Erdoğan Şehir Hastanesi Açılışında Konuştu: 'Türkiye Kendi Ayakları Üzerinde Durarak Gücünü Gösterdi'

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Başakşehir Kent Hastanesi'nin ilk etbaının açılışına videokonferans ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin koronavirüs salgını sürecine ayrıcalıklı girdiğini söyledi.

Erdoğan Şehir Hastanesi Açılışında Konuştu: 'Türkiye Kendi Ayakları Üzerinde Durarak Gücünü Gösterdi'

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Başakşehir Kent Hastanesi'nin ilk etbaının açılışına videokonferans ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin koronavirüs salgını sürecine ayrıcalıklı girdiğini söyledi. Türkiye'nin sağlık alanında kendi ayakları üzerinde durarak gücünü gösterdiğini belirten Erdoğan, eski dönemlere de değinerek "Bu ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu" ifadelerini kullandı.

Açılış töreninde 100 adet yerli solunum cihazının da tanıtımı yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı "Mayıs sonuna kadar beş bin cihaz üreteceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının tümü

Erdoğan'ın açıklamalarının tümü Erdoğan'ın açıklamalarının tümü Başakşehir Şehir Hastanesi'nin hizmete giren birincil etabının uğurlu olmasını dileyen Erdoğan, hastanenin inşasında emeği geçen kurumları, firmaları, işçileri ve mühendisleri tebrik etti. Hastanenin yap-işlet-devret modeliyle yapıldığına değinen Erdoğan, Rönesans ve ortağına da teşekkür etti.Erdoğan, temelin atıldığı günden bu yanlamasına "Bu işi başaramayacaklar" diyenler olduğunu aktararak, "Hamdolsun bu işi, güçlü Türk müteahhitleriyle ve tanıdık olmayan ortakla başardık. İlk etabını bugün açıyoruz. İkinci etabını da Mayıs ayının 20'sinde açacağız." diye konuştu. Dünyanın koronavirüs salgınıyla kavrulduğu bir dönemde yapılan açılışın önemine göze çarpan eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gelişmiş ülkelerin sağlık durumu sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında beceriksiz müdahale nedeniyle öldüğü bir dönemde, elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz. Türkiye, yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece gerçekten epeyce avantajlı girmiştir. acilen bu hastanemizin 1500'ün üzerinde yatak kapasitesi var. Kendi kendimizi tatmin edici olmanın hatta bunun ötesinde dostlarımıza destek eli uzatabilecek seviyede bulunmamızın önemini kanımca yaşayarak görüyoruz. Büyük ideallerle resmileşmiş birliklerin, küresel yapıların, milletlerarası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye, kendi ayakları üstünde durarak gücünü göstermiştir. Tabii bu başarının ardındaki bilhassa 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapılar, özellikle de hükümetlerimiz döneminde attığımız adımların, yapı edilen eserlerin koskocoman önemi var."
Erdoğan, bu dönem içerisinde istikrarlı bir adım attıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Lakin 'Bir kongre merkezine panellerle ayrılmış hastane yapacağız.' demedik. 'Yeşilköy Havalimanının bir bölümüne 45 günde 1005 yataklı hastane yapı edeceğiz.' dedik. Tek odalı almak üzere, hemen yoğun bir şekilde çelik konstrüksiyondan oluşmak kaydıyla bu hastanemizin inşası devam ediyor. Sancaktepe'de benzer oda sayısına sahip bir diğer hastaneyi daha yapıyoruz. Bunlar, her odasında zorunlu olan banyosu tuvaletiyle birlikte tüm ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde yapılıyor."

"10 sene sonrasına da yanıt verecek bir yatırımı yapıyoruz"

s-7343bf25fc46d33c0a987512d0326d90babab6
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilköy ve Sancaktepe'de hava ulaşımı olacak şekilde önlem alındığını dile getirerek, 
"Sancaktepe'de iki ulaşım imkanımız var. Bir taraftan umulan Sabiha Gökçen, bir taraftan anında bitişiğindeki pist var. Yeşilköy'de zaten böyle bir sıkıntımız yok. Bununla milletlerarası camiaya da hizmet verme imkanını yakalayacağız. Yalnızca bugüne değil, 10 yıl sonrasına da cevap verecek bir yatırımı yapıyoruz." dedi.
Hükümete geldiklerinde Türkiye'yi eğitim, sağlık durumu, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükseltmenin sözünü verdiklerini bildiren Erdoğan, şunları açıklama etti:
"Sıhhat alanında yaptığımız reformlarla ayrıca altyapıyı ayrıca sistemi güçlendirdik. diğer taraftan Derince'de devlet hastanesinin yanında da yeniden 250 yataklı bir hastaneyi orada da aynı şekilde Sancaktepe gibi yapı ediyoruz. Bir diğeri de Sultan Abdülhamid'in Hadımköy'de inşa ettiği bir hastaneyi, tarihi bir hastaneydi, 150 odalı, restorasyonu yapılıyor. Mesele şu: Tarihi toprağa gömmeyelim, onları bitmiş kazanalım ve gelecek onunla da övünç etsin."

"Ülkede içten dürüst ambulans bile yoktu"

s-68f78c5f19ff795a24ed273e10db1798add1d4
Halk özel işbirliği yöntemiyle hayata geçirilen proje zarfında 10 büyük kasaba hastanesinin hizmete alındığını andıran Erdoğan, şunları kaydetti:
"İnşası devam eden 8 şehir hastanemizin büyük bölümünü bu sene ardına kadar, kalanlarını da önümüzdeki sene hizmete almayı planlıyoruz. Ülkede içten doğru ambulans bile yoktu. Bugün 5400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracıyla en çağdaş ambulans filolarından birine sahibiz. Türkiye sıhhat hizmetlerinde bir epope yazmıştır. Koronavirüs salgını sonrası tekrar kurulacak dünya düzeninde ülkemizi yargı ettiği yere ulaştırmak için daima birlikte daha çok çalışacağız. Dünya ventilatör noktasında sıkıntılar yaşıyor ama biz bu süreci başarılı bir şekilde atlattık. İnşallah yeni dönemde, yeni yatırımlarla yeni eserlerle yeni hizmetlerle ülkemizi daima bir adım daha yükseğe çıkartacağız."

"Buranın yolunu baştan savma bırakan bir belediye var"

s-905972711098cf4f5cbce4110086d593e2c229
Başakşehir Şehir Halkı Hastanesine ulaşımda bıkkınlık yaşanmayacağına işaret eden Erdoğan, "Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var. Hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk. Başakşehir Büyük Kasaba Hastanesi'nin yanında metro da gelecek. Ulaşımda herhangi bir sıkıntısı olmayacak."

Erdoğan'ın eleştirdiği Ekrem İmamoğlu ise Twitter'dan bu mesajı paylaştı

Bakan Koca: Hastane tamamiyle 15 Mayıs'ta faaliyete geçecek

s-b9e94d6bbac3a7430f80341a223193949e5d1c
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, törende yaptığı konuşmada, Başakşehir Kent Hastanesi'nin iyice 15 Mayıs'ta faaliyete geçeceğini bildirdi.Bakan Koca, şöyle devam etti:"Başakşehir'in ardından Sancaktepe Şehir Halkı Hastanesi'ni de devreye aldığımızda, İstanbul'un iki yakasında iki büyük afiyet üssümüz olacak"Başakşehir Şehir Hastanesi'nin tamamı hizmete girdiğinde Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesi olacağını belirten Koca, "İstanbulumuz, iki yakadaki büyük kasaba hastanelerimizle birlikte sağlık altyapısı bakımından da dünyanın en başta gelen şehri olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Şimdilik pandemi hastanesi olarak kullanılacak"

s-eb3a84c1deef1ff165c37e693c8bb89eaf044f
Bayan doğum ve çocuk hastanelerinin yataklı servislerinin hizmete alındığını gösteren Koca, bu bölümlerin şimdilik pandemi hastanesi olarak kullanılacağını söyledi.Bakan Koca, "Başakşehir Kent Hastanemizin bütün yatakları, yoğun bakım altyapısına sahip olup gerektiğinde tümü yoğun bakım olarak kullanılabilir." diye konuştu.

"Yerli ve ulusal ventilatörümüz kullanıma hazır ışık halkası getirilmiştir"

s-0d3f229ec8298216daeb5432bad490b72d3c91
Yerli ve ulusal ventilatörün bugün itibarıyla üretildiğini ve kullanıma hazırlanmış hale getirildiğini bildiren, Sağlık Durumu Bakanı Koca, şunları kaydetti:
"Şu an 100 adet. Biz toplamda mayıs ayı itibarıyla 5 bine değin üretilmesini planladık."

"Mayıs ardına kadar 5 bin aygıt yapılmış olacak"

s-6cd38002d14e6d2942e6a2c9e66fd62b1f4640
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise
 "Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir bağlılıkla sadece 14 gün gibi kısa bir sürede süratli imal bandından birincil yerli ve ulusal yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler. Bugün testleri işlenmiş ürünlerin bir kısmını Sıhhat Bakanlığı'mıza teslim ediyoruz. İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız, sıhhat çalışanlarımızın insanüstü emeklerine bir nebze de olsa katkı karşılamak." dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER