2021 yıllarında Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşmasının (MDCA) güncellenmesiyle çok sayıda askeri tesisi ABD'nin erişimine açmasıyla Washington, Atina'ya büyük miktarda askeri malzeme transferi sağlamaya başladı. Bu çerçevede, 1200 adet M-117 zırhlı araç, 10 adet CH-47D ağır yük kargo helikopteri ve 60 adet OH-58D keşif/savaş helikopterinin sevkiyatı devam ediyor.

Eylül ayında ABD, Yunanistan'a, 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında Viper konfigürasyonuna güncellenecek olan bu ülkeye ait 83 F-16'nın ilk çiftini de teslim etti.

ABD Dışişleri Bakanlığına göre, Yunanistan, F-35 uçağı programına katılmak ve bununla birlikte MQ-9 İnsansız Hava Sistemleri ve AH-64E Apaçilerin tedarikinin ve M-270 MLRS ve Patriot sistemlerinin de geliştirilmesini istiyor.

Silah satışında öncü: İsrail, Rusya ve Avrupa ülkeleri 


İsrail de Yunanistan'ın artan savunma harcamalarından önemli fayda sağlayan bir başka ülke. Tel Aviv, Atina ile 1,7 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada, Yunan Hava Kuvvetlerinin pilotları eğitmenin yanı sıra 370 milyon dolara çok sayıda Spike-NLOS füzesinin tedariki ve 4 Heron İHA'nın kiralanmasını içeren maddeler var.

Aynı dönemde Almanya, Yunanistan'a denizaltılarında kullanılmak üzere 110 milyon dolar karşılığında 44 DM2A4 ağır torpido satmayı kabul etti.

İngiltere 300 milyon dolara 2 Vita tipi hızlı saldırı gemisi sattı.

İspanya, Yunanistan'a 5 Alpha-900 İHA satarken, İtalya da 2 adet 76 mm deniz topu tedarik etti.

Rusya da bu listedeki en şaşırtıcı silah ihracatçılarından biri. Moskova 2019'da Atina'ya 4 adet SA-15 hava savunma sistemi tedariki yaptı.

Yunanistan'ın devlet borcu oranı yüzde 222

Askeri harcamalara on milyarlarca dolar harcayan Yunanistan'ın ekonomisi, hükümet aksini iddia etmesine rağmen umut verici olmaktan oldukça uzak.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, 2021 itibarıyla devlet borcunun GSYİH'ya oranı yüzde 222 olan Yunanistan, OECD ülkeleri arasında Japonya'dan sonra en yüksek oranla öne çıkıyor.

Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT), Yunan kamu maliyesinin kötüleşen durumunu doğruladı. Buna göre hükümetin 2022'nin ilk çeyreğinde nominal borcunun 357 milyar doları aştığını kaydetti.

Yunanistan'da gaz fiyatları da yıllık yüzde 332 artışla rekor bir seviyeye ulaştı.

Hava taşımacılığında yüzde 58,7, elektrik fiyatlarında yüzde 30,5 artış yaşandı.

Yunanistan'ın ekonomik olarak kötüleşen ve artan enflasyon durumunu, devasa askeri harcamalarla birleştirme politikası Yunan halkının yaşam kalitesini de oldukça olumsuz etkiliyor.

İstatistiklere göre, Yunanistan nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u maddi yoksunluk içinde. 

Yunanistan ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 14 daraldı

 

Yunanistan ekonomisi savunmasız!

 

Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER