Dünya ‘ilk gerçek enerji krizini’ yaşıyor

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya LNG ihracatının artması ve Çin yakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın gelecek yıl 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya gelecek olmasına rağmen arzda sıkışıklığa yol açacağı.

Dünya ‘ilk gerçek enerji krizini’ yaşıyor

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya LNG ihracatının artması ve Çin yakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın gelecek yıl 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya gelecek olmasına rağmen arzda sıkışıklığa yol açacağını vurguladı.

Singapur Uluslararası Enerji Haftası'nda konuşan Birol, OPEC+'nın üretimi günlük 2 milyon varil/gün kısma kararının IEA'nın küresel petrol talebinin bu yıl 2 milyon varil/güne yakın artacağını öngördüğü bir dönemde "riskli" bir karar olduğunu da savundu.

Birol, "Bu karar riskli, çünkü dünya genelinde bir çok ekonomi bir resesyonun kıyısında ve eğer küresel bir resesyondan bahsediyorsak bana göre bu üretim kısıntısı kararı gerçetten talihsizlik" dedi.

Ancak Birol, cari enerji krizinin temiz enerji kaynaklarının kullanımının hızlandırılması, sürdürülebilir ve güvenli enerji sistemi oluşturulması için tarihi bir dönüm noktası olabileceğini de vurguladı.

Birol ayrıca, tavan fiyat uygulamalarına rağmen piyasaya Rus petrolünün girmesine ihtiyaç duyulduğunu, talebi karşılayabilmek için yüzde 80-90 arasında bir seviyenin “teşvik edici” olacağını ifade etti.

Zelenskiy: Rusya, enerji altyapımızın üçte birinden fazlasını yok etti

 

AB liderlerinin enerji krizi zirvesi başladı

 

IEA Başkanı Fatih Birol'dan doğalgaz çağrısı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER